Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe #warzywa i owoce, marzec 2023

Kategoria: Biznes

Zapasy jabłek w lutym 2023 były niższe niż w analogicznym okresie 2022

Według danych WAPA w styczniu 2023 w europejskich chłodniach było 4,05 mln ton jabłek. Dane na dzień 1 lutego 2023 wskazują na upłynnienie 674 tys. ton tych owoców. Oznacza to, że w lutym było 3,34 mln ton jabłek. W analogicznym okresie roku ubiegłego zapasy jabłek w europejskich chłodniach wynosiły 3,6 mln. Liderem ponownie jest Polska z 1,06 mln ton jabłek w chłodniach. Drugie miejsce zajmują Włochy (961 tys. ton), zaś trzecie – Francja (460 tys. ton jabłek). Biorąc pod uwagę odmiany – według danych WAPA największy udział w zapasach ma odmiana Golden Delicious, której zapasy wynoszą 733 tys. ton. W porównaniu do zeszłego roku są sporo niższe, bowiem w analogicznym okresie ubiegłego roku było ok. 940 tys. ton jabłek odmiany Golden.

Pogoda w Europie znacząco ograniczy podaż oliwy z oliwek

Susza w Hiszpanii, największym na świecie producencie oliwy z oliwek, prawdopodobnie zmniejszy w roku 2023 ich produkcję o 50% w porównaniu rokiem poprzednim. Hiszpania odpowiada za około 40% światowej produkcji. Fale upałów w czasie kwitnienia drzew oliwnych zeszłej wiosny i dotkliwa susza od zeszłego lata w Hiszpanii, a także u producentów numer dwa i cztery – we Włoszech i w Portugalii – spowodowały zmniejszenie zapasów. Jedynie trzeci największy producent w UE, Grecja, która nie została dotknięta przez warunki pogodowe, spodziewała się poprawy produkcji, choć nie na tyle, by zrównoważyć spadek w Hiszpanii. Hiszpańskie stowarzyszenie eksporterów Asoliva szacuje, że w tym roku na świecie będzie dostępne co najmniej 10% mniej oliwy z oliwek w stosunku do 3,1 mln ton wyprodukowanych w ubiegłym sezonie.

Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek (WAPA) zaktualizowała prognozy produkcji na południowej półkuli w 2023 roku

WAPA podczas swojego ostatniego dorocznego walnego zgromadzenia na Fruit Logistica przedstawiło m.in. prognozę zbiorów jabłek i gruszek na półkuli południowej na nadchodzący sezon. Ze względu na zjawiska pogodowe prognoza zbiorów została skorygowana w dół. Początkowa prognoza na sezon 2023, która szacowała 6% i 1% wzrost dla jabłek i gruszek w porównaniu do 2022 roku, została zrewidowana w świetle intensywnych zjawisk pogodowych, które dotknęły kilka krajów na półkuli południowej. Jeśli chodzi o jabłka, zaktualizowana prognoza zbiorów na półkuli południowej w 2023 roku sugeruje wzrost o 2% do łącznej ilości 4.974.990 ton w porównaniu do ubiegłego roku (4,859,026 ton). Mniejsze zbiory jabłek spodziewane są w Nowej Zelandii, (457,675 ton, -9% w stosunku do 2022 r.), Australii (-8% w stosunku do 2022 r., do łącznej ilości 290.000 ton), oraz RPA (1.142.880 ton, spadek o 5%). Jeśli chodzi o gruszki, plantatorzy z południowej półkuli przewidują niewielki spadek zbiorów (-1%), które obniżą się do 1.319.601 ton. Podczas gdy oczekuje się, że Argentyna i Chile zwiększą swoją produkcję odpowiednio o 4% i 2%, produkcja RPA (-6%), Australii (-16%) i Nowej Zelandii (-19%) ma się obniżyć.

Maroko zwiększa eksport malin do UE

Maroko odnotowuje dynamiczny wzrost eksportu mrożonych malin do Unii Europejskiej, z 3,6 tys. ton w 2020 r. do 16,7 tys. ton w 2022 r. Oznacza to czterokrotny wzrost w ciągu zaledwie dwóch lat. Zwiększył się również eksport malin świeżych. Wzrósł również eksport świeżych malin, osiągając wielkość 56 200 ton w 2022 roku. Maroko kładło nacisk na eksport produktów o wysokiej wartości dodanej, ale wraz z rozwojem produkcji świeżych malin i innych jagód na eksport, głównie do krajów UE, pojawiła się szansa na rozwój jagód mrożonych. Maroko z każdym kolejnym rokiem staje się poważniejszą i tańszą alternatywą dla Europejskiej maliny.

 

Ceny światowe – FAO Price Index

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.