Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W tym roku Włosi wielkimi przegranymi rynku jabłek deserowych

Kategoria: Biznes

Zapasy świeżych jabłek w Polsce

Według danych Światowego Stowarzyszenia Jabłek  i Gruszek (WAPA), zapasy świeżych jabłek w Polsce w ostatnim notowaniu w sezonie 2018/19 tj. na dzień 1 lipca 2019 r., wynosiły 104 tys. t. Oznacza to, że były o 126% wyższe wobec lipca 2018 r. i o 82% wyższe od zapasów z lipca 2017 r. Jednocześnie są one najwyższe odkąd WAPA uwzględnia dane z Polski w swoich analizach.

Zapasy jabłek w Polsce według odmian

W lipcu br. w polskich komorach było jeszcze 50 tys. t jabłek odmiany Idared (o połowę więcej niż w tym samym czasie w 2018 r. i 2017 r.), 10 tys. t jabłek odmiany Gloster (o 25% więcej niż w tym samym czasie w 2018 r. i 2017 r.), 7 tys. t jabłek odmiany Golden Delicious (o 40% więcej niż w tym samym czasie w 2018 r. i na porównywalnym poziomie co w 2017 r.) oraz po 4 tys. t jabłek odmiany Jonagold i Lobo. W tonażu przechowywanego do lipca br. jabłka odmiany Lobo nie widać w ostatnich dwóch latach zmian, za to Jonagoldów jest trzy razy więcej niż rok temu, ale o 33% mniej niż dwa lata temu. Odmiany Sampion pozostało w polskich chłodniach 20 tys. t (prawie 6 razy więcej r/r oraz w stosunku do 2017 r). Od czerwca do lipca najwięcej, bo 30 tys. t, sprzedano w Polsce Idareda, następnie 25 tys. t Sampina i 23 tys. t odmiany Golden Deliciuos oraz cały będący w dyspozycji zapas odmiany Gala (1 tys. t).

Zapasy jabłek w Europie

Warto dodać, że na koniec sezonu Polska nie posiadała największego wolumenu jabłek w chłodniach. Zapasy we Włoszech były o 46,5% wyższe niż w Polsce i wyniosły ponad 194 tys. t. Tym samym były ponad 7 razy wyższe niż w 2018 r., ale tylko o 4,7% wyższe od zapasów z 2017r.

Z raportu końcowego dla sezonu 2018/19 wynika, że łącznie europejskie zapasy jabłek w lipcu wyniosły około 564 tys. t, tj. 2,7 razy więcej niż w lipcu 2018 r i o 20% więcej niż w lipcu 2017 r. We Francji w chłodniach pozostało  72,3 tys.  t (o 91,5% więcej r/r/ i o 10% mniej w stosunku do 2017r.), w Niemczech  59,2 tys. t jabłek (o 4,6 razy więcej r/r i o 28,6% więcej w stosunku do 2017r.), a w  Hiszpanii niecałe 33 tys. t (o 106,5% więcej r/r i o 25% mniej w stosunku do 2017 r.).

Zapasy jabłek w Europie według odmian

W odniesieniu do struktury odmianowej, w europejskich chłodniach, zgodnie z wieloletnią tendencją, najwięcej jest odmiany Golden Delicuious – 239,5 tys. t (2,2 razy więcej r/r oraz o 14% mniej w stosunku do 2017 r.). Odmiany Idared w Europie pozostało 60,5 tys. t (o 138% więcej r/r oraz 55,5% w stosunku do 2017 r). Odmiany Red Delicious pozostało 9,9 tys. t (o 14 razy więcej r/r oraz 50% mniej w stosunku do 2017 r). Odmiany Sampion pozostało 20,1 tys. t. (o 5,7 razy więcej r/r oraz 85% więcej w stosunku do 2017 r).

Nie ma jeszcze dostępnych danych na temat zbiorów jabłek w Europie w 2019 r., ale wg ostatnich opublikowanych danych GUS, w Polsce produkcja ma być o 1 mln t mniejsza r/r i wynieść 3 mln t. 

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.