Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rośnie liczba producentów ekologicznych w Polsce
W latach 2004-2021 liczba producentów ekologicznych w Polsce zwiększyła się z blisko 3,8 tys. do 21,7 tys.; najwięcej zarejestrowanych było w województwach: warmińsko-mazurskim (3,5 tys.), podlaskim (3,4 tys.) i mazowieckim (2,8 tys.). Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych wzrosła prawie o 8 proc. w porównaniu do 2020 - z 509 tys. ha do 549 tys. ha. W 2021 r. gospodarstwa ekologiczne wytworzyły 313 tys. ton zboża, 200 tys. ton owoców i orzechów, 722 tys. sztuk drobiu, 309 tys. hl mleka krowiego i 26,4 mln sztuk jaj. Według przedstawicieli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych rynek produkcji eko będzie się rozwijał również w roku 2022. Nadal jest to jednak około 3% całkowitej powierzchni rolnej w Polsce.
Jabłka - duże zapasy w Polsce
W czerwcowym raporcie WAPA (World Apple and Pear Association), na dzień 1 maja 2022 zapasy jabłek w polskich magazynach chłodniczych wynosiły 418 tysięcy ton, w maju 2021 było to 398 tys. ton, a w 2020 o około 50% mniej - 163 tys. ton. Więcej jabłek mają od Polski tylko Włosi. Według raportu WAPA na dzień 1 maja zapasy we włoskich chłodniach wynosiły dokładnie 449 tys. ton. Natomiast w chłodniach wszystkich unijnych sadowników przechowywano łącznie 1,542 tys. ton. W Polskich chłodniach zalegają głównie jabłka odmian: Idared - 110 tys. ton, Golden Delicious - 90 tys. ton, Red Jonaprince - 70 tys. ton oraz Szampion - 40 tys. ton.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Izrael zatwierdził nowe prawo dotyczące dobrostanu zwierząt, w którym zakłada się odejście od chowu klatkowego do 2038 roku.
Od 1 lipca br. świadectwa fitosanitarne towarzyszące polskim produktom rolnym eksportowanym do państw trzecich, będą mogły być wydawane także w wersji elektronicznej.
Sytuacja na rynku jabłek jest wciąż trudna. Rosja szybko rozwija sadownictwo i szkółkarstwo. Chiny zezwalają na edycję genów roślin.