Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nutri-Score systemem obowiązkowym?

Kategoria: Prawo Żywnościowe

27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.

Autorzy pisma (m.in. trzech członków PE, organizacje konsumenckie, przedstawiciele świata nauki, podmioty branży spożywczej) podkreślają, że Nutri-Score może stać się skutecznym narzędziem w walce o poprawę nawyków żywieniowych konsumentów i w konsekwencji ich zdrowia, co – jak podkreślono - wydaje się szczególnie istotne w dobie zmagań z wirusem SARS-CoV-2. 

Czym jest Nutri-Score?

To uproszczony system znakowania żywności informacją o wartości żywieniowej polegający na wyliczeniu (na podstawie szeregu kryteriów) wskaźnika, który stanowi o profilu żywieniowym danego produktu. W efekcie produkt jest oznaczony literą w odpowiednim kolorze – od A – zielona (najlepsza) do E – czerwona (najsłabsza), prezentowaną na froncie etykiety.

Istotną tego systemu – jak informują jego zwolennicy - jest dostarczenie konsumentom prostej i zrozumiałej informacji o cechach odżywczych środków spożywczych w celu umożliwienia im świadomych wyborów żywieniowych.

Kontrowersje

System Nutri-Score ma także przeciwników, którzy poddają w wątpliwość jego skuteczność i zgodność z przepisami. Ich zdaniem nie pozwala on na przekazanie na froncie pełnej informacji o wartości odżywczej produktów i może dyskredytować niektóre z nich w oczach konsumentów. Dodatkowo wydaje się, że sposób wyliczenia wskaźnika Nutri-Score bazuje na wartościach progowych, co nasuwa skojarzenia z profilami składników odżywczych, których dotąd nie udało się Komisji Europejskiej (KE) opracować i wdrożyć w celu stosowania oświadczeń zdrowotnych i żywieniowych zgodnie z założeniami rozporządzenia 1924/2006. Ponadto rozważać można, czy taki sposób prezentacji walorów odżywczych (litera wraz z kolorem) nie stanowi jednocześnie oświadczenia zdrowotnego sugerując wpływ na zdrowie.   

Aktualny stan prawny

Nutri-Score jest aktualnie stosowany w niektórych krajach UE (Francji, Belgii, Hiszpanii, Niemczech, Holandii, Luksemburgu i Szwajcarii) jako informacja dobrowolna zgodnie z art. 36 rozporządzenia 1169/2011. Zatem jako taka powinna był w pełni zgodna zarówno z tym aktem prawnym, jak też z rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

Obecnie nadal czekamy na raport KE dot. legalności i skuteczności stosowania w całej UE różnych dodatkowych systemów związanych z prezentacją wartości odżywczej na froncie opakowań (tzw. FoPL - front of the pack labelling), opracowanych zarówno na podstawie art. 35 rozporządzenia 1169/2011 jak i spoza jego zakresu (w tym Nutri-Score). KE została zobligowana do jego przygotowania na mocy art. 35 ust. 5 ww. rozporządzenia. Planowano opublikować go wiosną, łącznie ze strategią „Farm to Fork Strategy” (dotyczy proponowanych działań, które mają m.in. wspierać zrównoważoną produkcję żywności, redukować jej marnowanie oraz promować właściwe wzorce żywieniowe), co – jak na razie - nie doszło do skutku.

Znaczenie dla FIRM

  • Czy trzeba będzie wkrótce przygotować się do kolejnej już (po dodawaniu informacji o pochodzeniu składnika podstawowego w niektórych produktach) zmiany etykiet?
  • Czy logo Nutri-Score pojawi się obowiązkowo na froncie etykiet?

 

Sporo może zależeć od wniosków KE, które znajdą się we wspomnianym raporcie. Naciski z różnych stron na Komisję wydają się tak silne, że zapewne możemy oczekiwać na zajęcie stanowiska w tej sprawie, choć raczej mało prawdopodobne, aby sytuacja wywołana SARS-CoV 2 miała rozstrzygający wpływ na jego kształt.

Autor:IGI Food Consulting
IGI Food Consulting
Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGI Food Consulting Sp. Z o.o.

Pasjonatka prawa żywnościowego, wieloletni praktyk, skuteczny trener. Autorka licznych publikacji w prasie branżowej. Ma ponad 10 lat doświadczenia w realizacji projektów doradczych i szkoleniowych:
- skutecznie rozwiązuje problemy ze stosowaniem prawa żywnościowego
- efektywnie i atrakcyjnie przekazuje wiedzę popartą praktyką
- wspiera firmy spożywcze w szukaniu rozwiązań bieżących problemów
Dzięki wiedzy, doświadczeniu i zaangażowaniu potrafi skutecznie doradzać Klientom w ich codziennej pracy i zapewnić im bezpieczne funkcjonowanie w branży. Specjalizuje się w zadaniach z zakresu:
- oceny treści etykiet, materiałów reklamowych, ulotek, reklam telewizyjnych itp.
- oceny poprawności składu produktów
- interpretacji przepisów prawa żywnościowego.

joanna.olszak@igifc.pl
igifc@igifc.pl
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Znakowanie żywności

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.