Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 2
O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
Europejscy nabywcy naturalnych dodatków do żywności mają dodatkowe wymagania poza obowiązkowymi wymaganiami stawianymi przez UE. Niespełnienie tych dodatkowych wymagań znacznie utrudni pomyślne wejście i handel na rynku europejskim, który staje się coraz bardziej konkurencyjny. W tabeli przedstawiono najważniejsze certyfikaty wymagane przez europejskich nabywców naturalnych dodatków do żywności.
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
-
17.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 1
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu.
-
24.10.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego mukorpepsyny ze szczepu Rhizomucor miehei DSM 29547
Mukorpepsyna przeznaczona jest do stosowania w przemyśle mleczarskim do produkcji serów. Inaczej nazywana jest podpuszczką Mucor.
-
02.12.2016
Naturalne barwniki w żywności - trendy
Konsumenci z całego świata domagają się od producentów, aby kolor oferowanych produktów był jak najbardziej naturalny.