Francja wprowadza zakaz opakowań z plastiku do owoców i warzyw
Francja wprowadzi zakaz opakowań z tworzyw sztucznych dla prawie wszystkich owoców i warzyw od stycznia 2022 r., aby zmniejszyć ilość odpadów z tworzyw sztucznych, poinformowało 11 października 2021 r. ministerstwo środowiska. Wdrażając ustawę z lutego 2020 r., rząd opublikował listę około 30 owoców i warzyw, które od 1 stycznia będą musiały być sprzedawane bez plastikowych opakowań. Lista obejmuje pory, bakłażany i pomidory, a także jabłka, banany i pomarańcze.
„W naszym codziennym życiu używamy oburzającej ilości plastiku jednorazowego użytku. Ustawa o gospodarce o obiegu zamkniętym ma na celu ograniczenie użycia jednorazowego plastiku i zwiększenie jego zastępowania innymi materiałami lub opakowaniami wielokrotnego użytku i recyklingu” – czytamy w oświadczeniu ministerstwa.
37% owoców i warzyw jest sprzedawanych w opakowaniach
Szacuje się, że 37% owoców i warzyw jest sprzedawanych w opakowaniach i oczekuje, że środek ten zapobiegnie marnowaniu ponad miliarda bezużytecznych plastikowych opakowań rocznie.
Prezes francuskiej federacji sprzedawców owoców Francois Roch powiedział, że przejście na tekturę będzie trudne w tak krótkim czasie. „Ponadto sprzedaż produktów luzem jest skomplikowana, ponieważ wielu klientów dotyka owoców, a ludzie nie chcą, aby ich owoce dotykali inni klienci” – powiedziała.
Zakaz pakowania jest częścią wieloletniego programu rządowego mającego na celu stopniowe wycofywanie plastiku
Od 2021 r. Francja zakazała stosowania plastikowych słomek, kubków i sztućców, a także styropianowych pudełek na wynos.
Pokrojone owoce i ograniczona liczba delikatnych owoców i warzyw mogą być na razie sprzedawane w plastikowych opakowaniach, ale zostaną wycofane do końca czerwca 2026 r. Plastikowe opakowania zostaną zakazane do końca czerwca 2023 r. dla pomidorów koktajlowych, fasolki szparagowej i brzoskwiń, a do końca 2024 r. dla endywii, szparagów, grzybów, niektórych sałatek i ziół oraz wiśni. Pod koniec czerwca 2026 maliny, truskawki i inne delikatne jagody muszą być sprzedawane bez plastiku.
Ponadto inne działania ograniczające zużycie opakowań plastikowych
Od 2022 r. przestrzenie publiczne muszą być wyposażone w „źródełka/poidełka” wody pitnej, aby ograniczyć używanie plastikowych butelek; publikacje prasowe i reklamowe muszą być wysyłane bez opakowań plastikowych, podczas gdy restauracje typu fast food nie mogą już oferować darmowych zabawek z tworzyw sztucznych.
Od stycznia 2023 r. Francja zabroni również używania naczyń jednorazowych w restauracjach typu fast-food do posiłków spożywanych na miejscu.
Przeczytaj także
-
11.10.2021
Nowoczesne opakowania wpisują branżę mięsną w założenia GOZ
Wymagająca charakterystyka produktów mięsnych wymusza na branży mięsnej stosowanie opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe. Opakowania muszą więc zapewniać nie tylko bezpieczeństwo, ale także być neutralne dla środowiska i wypełniać założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Naprzeciw tym wyzwaniom stają innowacyjne opakowania z tworzyw sztucznych produkowane przez KGL.
-
05.10.2021
Wprowadzanie do obrotu oraz oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2021 r
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
-
24.09.2021
Innowacyjne opakowanie do żywności na bazie mango i nanocelulozy
Substancje zawarte w tej tropikalnej roślinie nadają nowemu materiałowi unikalne właściwości potwierdzone w badaniach in vitro, dzięki którym żywność może zachowywać świeżość przez dłuższy czas bez konieczności dodawania substancji konserwujących.