Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Bioaktywne i biodegradowalne
Hiszpańsko-portugalski zespół naukowców z Uniwersytetu w Kadyksie oraz Uniwersytetu w Aveiro opracował bioaktywne i biodegradowalne opakowanie do żywności, bazując na odpadach celulozowych pochodzących z przemysłu papierniczego oraz ekstrakcie z liści mango. Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.
Wyciąg z liści mango
Podstawowym składnikiem innowacyjnego biofilmu są poddane procesom chemicznym i enzymatycznym pozostałości po produkcji papieru, które stanowią źródło nanowłókien celulozy. Z kolei wyciąg z liści mango sprawia, że materiał działa bioaktywnie – przeciwdrobnoustrojowo i przeciwutleniająco. Oprócz tego tworzy on swoistą barierę przeciwko promieniowaniu UV, co ogranicza ilość światła docierającą do zabezpieczonego w ten sposób produktu. Jest to szczególnie istotne w przypadku żywności zasobnej w tłuszcz, która jest wyjątkowo wrażliwa na fotooksydację.
Skuteczność potwierdzona in vitro
W celu potwierdzenia efektywności nowego opakowania naukowcy poddali ocenie jego aktywność antyseptyczną względem dwóch gatunków bakterii powszechnie występujących w produktach spożywczych: Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli. Jak wykazały analizy in vitro, polifenole pochodzące z ekstraktu z mango skutecznie zahamowały wzrost obydwu patogenów. „Wyniki te wskazują, że opracowany przez nas bioplastik może znaleźć zastosowanie jako opakowanie do żywności zapobiegające rozwojowi niekorzystnych mikroorganizmów”, podkreśla Cristina Cejudo, główna autorka badania.
Alternatywa dla konserwantów
„Żywność pokryta takim biofilmem może być przechowywana dłużej bez dodatku zbędnych konserwantów. Sam materiał zastępuje substancje dodatkowe, ponieważ zawarte w nim związki aktywne oddziałują bezpośrednio na zapakowany produkt”, wyjaśnia Cejudo. Kolejnym krokiem w planowanych przez zespół badaniach będzie analiza skuteczności nowego opakowania w stosunku do konkretnych rodzajów produktów spożywczych.
Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X21001259
Przeczytaj także
Chociaż w UE od wielu lat podejmowane są działania mające na celu zwiększenie zrównoważonego wymiaru systemu żywnościowego, nadal rosną szkodliwe dla środowiska skutki wykorzystania zasobów naturalnych, rosnącej produkcji i konsumpcji żywności i wytwarzania odpadów.
Dobiega końca międzynarodowy projekt badawczy, którego celem jest opracowanie opakowań, które pozwolą dłużej zachować świeżość delikatnej żywności i kwiatów. Jakie są jego rezultaty?
Opakowania biodegradowalne, czyli ulegające rozkładowi ze złożonych związków organicznych na proste nieorganiczne, są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym. Co więcej trend ich wykorzystywania doskonale wpisuje się w nową unijną strategię Zielonego Ładu i dążenia do ograniczania powstawania odpadów opakowaniowych, które zalegają w środowisku po użyciu opakowań.