Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja ziemniaków w UE

Kategoria: Biznes

Koncentracja produkcji

Obszar uprawny ziemniaków w UE od dawna maleje, a produkcja jest skoncentrowana w siedmiu państwach członkowskich: Belgi, Niemczech, Francji, Holandii, Polsce, Rumuni i Wielkiej Brytanii, które miały 76,9-proc. udział w całkowitej powierzchni uprawy w UE w 2018 r. Według danych Eurostat w 2018 r. ziemniaki uprawiano w UE na 1,7 mln ha, co odpowiada 1,6% wszystkich gruntów ornych UE. Udział ten był znacznie wyższy w Holandii (15,8%), Belgii (11,1%) i na Malcie (7,1%). W latach 2000-2018 obszar uprawny zmniejszył się o prawie połowę, a wśród głównych krajów-producentów, szczególnie duże spadki odnotowano w Polsce (o 76%) i Rumunii (o 37,1%). Jednocześnie wzrost powierzchni uprawy ziemniaków odnotowano we Francji i w Belgii.

Spadek produkcji

W latach 2000-2018 produkcja ziemniaków w UE spadła o 37,3%, przy najsilniejszym spadku w Polsce (-76%). Zbiory ziemniaków w 2018 r. w UE wyniosły 51,9 mln t. Niemcy były największym producentem (8,9 mln t, 17,2% całej produkcji UE), wyprzedzając Francję (7,9 mln t, 15,2%), Polskę (7,4 mln t, 14,3%) i Holandię (6 mln t, 11,6%).

Mała powierzchnia gospodarstw

Gospodarstwa produkujące ziemniaki w UE są zazwyczaj bardzo małe i według ostatnich dostępnych w Eurostacie danych, w 2016 r. było ich prawie 1,5 mln, z czego dwie trzecie w Rumunii (40,4%) i Polsce (25,2%). Średnia powierzchnia uprawy ziemniaków w gospodarstwach w Polsce wynosiła 0,8 ha. W Danii średnia powierzchnia uprawy ziemniaków wynosi 26,1 ha, a w Holandii i Wielkiej Brytanii średnio 16,5 ha.

Handel ziemniakami

Europejskie ziemniaki sprzedawane są głównie na rynku wewnętrznym UE. W 2018 r. państwa członkowskie sprzedały w ramach handlu wewnątrz UE 7 mln t ziemniaków, o wartości 1,7 mld EUR. Ziemniaki standardowe (z głównych zbiorów) stanowiły 65,5% wartości całkowitego obrotu ziemniaków wewnątrz UE; sadzeniaki 25,2%, wczesne (młode) ziemniaki 7,6%, a ziemniaki skrobiowe pozostałe 1,8%. Trzy państwa członkowskie realizowały dwie trzecie wartości obrotu ziemniaków wewnątrz UE: Francja (28,0%), Holandia (23,3%) i Niemcy (16,8%). Francja i Niemcy głównie eksportują ziemniaki standardowe (odpowiednio 36,8% i 21,7% wartości), Holandia odpowiada za 58,2% wartości obrotu sadzeniakami, a Cypr (24,9%) jest głównym wewnątrzwspólnotowym sprzedawcą wczesnych ziemniaków.

Eksport

UE jest eksporterem netto ziemniaków. W 2018 r. wyeksportowano poza UE 1,1 mln t ziemniaków o wartości 495 mln EUR, głównie sadzeniaki (71,6% wartości eksportu ziemniaków i 54,4% wolumenu) oraz ziemniaki standardowe (27,0% wartości i 44,0% wolumenu). Egipt i Algieria były największymi rynkami eksportowymi UE (odpowiednio 10,2% i 10,0% wolumenu oraz 13,9% i 13,8% wartości), w obu przypadkach eksportowano wyłącznie sadzeniaki.

Import

UE importuje niewielkie ilości ziemniaków z krajów spoza UE. W 2018 r. było to 355,8 tys. t o wartości 127,9 mln EUR. Nieco ponad trzy czwarte (78,7%) tego importu stanowiły wczesne ziemniaki (280 tys. t o wartości 99,7 mln EUR), głównie z Egiptu (61,3%) i Izraela (37,2%).

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.