Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Informacje branżowe #warzywa i owoce, październik 2022

Kategoria: Biznes

Sezon warzywny 2022 - wysokie ceny i niższe plony

Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych. Susza w Hiszpanii, Francji oraz we Włoszech wpłynęła ujemnie na zbiory warzyw takich jak cebula, marchew czy papryka. Wg NEPG (North-western European Potato Growers) tegoroczne zbiory ziemniaków łącznie w Belgii, Francji, Holandii i Niemczech (czołowi producenci UE) będą niższe o 7-11% r/r, mimo wzrostu powierzchni upraw o ponad 3% r/r. GUS szacuje natomiast, że w Polsce produkcja ziemniaków obniży się o ok. 15% r/r, choć w tym przypadku, wynik ten jest przede wszystkim konsekwencją spadku areału o 17% r/r. Wg przedwynikowego szacunku GUS, krajowe zbiory warzyw gruntowych w 2022 zwiększą się o 0,5% r/r, po spadku o 5,1% r/r w 2021, co oznacza, że utrzymają się na relatywnie niskim poziomie. Warunki do produkcji warzyw były niekorzystne w okresie letnim, co było szczególnie odczuwalne w uprawach kapusty, kalafiorów czy też brokułów. Lepsze warunki wilgotnościowe we wrześniu może skutkować wzrostem produkcji warzyw odmian późnych. Efektem zmniejszonej podaży ziemniaków i wielu warzyw są znaczące podwyżki cen. Zgodnie z danymi GUS, ceny skupu ziemniaków w sierpniu były wyższe aż o 61% r/r, natomiast dane MRiRW wskazują na wzrost dynamiki do ponad 70%. Ceny cebuli (wysoki popyt zagraniczny) i marchwi (spadek zbiorów w PL i UE), były we wrześniu odpowiednio o 62% i 63% wyższe niż przed rokiem.

Ceny owoców i warzyw - MRiRW

 

Ceny światowe - FAO Price Index

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn