Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowoczesne opakowania wpisują branżę mięsną w założenia GOZ

Kategoria: Opakowania

Wymagająca charakterystyka produktów mięsnych wymusza na branży mięsnej stosowanie opakowań spełniających najwyższe standardy jakościowe. Opakowania muszą więc zapewniać nie tylko bezpieczeństwo, ale także być neutralne dla środowiska i wypełniać założenia gospodarki o obiegu zamkniętym. Naprzeciw tym wyzwaniom stają innowacyjne opakowania z tworzyw sztucznych produkowane przez KGL.

 

Opakowanie to nie tylko bezpieczeństwo ich zawartości

Zapewnienie produktom mięsnym bezpieczeństwa w trakcie transportu, jak i podczas magazynowania w niskich temperaturach, możliwe jest dzięki zastosowaniu opakowań spełniających rygorystyczne standardy jakościowe. Pozwala to na ochronę ich zawartości przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych czy dostaniem się do środka drobnoustrojów, a także zapobiega odkształceniom mechanicznym zapakowanego w nie wyrobu. Dedykowane opakowania, dzięki utrzymywaniu w swoim wnętrzu specyficznego „klimatu” stworzonego podczas procesu pakowania, wpływają również na przedłużenie okresu przydatności do spożycia mięsa i jego przetworów.

Opakowanie to nie tylko gwarancja bezpieczeństwa żywności. To także nośnik informacji marketingowych. Oznacza to, że produkt taki musi być przyjazny wizualnie i posiadać zdolność do nanoszenia dekoracji (nadruku).

Wymieniając wyzwania, jakim muszą sprostać opakowania do mięs, nie zapominajmy, że jako produkty jednorazowego użytku, nie mogą stanowić dodatkowego obciążenia dla środowiska naturalnego – mówi Radosław Ptak, Kierownik Działu Rozwoju w KGL S.A. – Opakowania muszą więc być tak zaprojektowane i wykonane, aby były zdolne do pełnego recyklingu, a tym samym wpisywały się w założenia gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ). Kilka lat temu nad tym wyzwaniem pochyliła się nasza firma. Dzięki temu już dziś możemy pochwalić się w portfolio gamą nowoczesnych opakowań dla branży mięsnej.

Zastosowanie rPET dla branży mięsnej

KGL S.A. w swojej pracy stosuje dobre praktyki ekoprojektowania i nowoczesne materiały, dzięki czemu spółka może pochwalić się produktami opakowaniowymi, które można maksymalnie wykorzystać w całym cyklu ich życia. Praktycznie wszystkie opakowania od KGL dedykowane branży mięsnej wykonane są z folii rPET, pochodzącej nawet w 100% z recyklatów i nadającej się w 100% do recyklingu. Przetworzony PET został dopuszczony do kontaktu z żywnością i posiada pozytywną opinię European Food Safety Authority – EFSA-Q-2018-00897. Jest to możliwe dzięki oczyszczeniu płatków po butelkach PET ze szkodliwych dla ludzi substancji lotnych z tworzyw sztucznych, jakie mogą powstać w procesach recyklingu, podczas procesu dekontaminacji w wieży SSP producenta.

Włączenie do oferty KGL innowacyjnych opakowań jest efektem działań prowadzonych w Centrum Badawczo-Rozwojowym – podkreśla Radosław Ptak. – To właśnie w tym miejscu opracowujemy nowe materiały (jak np. struktury spienione) i technologie (jak np. nowe formy), które następnie implementujemy do produkcji.

monoPET daje wiele możliwości

Konieczność wprowadzania na rynek opakowań zgodnych z założeniami GOZ, czyli łatwych do recyklingu, przyczyniła się także do opracowania przez KGL opakowań wykonanych z zastosowaniem struktury monoPET. Produkty z jednorodnego materiału nadają się w 100% do ponownego przetworzenia, a przy tym są bezpieczne i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Dodatkowo należą do grupy rozwiązań „RESPECT by KGL”, w których zastosowano unikalny, opatentowany sposób łączenia folii górnej z kołnierzem opakowania. Technologia gwarantuje bezpieczeństwo zamknięcia przy jednoczesnym wyeliminowaniu potrzeby użycia standardowej folii bazowej PE, dolaminowanej do folii PET.

Innowacyjne łączenie umożliwia obniżenie temperatury zgrzewu i skrócenie czasu zgrzewania. Zapewnia to redukcję zużycia energii i wyższą prędkość pakowania, zwiększając wydajność zakładu producenta żywności – mówi Radosław Ptak. – Co istotne, opakowanie w którym zastosowano innowacyjne zamknięcie, jest bardzo ekologiczne i może być przetworzone na czysty PET. Umożliwia to łatwe usuwanie warstwy klejowej podczas procesu recyklingu, na etapie mycia na gorąco.

Wykorzystując strukturę monoPET i specjalnie modyfikowany poliester, KGL S.A. stworzył nowoczesne opakowania SEAL+. Materiał, z jakiego wykonano produkt, może pochodzić nawet w 90% z recyklatów. Dodatkowo, dzięki udoskonalonej własności zgrzewalnej względem monoPET, produkt nadaje się w 100% do ponownego przetworzenia. Korzyści dla branży mięsnej z zastosowania SEAL+ to przede wszystkim: zwiększenie wydajności procesu pakowania i zmniejszenie jego kosztów, wysoka transparentność, możliwość zastosowania w produkcjach „czystych” i ochrona środowiska.

Spienianie chroni środowisko

Wycofanie z obiegu opakowań ze styropianu (EPS), stało się dla KGL jednym z impulsów do zaprojektowania i wyprodukowania poliestrowych opakowań z folii spienionych XPET i XPP znacznie zredukowanej gęstości w porównaniu do gęstości folii litych (nawet do 50%). Spienianie realizowane jest na linii do wytłaczania wyposażonej w specjalne urządzenie, w którym następuje efektywne zmieszanie gazu (dwutlenku węgla lub azotu) ze stopionym tworzywem o stosunkowo dużej lepkości. Waga tego typu opakowania obniżana jest nawet o 10–15% w porównaniu do tradycyjnego przy zachowaniu tych samych właściwości mechanicznych.

Opakowania z folii spienionych XPET i XPP wytwarzane są w 100% z recyklatów i nadają się w pełni do recyklingu.

Ekologiczne opakowania odporne na wysokie temperatury

Dzięki opakowaniom CPET i PET HEAT RESISTANT, klienci z branży mięsnej, którzy potrzebują rozwiązań o podniesionej odporności termicznej, już dziś mogą brać czynny udział w tworzeniu gospodarki o obiegu zamkniętym. Te ekologiczne i wytrzymałe produkty wykonano z folii monoPET. Dostępne są także warianty opakowań wytworzone z rPET (do 90% zawartości). Niezależnie od typu, każde opakowanie może podlegać pełnemu recyklingowi.

Zastosowanie przez branżę mięsną opakowań CPET wiąże się z rezygnacją z wykorzystania opakowań z PP. Opakowania CPET o podniesionej odporności termicznej do 200°C można podgrzewać w mikrofalach oraz piekarnikach. Oznacza to, że nadają się do dań gotowych i dla surowych produktów – podkreśla Radosław Ptak. – Profitem z wykorzystania opakowania PET HEAT RESISTANT jest natomiast rezygnacja z opakowań PS, w zależności od procesu produkcyjnego. Produkty te dodatkowo charakteryzuje podniesiona odporność termiczna do 85°C i wysoka transparentność.

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Nowości rynkowe Opakowania Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: KGL S.A.

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.