Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych. Susza w Hiszpanii, Francji oraz we Włoszech wpłynęła ujemnie na zbiory warzyw takich jak cebula, marchew czy papryka. Wg NEPG (North-western European Potato Growers) tegoroczne zbiory ziemniaków łącznie w Belgii, Francji, Holandii i Niemczech (czołowi producenci UE) będą niższe o 7-11% r/r, mimo wzrostu powierzchni upraw o ponad 3% r/r. GUS szacuje natomiast, że w Polsce produkcja ziemniaków obniży się o ok. 15% r/r, choć w tym przypadku, wynik ten jest przede wszystkim konsekwencją spadku areału o 17% r/r. Wg przedwynikowego szacunku GUS, krajowe zbiory warzyw gruntowych w 2022 zwiększą się o 0,5% r/r, po spadku o 5,1% r/r w 2021, co oznacza, że utrzymają się na relatywnie niskim poziomie. Warunki do produkcji warzyw były niekorzystne w okresie letnim, co było szczególnie odczuwalne w uprawach kapusty, kalafiorów czy też brokułów. Lepsze warunki wilgotnościowe we wrześniu może skutkować wzrostem produkcji warzyw odmian późnych. Efektem zmniejszonej podaży ziemniaków i wielu warzyw są znaczące podwyżki cen. Zgodnie z danymi GUS, ceny skupu ziemniaków w sierpniu były wyższe aż o 61% r/r, natomiast dane MRiRW wskazują na wzrost dynamiki do ponad 70%. Ceny cebuli (wysoki popyt zagraniczny) i marchwi (spadek zbiorów w PL i UE), były we wrześniu odpowiednio o 62% i 63% wyższe niż przed rokiem.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W Pompejach będzie uprawiana winorośl metodami sprzed 2 tysięcy lat.
Wg czerwcowego raportu WAPA zapasy jabłek w polskich magazynach chłodniczych wynosiły 418 tysięcy ton.
Sytuacja na rynku jabłek jest wciąż trudna. Rosja szybko rozwija sadownictwo i szkółkarstwo. Chiny zezwalają na edycję genów roślin.