Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje branżowe - warzywa i owoce, styczeń 2022

Kategoria: Biznes

Ceny jabłek

Sytuacja na rynku jabłek jest wciąż trudna. Ceny jabłek nie odnotowują znaczących wzrostów. Ani Nowy Rok, ani styczeń nie przyniósł przełamania w handlu jabłkami. Najdroższą obecnie odmianą jest Gala. Jej paskowane sorty kosztują obecnie 1,8- 1,9 zł/kg. Odmiany z rozmytym rumieńcem są znacznie tańsze i nie przekraczają 1,3 zł/kg. Za Galę Must otrzymać można maksymalnie 1,1 zł/kg. Również w przypadku tańszych odmian nie widać tendencji wzrostowych. Za Szampiona czy Ligola w kalibrze od 7 obecnie otrzymać można 0,80 zł/kg. Odmiana Idared jest jeszcze tańsza - 0,70 zł/kg. Gloster obecnie jest wyceniany na jedyne 0,65 zł/kg. Niskie ceny wielu odmian powodują, że ich sortowanie staje się nieopłacalne i trafiają do przetwórstwa.

Rosja szybko rozwija sadownictwo i szkółkarstwo

W 2021 r. rosyjscy rolnicy zanotowali rekord produkcji owoców. Zbiory brutto we wszystkich kategoriach gospodarstw wyniosły 3,9 mln ton, czyli o 7% więcej niż w 2020 roku. Wzrost wielkości produkcji wynika przede wszystkim z wysokiego tempa zakładania nowoczesnych intensywnych sadów i szkółek. Tradycyjnie wiodącymi regionami na tym obszarze są Terytorium Krasnodaru, Republika Kabardyno-Bałkańska, pozostający pod kontrolą Rosji Krym i Dagestan. Głównymi rodzajami owoców uprawianych w kraju są jabłka, śliwki, czereśnie, morele, porzeczki, maliny i truskawki. Ponadto obecnie aktywnie rozwija się produkcja borówek. Ministerstwo Rolnictwa Rosji udziela znacznego wsparcia dla tego obszaru produkcji roślinnej, m.in. poprzez „stymulacyjną” dotację na pokrycie części kosztów zakładania i pielęgnacji wieloletnich plantacji owoców, w tym szkółek. Przewiduje również preferencyjne inwestycje i pożyczki krótkoterminowe, rekompensatę kosztów bezpośrednich poniesionych na tworzenie i modernizację obiektów agrobiznesu oraz udzielanie dotacji małym przedsiębiorstwom na wsi.

Chiny zezwalają na edycję genów roślin

Chiny opublikowały wstępne reguły dla zatwierdzania roślin o edytowanym genomie, aby polepszyć bezpieczeństwo żywnościowe kraju. Edycja genów jest postrzegana niektórych naukowców jako mniej ryzykowna metoda niż modyfikacje genetyczne, które obejmują przenoszenie genów między gatunkami. W ostatnim czasie zatwierdzono także regulacje wyznaczające jasną ścieżkę do dopuszczenie upraw modyfikowanych genetycznie. Chińskie instytuty naukowe intensywnie pracują nad rozwojem technologii genetycznych, stąd oczekiwanie dużej elastyczności reguł dopuszczenia do upraw.

McDonald's zmniejsza porcje frytek w Japonii

Japoński oddział McDonald's ogłosił na początku stycznia, że uszkodzenia portu w Vancouver po powodzi oraz inne zaburzenia w dostawach od zeszłego roku spowodują opóźnienie dostaw z Ameryki Północnej. W wyniku tego przez ok. miesiąc oferowany będzie tylko najmniejszy rozmiar porcji frytek, aby zapewnić nieprzerwany dostęp do towaru dla klientów. Podobny krok, przez ok. tygodnia, zastosowano pod koniec grudnia. McDonald's posiada w Japonii ok. 2900 punktów sprzedaży.

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa Przemysł piekarski

  • 07.02.2022

    Promocja polskiej żywności za granicą

    W ostatnich latach polskie produkty rolno-spożywcze stają się coraz bardziej popularne na rynkach zagranicznych. W 2019 r. Polska była 15. największym eksporterem produktów rolno-spożywczych na świecie i odpowiadała za ponad 2% światowego oraz niemal 6% unijnego eksportu produktów rolnych. Do wzrostu eksportu i konsumpcji polskich artykułów rolno-spożywczych za granicą przyczyniają się przede wszystkim skuteczne działania informacyjno-promocyjne.

    Czytaj więcej
  • 13.01.2022

    Światowe trendy w marketingu jabłek

    W tym roku według prognoz światowy rynek jabłek doświadczy spadku podaży, jednak przejściowe problemy producentów z Chin i Indii oraz Rosji nie sprawią, że w długofalowej perspektywie sadownicy z pozostałych rynków podyktują ceny. Produkcja jabłek staje się, bowiem coraz bardziej konkurencyjna, a kraje takie jak Turcja, RPA, Ukraina, Węgry, Mołdawia, Serbia oraz Iran istotnie zwiększają własne moce produkcyjne i eksportowe.

    Czytaj więcej
  • 12.01.2022

    Polska baza produktów plant-based i perspektywy produkcji białek roślinnych na świecie

    Nowy Jork, 11 sierpnia 2021 r. raport Bloomberg – Rynek żywności pochodzenia roślinnego może stanowić ok. 7,7% światowego rynku białka do 2030 r. A wartościowo szacuje się, że będzie wart ponad 162 mld USD, w porównaniu do 29,4 mld USD w 2020 r. W tym samym czasie zapotrzebowanie na białka zwierzęce, może osiągnąć wartość 1,2 bln USD. Jak w takim razie zachowują się poszczególni wielcy gracze oraz jak kształtuje się sytuacja na polskim rynku produktów konsumenckich?

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.