Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska gospodarzem spotkania browarników z całej Europy

Kategoria: Biznes

W połowie maja br., na terenie historycznego browaru Haberbuscha i Schielego w Warszawie, odbyło się spotkanie branżowych organizacji przemysłu piwowarskiego oraz browarów z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego zrzeszonych w The Brewers of Europe. Tego typu wydarzenie zostało zorganizowane w Polsce po raz pierwszy i wiązało się z przypadającą w pierwszym półroczu br. polską Prezydencją w Radzie UE. Zlokalizowane w Brukseli The Brewers of Europe jest organizacją zrzeszającą stowarzyszenia piwowarskie z 28 krajów i reprezentującą ok. 10 tys. browarów różnej wielkości, w tym największe światowe grupy producenckie.

Polski rynek piwa jednym z największych w Europie 

Spotkanie branży piwowarskiej w Warszawie koncentrowało się na wyzwaniach, przed którymi stoi aktualnie rynek piwa. Temu tematowi poświęcony był także briefing z mediami branżowymi z udziałem Julii Leferman, sekretarz generalnej The Brewers of Europe.

„W całej Europie mamy obecnie do czynienia z trudnym dla piwa rynkiem. Główne przyczyny tej sytuacji to: wysoka inflacja, zaburzenia w łańcuchach dostaw spowodowane wojną w Ukrainie, rosnące ceny surowców i wahające się koszty energii. W połączeniu ze zmniejszoną siłą nabywczą konsumentów i zmieniającymi się trendami powodują one spadek sprzedaży, produkcji i eksportu piwa. Światłem w tunelu jest w tej sytuacji wzrost popularności piw bezalkoholowych, który obserwujemy także w Polsce.” - Julia Leferman, sekretarz generalna Brewers of Europe

Julia Leferman podkreśliła, że polski rynek piwa jest jednym z największych i najbardziej znaczących w Europie. Zwróciła uwagę na różnice w strukturze sprzedaży piwa w naszym kraju w porównaniu do rynków europejskich. W Polsce udział sektora gastronomicznego w sprzedaży piwa wynosi obecnie tylko 7 proc. Ze względu na różnice kulturowe i inny klimat trudno jest porównywać się do Hiszpanii czy Portugalii, gdzie ponad połowa piwa jest sprzedawana w barach i restauracjach, ale na pewno warto dążyć do zmiany w tym kierunku.

Leferman podkreśliła również znaczenie rozwoju segmentu piw bezalkoholowych, które są jednym z głównych obszarów, w które branża inwestuje – zarówno od strony technologicznej, jak i promocyjnej. Zaznaczyła, że już jedno na piętnaście spożywanych w Europie piw to właśnie „zerówki” i to właśnie ten produkt jest odpowiedzią branży na rozwijający się trend ograniczania spożycia alkoholu, co pokazują statystyki spożycia WHO.

Rynek piwa wspiera rolnictwo

Intensywny dzień obrad delegatów The Brewers of Europe zakończyła uroczysta kolacja, która odbyła się w zabytkowej leżakowni w restauracji Browar Warszawski. Gościem specjalnym był pan Jacek Czerniak, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który zwrócił się do delegatów z przesłaniem podkreślającym rolę sektora browarniczego dla całego łańcucha wartości, w tym producentów rolnych. Branża piwowarska jest istotnym nabywcą polskiego słodu, chmielu i co ciekawe – w coraz większej ilości jabłek, wykorzystywanych przy wytwarzaniu piw smakowych.

Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Browary Polskie, który był organizatorem europejskiego spotkania, nie krył zadowolenia z faktu, że mogliśmy gościć w Warszawie tak dużą i zróżnicowaną reprezentację europejskich browarów.

„Polska jest jednym z unijnych liderów branży piwowarskiej. Jesteśmy trzecim największym producentem piwa w UE. Poziom technologiczny polskiego piwowarstwa i jakość warzonego

u nas piwa są dziś jednymi z najwyższych na świecie, a polskie marki piwne należą do najbardziej rozpoznawalnych marek eksportowych. Jeśli branża browarnicza ma się nadal rozwijać i wspierać gospodarkę narodową, powstrzymajmy się od nakładania na nią nowych ograniczeń i zapewnijmy jej stabilne warunki działania, w niestabilnych, trudnych czasach.” - Bartłomiej Morzycki, dyrektor generalny Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego Browary Polskie

Autor:ZPPP Browary Polskie
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dodatki i składniki Procesy i Technologie Przemysł napojowy

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.