Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Innowacyjne opakowanie do żywności na bazie mango i nanocelulozy

Kategoria: Opakowania

Bioaktywne i biodegradowalne

Hiszpańsko-portugalski zespół naukowców z Uniwersytetu w Kadyksie oraz Uniwersytetu w Aveiro opracował bioaktywne i biodegradowalne opakowanie do żywności, bazując na odpadach celulozowych pochodzących z przemysłu papierniczego oraz ekstrakcie z liści mango. Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.

Wyciąg z liści mango

Podstawowym składnikiem innowacyjnego biofilmu są poddane procesom chemicznym i enzymatycznym pozostałości po produkcji papieru, które stanowią źródło nanowłókien celulozy. Z kolei wyciąg z liści mango sprawia, że materiał działa bioaktywnie – przeciwdrobnoustrojowo i przeciwutleniająco. Oprócz tego tworzy on swoistą barierę przeciwko promieniowaniu UV, co ogranicza ilość światła docierającą do zabezpieczonego w ten sposób produktu. Jest to szczególnie istotne w przypadku żywności zasobnej w tłuszcz, która jest wyjątkowo wrażliwa na fotooksydację.

Skuteczność potwierdzona in vitro

W celu potwierdzenia efektywności nowego opakowania naukowcy poddali ocenie jego aktywność antyseptyczną względem dwóch gatunków bakterii powszechnie występujących w produktach spożywczych: Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli. Jak wykazały analizy in vitro, polifenole pochodzące z ekstraktu z mango skutecznie zahamowały wzrost obydwu patogenów. „Wyniki te wskazują, że opracowany przez nas bioplastik może znaleźć zastosowanie jako opakowanie do żywności zapobiegające rozwojowi niekorzystnych mikroorganizmów”, podkreśla Cristina Cejudo, główna autorka badania.

Alternatywa dla konserwantów

„Żywność pokryta takim biofilmem może być przechowywana dłużej bez dodatku zbędnych konserwantów. Sam materiał zastępuje substancje dodatkowe, ponieważ zawarte w nim związki aktywne oddziałują bezpośrednio na zapakowany produkt”, wyjaśnia Cejudo. Kolejnym krokiem w planowanych przez zespół badaniach będzie analiza skuteczności nowego opakowania w stosunku do konkretnych rodzajów produktów spożywczych.

Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X21001259

https://fundaciondescubre.es/noticias/crean-un-bioplastico-de-nanocelulosa-y-mango-que-mejora-la-conservacion-de-alimentos/?fbclid=IwAR0BFpeWxNhGxcVEFubWd4dokXAXw840e_ICG6ibyANbtQ1_hnVaLUF21n4

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn