Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
1 sierpnia rozpoczął się nowy sezon 2019/20 na rynku jabłek. Poprzedni był trudny ze względu na znaczny wzrost produkcji w UE. Według Wapa/Prognosfruit w 2018 r. w UE wyprodukowano 13,27 mln t jabłek, tj. o ponad 4 mln t (43,5%) więcej niż w 2017 r. Według tego samego źródła, w Polsce w 2018 r. wyprodukowano ponad 4,8 mln t, tj. prawie 2 mln t (67,6%) więcej r/r.
Zróżnicowanie cen w Polsce i UE
Poprzedni sezon zakończył się w UE na średnim poziomie cenowym, jednak w poszczególnych państwach członkowskich obserwowaliśmy bardzo duże różnice w kształtowaniu się cen. Ceny w Polsce były jednymi z najniższych w całej Unii Europejskiej i jednymi z najniższych w ostatnich latach gospodarczych w kraju. Z kolei we Francji ceny były bardzo wysokie, w Niemczech nieco powyżej średniej, a we Włoszech nieznacznie poniżej średniej i pogorszyły się w ciągu ostatnich dwóch miesięcy zeszłego sezonu. Zapasy jabłek z poprzedniego roku pozostałe w przechowalniach w poszczególnych krajach są stosunkowo wysokie, ale w skali UE stanowią zaledwie 4,6% średniego zbioru jabłek.
Ceny w lipcu 2019 r.
W lipcu 2019 r., czyli w ostatnim miesiącu poprzedniego sezonu, średnia cena jabłek deserowych w Unii Europejskiej wyniosła 0,56 EUR/kg i była o 2% wyższa (o 0,01EUR/kg) od cen z czerwca. Jednocześnie była o 40% niższa od średniej ceny 5- letniej. W Polsce w lipcu średnie ceny jabłek były na poziome 0,12 EUR/ kg, o 18% wyższe (o 0,02EUR/kg) od cen z czerwca. Przy czym analizując średnią pięcioletnią zmian cen jabłek od czerwca do lipca w Polsce, w okresie tym obserwowaliśmy 4- proc. spadek cen. W tym samym czasie w Niemczech ceny były na poziomie 0,48 EUR/kg (-3% m/m), we Włoszech 0,56 EUR/kg (-14% m/m), a we Francji średnio na poziomie 1,10 EUR/kg (+14% m/m).
Spadek prognoz zbiorów w Polsce i Europie
W bieżącym sezonie dotychczas występujące stresowe czynniki pogodowe, w połączeniu z wejściem w przemienność wielu drzew z powodu dużych plonów w roku poprzednim, wpłynęły na spadek prognoz zbiorów jabłek w Polsce i Europie. Jednocześnie warunki pogodowe wpłynęły na jakość owoców, ich wielkość, jędrność, wybarwienie, strukturę miąższu czy zawartość cukru, ale również decydują o tym, czy zbiory mogą być przechowywane przez długi czas, utrzymując wysokie parametry jakościowe.
Szacowany spadek zbiorów i wzrost cen
Według danych przedstawionych przez WAPA na Prognosfruit, zbiory jabłek w sezonie 2019/20 będą w Unii Europejskiej o 20% mniejsze niż w poprzednim sezonie (mniej o 2,7 mln t) i o -11% poniżej średniej 5-letniej i wyniosą 10,5 mln t. W Włoszech zbiory jabłek będą tylko o 3% mniejsze (2,2 mln t), a we Francji o prawie 12% wyższe r/r (1,6 mln t).
W Polsce, wg. prognoz WAPA, należy oczekiwać znacznego spadku zbiorów. Wyniosą one ok. 2,7 mln t, tj. o 2,1 mln t (43,6%) mniej niż w zeszłym roku i o 5,5% niższe od niskich zbiorów w 2017 r. W związku z powyższym oczekuje się, że średnie ceny jabłek w Europie wzrosną o 20% w porównaniu do średniej 5-letniej.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Według danych Światowego Stowarzyszenia Jabłek i Gruszek (WAPA), zapasy świeżych jabłek w Polsce w ostatnim notowaniu w sezonie 2018/19 tj. na dzień 1 lipca 2019 r., wynosiły 104 tys. t. Oznacza to, że były...
Wg danych Eurostatu, w UE-28 w 2018 r., ziemniaki uprawiano na 1,7 mln ha, czyli na 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Zebrano 52 mln t ziemniaków, tj. o jedną trzecią (37,3%) mniej niż w 2000 r. i 16,4% mniej r/r.
Zmiany cen detalicznych warzyw i owoców w Polsce i UE w porównaniu do roku 2018.