Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Tureckie czereśnie podbijają Europę

Kategoria: Biznes

Turcja na czwartej pozycji w światowym eksporcie czereśni

Turcja ma czwartą pozycję w światowym eksporcie świeżych czereśni, po Chile, Hongkongu i USA, z 5-proc. udziałem. Według danych USDA, w sezonie 2018/19 całkowita produkcja czereśni w Turcji wyniosła 440 000 t (a wiśni 150 000 t). Duży popyt eksportowy i wsparcie rządowe pomagają Turcji osiągnąć wysoką produkcję i pozycję w eksporcie czereśni. W ubiegłym roku eksport wyniósł 75 300 t, co oznacza 25,2% wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim, ale 5% spadek w stosunku do rekordowego 2016 r. 

Turcja największym światowym producentem wiśni i czereśni

Pomimo wahań produkcji wiśni, Turcja pozostaje największym na świecie krajem produkującym wiśnie i czereśnie. Obszar upraw stopniowo rośnie, ale głównie zwiększa się wydajność ze względu na nowe inwestycje, stymulowane popytem na rynkach eksportowych. Turetycy rolnicy zastępują swoje starsze odmiany czereśni lub wiśni odmianami o wyższej wydajności, które spełniają specyfikacje rynków eksportowych. Głównym rynkiem dla tureckich czereśni, generującym przychody na poziomie ok. 162 mln USD, jest Rosja i Niemcy (każde w 2018 r. po 32% udziału w tureckim eksporcie świeżych czereśni), Irak (17%), a następnie kraje skandynawskie po ok. 2% udziału każdy. Co istotne, embargo rosyjskie, które dotknęło wiele tureckich produktów rolnych, nie dotyczyło czereśni i Turcja aktywnie wykorzystała ten kierunek, zwiększając w zeszłym roku dostawy do Rosji o 67% r/r, (o 39% w stosunku  do 2016 r.). 

Przewidywane wysokie zbiory w 2019 r.

Główna podaż tureckich czereśni jest dostępna zazwyczaj od ostatniego tygodnia maja do pierwszego tygodnia sierpnia, przy czym największe ilości przypadają na czerwiec. Ze względu na dobre warunki pogodowe, tureccy producenci czereśni w 2019 r. będę mieli duże zbiory. Ciepła zima i wiosna przyspieszyły wzrost owoców w całym kraju, a początek zbiorów w większości regionów nastąpił ok. dziesięć dni wcześniej niż zwykle. 

Popyt na tureckie czereśnie ze strony Europy Wschodniej

W tym roku popyt na tureckie czereśnie ze strony Europy Wschodniej jest większy, ze względu na spadek zbiorów czereśni w regionie, spowodowany przymrozkami wiosennymi. Dostawy na rynek Polski rozwijają się szczególnie dynamicznie, co widać w ofercie sieci handlowych. Niemniej, tak duża podaż tureckich czereśni jest w tym sezonie mało odczuwalna, ze względu na ograniczoną produkcję krajową. 

Konkurencja dla lokalnej produkcji

Natomiast w Niemczech, gdzie oczekuje się ponadprzeciętnych zbiorów (prognozy wskazują, że produkcja czereśni wzrośnie o 12% r/r), producenci skarżą się na  bezpośrednią konkurencję z  czereśniami z Turcji, ale też z Hiszpanii, Grecji i Włoch. Duża podaż czereśni powoduje presję na obniżkę cen i wywołuje niezadowolenie producentów. Co ciekawe, w Niemczech rekordowe zbiory czereśni notowano też w ubiegłym roku (wyniosły 44 200 t), ale sezon był oceniany jako udany, bo zbiory były wczesne, a w basenie Morza Śródziemnego opóźnione i nie konkurowały w tym samym czasie, tak jak to ma miejsce w obecnym sezonie. Oby niemiecki scenariusz z tureckimi czereśniami nie powtórzył się za rok w Polsce

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Karolina Załuska
Ekspert rynków rolnych
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.