Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Instytut Technologii i Analizy Żywności  Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka

Instytut Technologii i Analizy Żywności Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechnika Łódzka

Instytut Technologii i Analizy Żywności funkcjonuje na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Struktura Instytutu obejmuje:

  • Laboratorium Technologii Żywnościowych Preparatów Funkcjonalnych oraz Żywności Prozdrowotnej i Tradycyjnej
  • Laboratorium Badań Struktury, Aktywności i Interakcji Substancji Bioaktywnych

Działalność badawczo usługowa Instytutu, obejmująca wspólne projekty rozwojowe z partnerami przemysłowymi oraz prace usługowe,  koncentruje się wokół kilku kluczowych zagadnień:

  • Badanie składu produktów spożywczych, analiza wartości odżywczej i podstawowego składu chemicznego produktów spożywczych, analiza i ocena jakości i autentyczności żywności
  • Otrzymywanie żywności dla grup konsumentów o specjalnych wymaganiach żywieniowych: produkty dla diabetyków, o niskiej kaloryczności, bezlaktozowe, dla sportowców, wegan, seniorów, prebiotyczne
  • Wykorzystanie produktów odpadowych z przetwórstwa żywności jako źródła związków biologicznie aktywnych i surowców opakowaniowych do żywności o wartości dodanej, otrzymywanie opakowań aktywnych przedłużających trwałość żywności
  • Otrzymywanie opakowań jadalnych o cechach prozdrowotnych: rozpuszczalne saszetki, osłonki, rożki, jadalne naczynia, otrzymywanie i badanie trwałości, strawności, cech prozdrowotnych
  • Nowoczesne metody przechowywania żywności: dobór optymalnych warunków przechowywania  żywności i prognozowanie trwałości dla różnych typów łańcucha przechowalniczego, badania przechowalnicze (testy starzeniowe) opakowań  i zapakowanych produktów w warunkach różnej temperatury, wilgotności i światła poprawa stabilności składników odżywczych i prozdrowotnych żywności przechowywanej, naturalne dodatki stabilizujące, modyfikowana atmosfera gazów ochronnych
  • Otrzymywanie biodegradowalnych folii opakowaniowych na bazie biopolimerów, z dodatkiem składników bioaktywnych, folie opakowaniowe o właściwościach przeciwbakteryjnych, przeciwpleśniowych, pochłaniających promieniowanie UV i in.
  • Nowoczesne metody utrwalania żywności: owoce, warzywa, pulpy, soki, zioła, ekstrakty roślinne, produkty mięsne, desery mrożone, dania gotowe, odwadniane na drodze nowoczesnych procesów, powodujących wzrost właściwości prozdrowotnych: odwadnianie osmotyczne, liofilizacja, ekstruzja
  • Nowoczesne metody pozyskiwania  i oczyszczania związków bioaktywnych, nowe postaci związków prozdrowotnych i stabilizacja właściwości przechowalniczych i prozdrowotnych: mikrokapsułkowanie, obróbka enzymatyczna
  • Wyodrębnianie i oczyszczanie ekstraktów roślinnych, identyfikacja i analiza biodostępności i aktywności biologicznej in vitro, w tym przeciwutleniającej, przeciwzapalnej i przeciwnowotworowej, a także określanie interakcji składników żywności i ich potencjalnego wpływu na zdrowie człowieka.
  • Zastosowanie substancji o cechach prozdrowotnych do projektowania żywności funkcjonalnej, przedłużania trwałości, zachowania jakości sensorycznej, podnoszenia wartości odżywczej
  • Wpływ przetwarzania na bezpieczeństwo żywności: ograniczanie degradacji związków biologicznie aktywnych  w surowcach produktach żywnościowych podczas procesów technologicznych i powstawania związków antyżywieniowych, w tym izomerów trans kwasów tłuszczowych, akrylamidu,  akroleiny, WWA, chloropropanoli i chloropropanodioli i in.

Posiadane linie technologiczne w skali technicznej: do pakowania i przechowywania żywności, do wypieku pieczywa, do produkcji czekolady i wyrobów czekoladowanych, linie do różnego typu suszenia i prażenia, tłoczenia soków i olejów, frakcjonowania mieszanin.

Wyposażenie analityczne Instytutu obejmuje między innymi nowoczesne chromatografy cieczowe i gazowe, pracownie analizy właściwości sensorycznych, reologicznych, spektralnych, strukturalnych i termicznych żywności


Słowa kluczowe: badania żywności, analiza żywności, technologia żywności, żywność funkcjonalna, przechowywanie żywności, opakowania do żywności


tel.: tel. (42) 631-34-66;
https://www.binoz.p.lodz.pl/pl/instytut-technologii-analizy-zywnosci/o-instytucie

Stefanowskiego 2/22
90-537 Łódź
woj. łódzkie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.