Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Europejscy nabywcy naturalnych dodatków do żywności mają dodatkowe wymagania poza obowiązkowymi wymaganiami stawianymi przez UE. Niespełnienie tych dodatkowych wymagań znacznie utrudni pomyślne wejście i handel na rynku europejskim, który staje się coraz bardziej konkurencyjny. W tabeli przedstawiono najważniejsze certyfikaty wymagane przez europejskich nabywców naturalnych dodatków do żywności.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu.
Mukorpepsyna przeznaczona jest do stosowania w przemyśle mleczarskim do produkcji serów. Inaczej nazywana jest podpuszczką Mucor.
Konsumenci z całego świata domagają się od producentów, aby kolor oferowanych produktów był jak najbardziej naturalny.