Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego mukorpepsyny ze szczepu Rhizomucor miehei DSM 29547

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Mukorpepsyna jest wytwarzana ze szczepu DSM 29547 grzyba nitkowatego Rhizomucor miehei, który jest zdeponowany w Niemieckiej Kolekcji Mikroorganizmów i Kultur Komórkowych GmbH pod numerem DSM 29547.4. Enzym spożywczy produkowany jest zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie higieny żywności (WE) nr 852/2004, z procedurami bezpieczeństwa żywności opartymi na analizie zagrożeń i krytycznych punktach kontroli oraz zgodnie z aktualną dobrą praktyką produkcyjną.

Enzym spożywczy jest przeznaczony do stosowania w przetwórstwie mleka do produkcji sera przy zalecanym poziomie stosowania 2–66 IMCU/kg mleka, co odpowiada 0,04–1,31 mg całkowitej stałej substancji organicznej/kg mleka.

W produkcji sera enzym spożywczy jest dodawany do mleka podczas etapu koagulacji w celu hydrolizy κ - kazeiny. Serwatka jest oddzielana od twarogu. Twaróg jest dalej przetwarzany na różne rodzaje sera, natomiast serwatka jest wykorzystywana do produkcji kilku artykułów spożywczych, w tym piekarni i napojów.

Szczep produkcyjny jest hodowany jako czysta kultura przy użyciu typowej pożywki przemysłowej w systemie fermentacji zanurzeniowej, okresowej lub okresowej z zasilaniem, z konwencjonalnymi kontrolami procesu. Po zakończeniu fermentacji biomasę stałą usuwa się z bulionu fermentacyjnego przez filtrację. Filtrat zawierający enzym jest następnie dalej oczyszczany i zagęszczany, zawiera się w tym etap ultrafiltracji, w którym białko enzymatyczne jest zatrzymywane, podczas gdy większość materiału o niskiej masie cząsteczkowej przechodzi przez membranę filtracyjną i jest odrzucana. Deglikozylację stosuje się do enzymu spożywczego jako część procesu produkcyjnego przy użyciu endo-β- N - acetyloglukozaminidazy (EC 3.2.1.96) w celu zwiększenia aktywności krzepnięcia mleka. Panel uznał, że dostarczono wystarczające informacje na temat procesu produkcyjnego i systemu zapewnienia jakości wdrożonego przez wnioskodawcę, aby wykluczyć kwestie budzące obawy.

Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasowej enzymu spożywczego do znanych alergenów i znaleziono trzy dopasowania. Panel uznał, że w zamierzonych warunkach stosowania nie można wykluczyć ryzyka uczulenia i reakcji alergicznych po narażeniu z dietą na ten enzym spożywczy, ale jest uważane za niskie, z wyjątkiem osób uczulonych na białka gorczycy, ale ryzyko to nie przekroczy ryzyka konsumpcji musztardy.  W oparciu o dane i uzyskany margines narażenia panel EFSA stwierdził, że enzym mukorpepsyna wytwarzana ze szczepu DSM 29547 mikroorganizmu Rhizomucor meihei nie daje powodu do obaw dotyczących bezpieczeństwa w zamierzonych warunkach użytkowania.

Autor:Joanna Markwas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.