Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek pomidorów w UE i Polsce

Kategoria: Biznes

Szacowany wzrost produkcji pomidorów w UE

Według danych KE, w 2019 r. produkcja pomidorów w Unii Europejskiej wyniesie 17,5 mln t, tj. o prawie 6,5% więcej r/r, z czego 7,05 mln t, czyli ponad 40%, zostanie przeznaczone na rynek świeży, a 10,43 mln t trafi do przetwórstwa. Produkcja pomorów przemysłowych wzrośnie o ponad 10% r/r, w największym stopniu w Hiszpanii i we Włoszech.

Przewaga importu nad eksportem

Import pomidorów świeżych do UE, na poziomie 0,57 mln t, silnie dominuje nad eksportem, który w 2019 r. ma wynieść ok. 0,14 mln t. Również przetworów pomidorowych importuje się więcej niż eksportuje, ale przewaga importu nie jest tak znacząca. Według przewidywań KE, w 2019 r. UE zaimportuje 2,58 mln t przetworów pomidorowych (o 9,6% więcej r/r), a wyeksportuje 2,53 mln t (o 16,2% więcej r/r) - liczone jako ekwiwalent pomidorów świeżych. Eksport stanowi 23,2% produkcji przetworów pomidorowych z rodzimego surowca w UE. Jednocześnie należy pamiętać, że na unijnym rynku przetworów pomidorowych proceder uszlachetniania importowanych produktów pomidorowych, głównie koncentratu pomidorowego, i sprzedawania ich jako produkty unijne, jest bardzo rozpowszechniony.

Sprzyja temu fakt, że statystyczny Europejczyk spożywa dwa razy więcej pomidorów przetworzonych niż świeżych. KE zakłada, że w 2019 r. konsumpcja pomidorów świeżych nieznacznie wzrośnie, a przetworzonych spadnie, co będzie oznaczało wolumeny na poziomie 15kg/os i 20 kg/os odpowiednio.

Średnia unijna cena pomidorów

W październiku br. średnia unijna cena pomidorów świeżych, wg. danych KE, wynosi 0,76 EUR/kg i jest o 3% niższa od cen z poprzedniego miesiąca oraz o 21% niższa od średniej pięcioletniej. Najwyższe ceny z rynków reprezentatywnych obserwowane są we Francji, gdzie za świeże pomidory płaci się średnio 1,02 EUR/kg (o 23% mniej niż w poprzednim miesiącu i o 13% mniej od średniej pięcioletniej). Najniższe ceny notowane były w Holandii, gdzie za pomidory płacono 0,64 EUR/ kg, tj. o 19% mniej niż we wrześniu i 20% mniej niż średnia pięcioletnia z tego okresu. Unijny rynek pomidorów świeżych funkcjonuje nadal pod wpływem rosyjskiego embarga, a głównymi odbiorcami eksportu są: Szwajcaria (25,9% udziału w sezonie 208/19), Białoruś (23% udziału) i Norwegia (20,4% udziału).

Uprawy i zbiory pomidorów w Polsce

W Polsce, wg danych GUS, pomidory gruntowe w 2019 r. uprawiane były na 9,5 tys. ha , a zbiory oszacowano na 235 tys. t (o 7% mniej r/r). Pomidory pod osłonami, wg danych IERiGŻ, uprawiane są na 2,17 tys. ha, a zbiory szacuje się na 700 tys. t (o 3,6% więcej r/r). W październiku średnia cena pomidorów na rynku świeżym wyniosła 3,48 PLN/kg i była o 16% mniejsza niż roku temu w tym samym czasie.

Produkcja przetworów w Polsce

W 2019 r. produkcja koncentratu pomidorowego w Polsce nie ulegnie zmianie i wyniesie ok. 42 tys. t. Wolumen produkcji keczupów i sosów pomidorowych prawdopodobnie również się nie zmieni i sięgnie 135 tys. t, wytwarzanych głównie z importowanego koncentratu pomidorowego.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.