Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Szacowany wzrost produkcji pomidorów w UE
Według danych KE, w 2019 r. produkcja pomidorów w Unii Europejskiej wyniesie 17,5 mln t, tj. o prawie 6,5% więcej r/r, z czego 7,05 mln t, czyli ponad 40%, zostanie przeznaczone na rynek świeży, a 10,43 mln t trafi do przetwórstwa. Produkcja pomorów przemysłowych wzrośnie o ponad 10% r/r, w największym stopniu w Hiszpanii i we Włoszech.
Przewaga importu nad eksportem
Import pomidorów świeżych do UE, na poziomie 0,57 mln t, silnie dominuje nad eksportem, który w 2019 r. ma wynieść ok. 0,14 mln t. Również przetworów pomidorowych importuje się więcej niż eksportuje, ale przewaga importu nie jest tak znacząca. Według przewidywań KE, w 2019 r. UE zaimportuje 2,58 mln t przetworów pomidorowych (o 9,6% więcej r/r), a wyeksportuje 2,53 mln t (o 16,2% więcej r/r) - liczone jako ekwiwalent pomidorów świeżych. Eksport stanowi 23,2% produkcji przetworów pomidorowych z rodzimego surowca w UE. Jednocześnie należy pamiętać, że na unijnym rynku przetworów pomidorowych proceder uszlachetniania importowanych produktów pomidorowych, głównie koncentratu pomidorowego, i sprzedawania ich jako produkty unijne, jest bardzo rozpowszechniony.
Sprzyja temu fakt, że statystyczny Europejczyk spożywa dwa razy więcej pomidorów przetworzonych niż świeżych. KE zakłada, że w 2019 r. konsumpcja pomidorów świeżych nieznacznie wzrośnie, a przetworzonych spadnie, co będzie oznaczało wolumeny na poziomie 15kg/os i 20 kg/os odpowiednio.
Średnia unijna cena pomidorów
W październiku br. średnia unijna cena pomidorów świeżych, wg. danych KE, wynosi 0,76 EUR/kg i jest o 3% niższa od cen z poprzedniego miesiąca oraz o 21% niższa od średniej pięcioletniej. Najwyższe ceny z rynków reprezentatywnych obserwowane są we Francji, gdzie za świeże pomidory płaci się średnio 1,02 EUR/kg (o 23% mniej niż w poprzednim miesiącu i o 13% mniej od średniej pięcioletniej). Najniższe ceny notowane były w Holandii, gdzie za pomidory płacono 0,64 EUR/ kg, tj. o 19% mniej niż we wrześniu i 20% mniej niż średnia pięcioletnia z tego okresu. Unijny rynek pomidorów świeżych funkcjonuje nadal pod wpływem rosyjskiego embarga, a głównymi odbiorcami eksportu są: Szwajcaria (25,9% udziału w sezonie 208/19), Białoruś (23% udziału) i Norwegia (20,4% udziału).
Uprawy i zbiory pomidorów w Polsce
W Polsce, wg danych GUS, pomidory gruntowe w 2019 r. uprawiane były na 9,5 tys. ha , a zbiory oszacowano na 235 tys. t (o 7% mniej r/r). Pomidory pod osłonami, wg danych IERiGŻ, uprawiane są na 2,17 tys. ha, a zbiory szacuje się na 700 tys. t (o 3,6% więcej r/r). W październiku średnia cena pomidorów na rynku świeżym wyniosła 3,48 PLN/kg i była o 16% mniejsza niż roku temu w tym samym czasie.
Produkcja przetworów w Polsce
W 2019 r. produkcja koncentratu pomidorowego w Polsce nie ulegnie zmianie i wyniesie ok. 42 tys. t. Wolumen produkcji keczupów i sosów pomidorowych prawdopodobnie również się nie zmieni i sięgnie 135 tys. t, wytwarzanych głównie z importowanego koncentratu pomidorowego.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
Całkowitą produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2019 r. GUS szacuje na 3,8 mln t, tj. na poziomie o prawie 9% niższym r/r i 11% niższym niż średnia z 5 lat. Z kolei produkcja wszystkich podstawowych gatunków przetworzonych warzyw prawdopodobnie wzrośnie o 2% r/r
Kampanijny charakter zaopatrzenia w surowiec, występujący w przetwórstwie owoców, wpływa na kampanijność procesu produkcyjnego i jest przyczyną długiego cyklu produkcyjno-handlowego.
Oznakowanie świeżych warzyw i owoców krajem pochodzenia jest obowiązkowe. Do UOKiK docierały liczne sygnały o niewłaściwym oznakowaniu warzyw i owoców, dlatego sprawdza to Inspekcja Handlowa.