Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie sezonów na rynku jabłek w UE

Kategoria: Biznes

1 sierpnia rozpoczął się nowy sezon 2019/20 na rynku jabłek. Poprzedni był trudny ze względu na znaczny wzrost produkcji w UE. Według Wapa/Prognosfruit w 2018 r. w UE wyprodukowano 13,27 mln t jabłek, tj. o ponad 4 mln t (43,5%) więcej niż w 2017 r. Według tego samego źródła, w Polsce w 2018 r. wyprodukowano ponad 4,8 mln t, tj. prawie 2 mln t (67,6%) więcej r/r.

Zróżnicowanie cen w Polsce i UE

Poprzedni sezon zakończył się w UE na średnim poziomie cenowym, jednak w poszczególnych państwach członkowskich obserwowaliśmy bardzo duże różnice w kształtowaniu się cen. Ceny w Polsce były jednymi z najniższych w całej Unii Europejskiej i jednymi z najniższych w ostatnich latach gospodarczych w kraju. Z kolei we Francji ceny były bardzo wysokie, w Niemczech nieco powyżej średniej, a we Włoszech nieznacznie poniżej średniej i pogorszyły się w ciągu ostatnich dwóch miesięcy zeszłego sezonu. Zapasy jabłek z poprzedniego roku pozostałe w przechowalniach w poszczególnych krajach są stosunkowo wysokie, ale w skali UE stanowią zaledwie 4,6% średniego zbioru jabłek.

Ceny w lipcu 2019 r.

W lipcu 2019 r., czyli w ostatnim miesiącu poprzedniego sezonu, średnia cena jabłek deserowych w Unii Europejskiej wyniosła 0,56 EUR/kg i była o 2% wyższa (o 0,01EUR/kg) od cen z czerwca. Jednocześnie była o 40% niższa od średniej ceny 5- letniej. W Polsce w lipcu średnie ceny jabłek były na poziome 0,12 EUR/ kg, o 18% wyższe (o 0,02EUR/kg) od cen z czerwca. Przy czym analizując średnią pięcioletnią zmian cen jabłek od czerwca do lipca w Polsce, w okresie tym obserwowaliśmy 4- proc. spadek cen. W tym samym czasie w Niemczech ceny były na poziomie 0,48 EUR/kg (-3% m/m), we Włoszech 0,56 EUR/kg (-14% m/m), a we Francji średnio na poziomie 1,10 EUR/kg (+14% m/m).

Spadek prognoz zbiorów w Polsce i Europie

W bieżącym sezonie dotychczas występujące stresowe czynniki pogodowe, w połączeniu z wejściem w przemienność wielu drzew z powodu dużych plonów w roku poprzednim, wpłynęły na spadek prognoz zbiorów jabłek w Polsce i Europie. Jednocześnie warunki pogodowe wpłynęły na jakość owoców, ich wielkość, jędrność, wybarwienie, strukturę miąższu czy zawartość cukru, ale również decydują o tym, czy zbiory mogą być przechowywane przez długi czas, utrzymując wysokie parametry jakościowe.

Szacowany spadek zbiorów i wzrost cen

Według danych przedstawionych przez WAPA na Prognosfruit, zbiory jabłek w sezonie 2019/20 będą w Unii Europejskiej o 20% mniejsze niż w poprzednim sezonie (mniej o 2,7 mln t) i o -11% poniżej średniej 5-letniej i wyniosą 10,5 mln t. W Włoszech zbiory jabłek będą tylko o 3% mniejsze (2,2 mln t), a we Francji o prawie 12% wyższe r/r (1,6 mln t).

W Polsce, wg. prognoz WAPA, należy oczekiwać znacznego spadku zbiorów. Wyniosą one ok. 2,7 mln t, tj. o 2,1 mln t (43,6%) mniej niż w zeszłym roku i o 5,5% niższe od niskich zbiorów w 2017 r. W związku z powyższym oczekuje się, że średnie ceny jabłek w Europie wzrosną o 20% w porównaniu do średniej 5-letniej.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.