Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe #warzywa i owoce, październik 2022

Kategoria: Biznes

Sezon warzywny 2022 - wysokie ceny i niższe plony

Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych. Susza w Hiszpanii, Francji oraz we Włoszech wpłynęła ujemnie na zbiory warzyw takich jak cebula, marchew czy papryka. Wg NEPG (North-western European Potato Growers) tegoroczne zbiory ziemniaków łącznie w Belgii, Francji, Holandii i Niemczech (czołowi producenci UE) będą niższe o 7-11% r/r, mimo wzrostu powierzchni upraw o ponad 3% r/r. GUS szacuje natomiast, że w Polsce produkcja ziemniaków obniży się o ok. 15% r/r, choć w tym przypadku, wynik ten jest przede wszystkim konsekwencją spadku areału o 17% r/r. Wg przedwynikowego szacunku GUS, krajowe zbiory warzyw gruntowych w 2022 zwiększą się o 0,5% r/r, po spadku o 5,1% r/r w 2021, co oznacza, że utrzymają się na relatywnie niskim poziomie. Warunki do produkcji warzyw były niekorzystne w okresie letnim, co było szczególnie odczuwalne w uprawach kapusty, kalafiorów czy też brokułów. Lepsze warunki wilgotnościowe we wrześniu może skutkować wzrostem produkcji warzyw odmian późnych. Efektem zmniejszonej podaży ziemniaków i wielu warzyw są znaczące podwyżki cen. Zgodnie z danymi GUS, ceny skupu ziemniaków w sierpniu były wyższe aż o 61% r/r, natomiast dane MRiRW wskazują na wzrost dynamiki do ponad 70%. Ceny cebuli (wysoki popyt zagraniczny) i marchwi (spadek zbiorów w PL i UE), były we wrześniu odpowiednio o 62% i 63% wyższe niż przed rokiem.

Ceny owoców i warzyw - MRiRW

 

Ceny światowe - FAO Price Index

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.