Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Koncentracja produkcji
Obszar uprawny ziemniaków w UE od dawna maleje, a produkcja jest skoncentrowana w siedmiu państwach członkowskich: Belgi, Niemczech, Francji, Holandii, Polsce, Rumuni i Wielkiej Brytanii, które miały 76,9-proc. udział w całkowitej powierzchni uprawy w UE w 2018 r. Według danych Eurostat w 2018 r. ziemniaki uprawiano w UE na 1,7 mln ha, co odpowiada 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Udział ten był znacznie wyższy w Holandii (15,8%), Belgii (11,1%) i na Malcie (7,1%). W latach 2000-2018 obszar uprawny zmniejszył się o prawie połowę, a wśród głównych krajów-producentów, szczególnie duże spadki odnotowano w Polsce (o 76%) i Rumunii (o 37,1%). Jednocześnie wzrost powierzchni uprawy ziemniaków odnotowano we Francji i w Belgii.
Spadek produkcji
W latach 2000-2018 produkcja ziemniaków w UE spadła o 37,3%, przy najsilniejszym spadku w Polsce (-76%). Zbiory ziemniaków w 2018 r. w UE wyniosły 51,9 mln t. Niemcy były największym producentem (8,9 mln t, 17,2% całej produkcji UE), wyprzedzając Francję (7,9 mln t, 15,2%), Polskę (7,4 mln t, 14,3%) i Holandię (6 mln t, 11,6%).
Mała powierzchnia gospodarstw
Gospodarstwa produkujące ziemniaki w UE są zazwyczaj bardzo małe i według ostatnich dostępnych w Eurostacie danych, w 2016 r. było ich prawie 1,5 mln, z czego dwie trzecie w Rumunii (40,4%) i Polsce (25,2%). Średnia powierzchnia uprawy ziemniaków w gospodarstwach w Polsce wynosiła 0,8 ha. W Danii średnia powierzchnia uprawy ziemniaków wynosi 26,1 ha, a w Holandii i Wielkiej Brytanii średnio 16,5 ha.
Handel ziemniakami
Europejskie ziemniaki sprzedawane są głównie na rynku wewnętrznym UE. W 2018 r. państwa członkowskie sprzedały w ramach handlu wewnątrz UE 7 mln t ziemniaków, o wartości 1,7 mld EUR. Ziemniaki standardowe (z głównych zbiorów) stanowiły 65,5% wartości całkowitego obrotu ziemniaków wewnątrz UE; sadzeniaki 25,2%, wczesne (młode) ziemniaki 7,6%, a ziemniaki skrobiowe pozostałe 1,8%. Trzy państwa członkowskie realizowały dwie trzecie wartości obrotu ziemniaków wewnątrz UE: Francja (28,0%), Holandia (23,3%) i Niemcy (16,8%). Francja i Niemcy głównie eksportują ziemniaki standardowe (odpowiednio 36,8% i 21,7% wartości), Holandia odpowiada za 58,2% wartości obrotu sadzeniakami, a Cypr (24,9%) jest głównym wewnątrzwspólnotowym sprzedawcą wczesnych ziemniaków.
Eksport
UE jest eksporterem netto ziemniaków. W 2018 r. wyeksportowano poza UE 1,1 mln t ziemniaków o wartości 495 mln EUR, głównie sadzeniaki (71,6% wartości eksportu ziemniaków i 54,4% wolumenu) oraz ziemniaki standardowe (27,0% wartości i 44,0% wolumenu). Egipt i Algieria były największymi rynkami eksportowymi UE (odpowiednio 10,2% i 10,0% wolumenu oraz 13,9% i 13,8% wartości), w obu przypadkach eksportowano wyłącznie sadzeniaki.
Import
UE importuje niewielkie ilości ziemniaków z krajów spoza UE. W 2018 r. było to 355,8 tys. t o wartości 127,9 mln EUR. Nieco ponad trzy czwarte (78,7%) tego importu stanowiły wczesne ziemniaki (280 tys. t o wartości 99,7 mln EUR), głównie z Egiptu (61,3%) i Izraela (37,2%).
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Według danych KE, w 2019 r. produkcja pomidorów w Unii Europejskiej wyniesie 17,5 mln t, tj. o prawie 6,5% więcej r/r...
Całkowitą produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2019 r. GUS szacuje na 3,8 mln t, tj. na poziomie o prawie 9% niższym r/r i 11% niższym niż średnia z 5 lat. Z kolei produkcja wszystkich podstawowych gatunków przetworzonych warzyw prawdopodobnie wzrośnie o 2% r/r
Kampanijny charakter zaopatrzenia w surowiec, występujący w przetwórstwie owoców, wpływa na kampanijność procesu produkcyjnego i jest przyczyną długiego cyklu produkcyjno-handlowego.