Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

Kategoria: Biznes

Ostateczne dane o produkcji upraw ogrodniczych w 2018 r.

Główny Urząd Statystyczny opublikował ostateczne dane o produkcji upraw ogrodniczych w 2018 r. Zbiory jabłek zostały ocenione na 3,99 mln t. Co ciekawe, GUS obniżył prognozę w stosunku do wynikowego szacunku zbiorów jabłek (ok. 4 mln t), mimo że większość ekspertów wskazuje, że zbiory jabłek w Polsce wyniosły w 2018 r. ok 5 mln t lub więcej. Jednocześnie zbiory owoców z drzew GUS oszacował na 4,497 mln t (o 69% więcej niż w 2017 r.), a owoców jagodowych  na 0,577 mln t, tj. o 17% więcej niż rok wcześniej.

Zima 2018/2019 nie spowodowała większych strat

Według GUS łagodna zima 2018/2019 nie spowodowała większych strat w uprawach sadowniczych. Znacznym uszkodzeniom podczas zimy uległy jedynie plantacje malin letnich. Uszkodzenia odnotowano zwłaszcza na plantacjach owocujących na pędach dwuletnich, które są bardzo wrażliwe na duże wahania temperatury. 

Zróżnicowane zaawansowanie wegetacji wiosną

Wiosną zaawansowanie wegetacji drzew i krzewów owocowych było zróżnicowane w zależności od rejonu kraju. Na ogół kwitnienie roślin sadowniczych było obfite, lecz często zależne od gatunku i odmiany. Drzewa owocowe, które w ubiegłym roku plonowały bardzo wysoko (jabłonie większości odmian) w bieżącym sezonie słabiej zawiązały pąki kwiatowe. W większości rejonów chłody występujące podczas kwitnienia nie sprzyjały oblotowi pszczół i dobremu zapylaniu, a dodatkowym problemem jest malejąca liczba pszczół. Znaczne niedobory wilgoci w glebie, jakie zanotowano wiosną, wpłynęły szczególnie niekorzystnie na plantacje roślin jagodowych, zwłaszcza borówki wysokiej oraz truskawek. 

Plonowanie truskawek

Truskawki na ogół wcześnie rozpoczęły kwitnienie. Ich plonowanie w dużej mierze zależeć będzie od poprawy warunków w czasie dalszej wegetacji. Na niektórych plantacjach truskawek wiosenne przymrozki uszkodziły kwiaty i pąki kwiatowe. Najbardziej ucierpiały odmiany wczesne. W celu przyspieszenia wzrostu i dojrzewania truskawek wiele plantacji zostało przykrytych włókniną lub folią. 

Lokalne uszkodzenia przymrozkowe

Generalnie wiosną zanotowano lokalnie uszkodzenia przymrozkowe w sadach jabłoniowych, czereśniowych, a także na plantacjach wiśni, śliw, moreli, brzoskwiń, porzeczek oraz malin. 

Tegoroczne zbiory będą niższe od ubiegłorocznych

Zbiory owoców  będą z pewnością niższe od ubiegłorocznych, ale na tym etapie nie można jeszcze wiarygodnie szacować rozmiaru spadku, choćby dlatego że reakcja roślin na czynniki stresowe może wystąpić z opóźnieniem. Ponadto nie wiadomo co jeszcze może się zdarzyć w pogodzie  do zbiorów.

Opóźnione siewy warzyw gruntowych

Siewy warzyw gruntowych wg. GUS w niektórych rejonach były nieco opóźnione. Po łagodnej, suchej, na ogół bezśnieżnej zimie, na przeważającym obszarze kraju zanotowano deficyt wody w glebie. Brak opadów deszczu w kwietniu i występujące w tym czasie wysokie temperatury powietrza, pogłębiły ten stan. Dlatego wschody przebiegały na ogół w niesprzyjających warunkach. Niedostateczna ilość wilgoci w glebie spowodowała zahamowanie kiełkowania. Na niektórych plantacjach konieczne było dokonanie powtórnych siewów. W maju nastąpiła poprawa warunków wilgotnościowych, lecz często chłody ograniczały wzrost roślin. W niektórych rejonach wystąpiły braki nasion marchwi, pietruszki i cebuli.

Źródło: agronomist.pl

b

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.