Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nutri-Score systemem obowiązkowym?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.

Autorzy pisma (m.in. trzech członków PE, organizacje konsumenckie, przedstawiciele świata nauki, podmioty branży spożywczej) podkreślają, że Nutri-Score może stać się skutecznym narzędziem w walce o poprawę nawyków żywieniowych konsumentów i w konsekwencji ich zdrowia, co – jak podkreślono - wydaje się szczególnie istotne w dobie zmagań z wirusem SARS-CoV-2. 

Czym jest Nutri-Score?

To uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu (na podstawie szeregu kryteriów) wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną na froncie etykiety.

Istotną tego systemu – jak informują jego zwolennicy - jest dostarczenie konsumentom prostej i zrozumiałej informacji o cechach odżywczych środków spożywczych w celu umożliwienia im świadomych wyborów żywieniowych.

Kontrowersje

System Nutri-Score ma także przeciwników, którzy poddają w wątpliwość jego skuteczność i zgodność z przepisami. Ich zdaniem nie pozwala on na przekazanie na froncie pełnej informacji o wartości odżywczej produktów i może dyskredytować niektóre z nich w oczach konsumentów. Dodatkowo wydaje się, że sposób wyliczenia wskaźnika Nutri-Score bazuje na wartościach progowych, co nasuwa skojarzenia z profilami składników odżywczych, których dotąd nie udało się Komisji Europejskiej (KE) opracować i wdrożyć w celu stosowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych zgodnie z założeniami rozporządzenia 1924/2006. Ponadto rozważać można, czy taki sposób prezentacji walorów odżywczych (litera wraz z kolorem) nie stanowi jednocześnie oświadczenia zdrowotnego sugerując wpływ na zdrowie.   

Aktualny stan prawny

Nutri-Score jest aktualnie stosowany w niektórych krajach UE (Francji, Belgii, Hiszpanii, Niemczech, Holandii, Luksemburgu i Szwajcarii) jako informacja dobrowolna zgodnie z art. 36 rozporządzenia 1169/2011. Zatem jako taka powinna był w pełni zgodna zarówno z tym aktem prawnym, jak też z rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

Obecnie nadal czekamy na raport KE dot. legalności i skuteczności stosowania w całej UE różnych dodatkowych systemów związanych z prezentacją wartości odżywczej na froncie opakowań (tzw. FoPL - front of the pack labelling), opracowanych zarówno na podstawie art. 35 rozporządzenia 1169/2011 jak i spoza jego zakresu (w tym Nutri-Score). KE została zobligowana do jego przygotowania na mocy art. 35 ust. 5 ww. rozporządzenia. Planowano opublikować go wiosną, łącznie ze strategią „Farm to Fork Strategy” (dotyczy proponowanych działań, które mają m.in. wspierać zrównoważoną produkcję żywności, redukować jej marnowanie oraz promować właściwe wzorce żywieniowe), co – jak na razie - nie doszło do skutku.

Znaczenie dla FIRM

  • Czy trzeba będzie wkrótce przygotować się do kolejnej już (po dodawaniu informacji o pochodzeniu składnika podstawowego w niektórych produktach) zmiany etykiet?
  • Czy logo Nutri-Score pojawi się obowiązkowo na froncie etykiet?

 

Sporo może zależeć od wniosków KE, które znajdą się we wspomnianym raporcie. Naciski z różnych stron na Komisję wydają się tak silne, że zapewne możemy oczekiwać na zajęcie stanowiska w tej sprawie, choć raczej mało prawdopodobne, aby sytuacja wywołana SARS-CoV 2 miała rozstrzygający wpływ na jego kształt.

Autor: IGI Food Consulting

IGI Food Consulting

Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting Sp. Z o.o.

Pasjonatka prawa żywnościowego, wieloletni praktyk, skuteczny trener. Autorka licznych publikacji w prasie branżowej. Ma ponad 10 lat doświadczenia w realizacji projektów doradczych i szkoleniowych:
- skutecznie rozwiązuje problemy ze stosowaniem prawa żywnościowego
- efektywnie i atrakcyjnie przekazuje wiedzę popartą praktyką
- wspiera firmy spożywcze w szukaniu rozwiązań bieżących problemów
Dzięki wiedzy, doświadczeniu i zaangażowaniu potrafi skutecznie doradzać Klientom w ich codziennej pracy i zapewnić im bezpieczne funkcjonowanie w branży. Specjalizuje się w zadaniach z zakresu:
- oceny treści etykiet, materiałów reklamowych, ulotek, reklam telewizyjnych itp.
- oceny poprawności składu produktów
- interpretacji przepisów prawa żywnościowego.

joanna.olszak@igifc.pl
igifc@igifc.pl

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn