Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Innowacyjne opakowanie do żywności na bazie mango i nanocelulozy

Kategoria: Opakowania

Bioaktywne i biodegradowalne

Hiszpańsko-portugalski zespół naukowców z Uniwersytetu w Kadyksie oraz Uniwersytetu w Aveiro opracował bioaktywne i biodegradowalne opakowanie do żywności, bazując na odpadach celulozowych pochodzących z przemysłu papierniczego oraz ekstrakcie z liści mango. Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.

Wyciąg z liści mango

Podstawowym składnikiem innowacyjnego biofilmu są poddane procesom chemicznym i enzymatycznym pozostałości po produkcji papieru, które stanowią źródło nanowłókien celulozy. Z kolei wyciąg z liści mango sprawia, że materiał działa bioaktywnie – przeciwdrobnoustrojowo i przeciwutleniająco. Oprócz tego tworzy on swoistą barierę przeciwko promieniowaniu UV, co ogranicza ilość światła docierającą do zabezpieczonego w ten sposób produktu. Jest to szczególnie istotne w przypadku żywności zasobnej w tłuszcz, która jest wyjątkowo wrażliwa na fotooksydację.

Skuteczność potwierdzona in vitro

W celu potwierdzenia efektywności nowego opakowania naukowcy poddali ocenie jego aktywność antyseptyczną względem dwóch gatunków bakterii powszechnie występujących w produktach spożywczych: Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli. Jak wykazały analizy in vitro, polifenole pochodzące z ekstraktu z mango skutecznie zahamowały wzrost obydwu patogenów. „Wyniki te wskazują, że opracowany przez nas bioplastik może znaleźć zastosowanie jako opakowanie do żywności zapobiegające rozwojowi niekorzystnych mikroorganizmów”, podkreśla Cristina Cejudo, główna autorka badania.

Alternatywa dla konserwantów

„Żywność pokryta takim biofilmem może być przechowywana dłużej bez dodatku zbędnych konserwantów. Sam materiał zastępuje substancje dodatkowe, ponieważ zawarte w nim związki aktywne oddziałują bezpośrednio na zapakowany produkt”, wyjaśnia Cejudo. Kolejnym krokiem w planowanych przez zespół badaniach będzie analiza skuteczności nowego opakowania w stosunku do konkretnych rodzajów produktów spożywczych.

Źródła: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0268005X21001259

https://fundaciondescubre.es/noticias/crean-un-bioplastico-de-nanocelulosa-y-mango-que-mejora-la-conservacion-de-alimentos/?fbclid=IwAR0BFpeWxNhGxcVEFubWd4dokXAXw840e_ICG6ibyANbtQ1_hnVaLUF21n4

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Opakowania Plant-based Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.