Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej (dalej „Sprawozdanie”). Dotyczy ono tzw. systemów FoPL – z ang. Front of the Pack Labelling – które w różny sposób prezentują informacje o wartości odżywczej danego produktu na froncie. Stosowanie tego rodzaju systemów w Unii jest obecnie coraz bardziej popularne i jednocześnie budzi spore kontrowersje w kwestii ich przydatności oraz zgodności z przepisami prawa żywnościowego.
Wnioski ze Sprawozdania zdają się przybliżać nas coraz bardziej do sytuacji, w której takie znakowanie będzie wymogiem dla każdego opakowanego środka spożywczego.
WPROWADZENIE
Przygotowanie sprawozdania było obowiązkiem KE na mocy art. 35.5 rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Ww. art. 35 daje podmiotom branży spożywczej możliwość zaprezentowania danych w zakresie wartości odżywczej dodatkowo w inny sposób niż wymaga tego rozporządzenie 1169/2011, przy spełnieniu szeregu warunków wskazanych w tymże artykule. KE została zobowiązana do przeprowadzenia oceny systemów wykorzystywanych aktualnie w różnych państwach członkowskich, ich skutków dla rynku wewnętrznego, a także celowości dalszej harmonizacji tych form w ramach przepisów unijnych.
Należy wyraźnie podkreślić, że Sprawozdanie obejmuje swym zakresem zarówno systemy opracowane na mocy ww. art. 35, jak też inne rodzaje oznaczeń dotyczących wskazywania ogólnej wartości żywieniowej produktów (np. francuski Nutri-Score). KE wskazuje się, że systemy będące poza art. 35 rozporządzenia 1169/2011 muszą być zgodne z rozporządzeniem 1924/2006 i ich stosowanie w danym kraju jest możliwe wyłącznie wtedy, gdy kraj ten przyjął go zgodnie z procedurą określoną w art. 23 rozporządzenia 1924/2006.
Warto przypomnieć, że wprowadzenie obowiązkowego znakowania żywności wartością odżywczą na froncie było rozważane w ramach prac nad rozporządzeniem 1169/2011. Pomysł ten jednak w trakcie negocjacji dot. zapisów rozporządzenia został odrzucony.
Na publikację Sprawozdania czekaliśmy od końca 2017 r.
KLUCZOWE WNIOSKI:
No i wreszcie, jak stwierdza KE, „odpowiednim krokiem wydaje się wprowadzenie zharmonizowanego obowiązkowego etykietowania dotyczącego wartości odżywczej na przodzie opakowania na szczeblu UE. Komisja w odpowiednim czasie przygotuje wniosek ustawodawczy zgodny z celami strategii „od pola do stołu” oraz z zasadami lepszego stanowienia prawa.”
ZNACZENIE DLA FIRM
Jest ono dość oczywiste – w oczekiwaniu na zmianę przepisów i obowiązek podawania informacji o wartości odżywczej/żywieniowej na froncie opakowania, który wydaje się nieunikniony w bliższej lub dalszej przyszłości, należy zweryfikować portfolio produktowe i rozważyć, czy istnieje potrzeba modyfikacji składu. Jakiej? Takiej, która pozwoli w większym stopniu odpowiadać zaleceniom żywieniowym. Co się stanie z produktami z takiej kategorii jak np. słodycze? Warto wykorzystać ten czas na opracowanie skutecznych kampanii informacyjnych i marketingowych. Sposobów promocji jest wiele. Zmiany przepisów zbliżają się wielkimi krokami…
KIEDY ZMIANY?
Komisja Europejska jest zobowiązana do przedstawienia projektu stosownego aktu prawnego wprowadzającego obowiązkowe znakowanie wartością odżywczą na froncie opakowania do końca 2022 roku.
Jeśli maja Państwo pytania dotyczące znakowania wartością odżywczą i tego jak można przygotować się na zmiany zapraszamy do kontaktu z autorką Joanną Olszak (joanna.olszak@igifc.pl).
Przeczytaj także
Przepisy UE wymagają ustanowienia unijnego katalogu odmian materiału rozmnożeniowego roślin sadowniczych i roślin sadowniczych na podstawie krajowych katalogów państw członkowskich.
27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.
Co wspólnego mogą mieć pączki, dania gotowe, produkty fast food, tłuszcze do smarowania i suplementy diety? Bardzo prawdopodobne, że każdy z tych produktów przed pierwszym wprowadzeniem do obrotu powinien zostać zgłoszony do Głównego Inspektora Sanitarnego zgodnie z obowiązującą procedurą notyfikacji. Dlaczego? Sprawdź, czy dotyczy to również Twojej firmy.