Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja przetworów warzywnych w Polsce rośnie mimo spadku zbiorów warzyw

Kategoria: Biznes

Dane GUS dla sezonu 2018/19

Według danych GUS w sezonie 2018/19, w wyniku spadku zbiorów warzyw spowodowanego suszą, produkcja przetworów warzywnych wyniosła ok. 1,3 mln t wobec 1,36 mln t w poprzednim sezonie (-4,5% r/r). Obniżyła się produkcja wszystkich przetworów, z wyjątkiem koncentratu pomidorowego. Produkcja mrożonych warzyw spadła z 740 do 690 tys. t (-6,8% r/r). Było to spowodowane zmniejszeniem zbiorów krajowych, ale także niższym popytem zakładów przetwórczych na mrożenia warzyw z powodu bardzo dużej podaży tanich owoców. W całkowitej produkcji mrożonych warzyw w sezonie 2018/19 udział mrożonej cebuli spadł z 19 do 16%, mrożonych warzyw strączkowych pozostał na poziomie 19%, a mrożonych brokułów i kalafiorów na około 11%. Udział mrożonych mieszanek warzywnych wzrósł z 10 do 12%. W sezonie 2018/19 Polska utrzymała pozycję trzeciego największego producenta mrożonych warzyw w UE (po Belgii i Hiszpanii). W wyniku wysokiego popytu na rynkach zagranicznych, udział eksportu w produkcji mrożonych warzyw wyniósł 67% Wskaźnik ten wykazuje tendencję spadkową, przede wszystkim w związku z rosnącym popytem na mrożone warzywa na rynku krajowym.

Prognozy dla sezonu 2019/20

Całkowitą produkcję warzyw gruntowych w Polsce w 2019 r. GUS szacuje na 3,8 mln t, tj. na poziomie o prawie 9% niższym r/r i 11% niższym niż średnia z 5 lat. Z kolei produkcja wszystkich podstawowych gatunków przetworzonych warzyw prawdopodobnie wzrośnie o 2% r/r. Dominującą pozycję w produkcji zachowają mrożonki, z ponad 53-proc. udziałem w strukturze przetwórstwa. Produkcja mrożonych warzyw zależy od wielkości zbiorów, ale ze względu na wysoki popyt na rynku i korzystne ceny, zwiększono kontrakty z rolnikami, co może spowodować wzrost produkcji mrożonych warzyw o prawie 3% do 710 tys. t w sezonie 2019/20.

Ziemniaki i przetwory

Na rynku ziemniaków na przetwórstwo spożywcze obserwowany jest podobny trend. Z powodu suszy produkcja ziemniaków w Polsce w 2019 r. wyniesie ok. 7,32 mln t (ok. 0,15 mln t mniej niż przed rokiem i znacznie mniej niż w latach 2016–2017 – szacunki IERiGŻ). Z tego powodu, w sezonie 2019/20 ceny ziemniaków będą stosunkowo wysokie, ale o niższej dynamice wzrostu niż w sezonie 2018/19, ponieważ tegoroczne zbiory ziemniaków w Europie Zachodniej będą znacznie wyższe niż w ubiegłym roku. Ceny ziemniaków przeznaczonych do przetworzenia spożywczego w ramach wcześniej zawartych kontraktów zostały ustalone na poziomie akceptowanym przez rolników, ale ceny w kontraktach terminowych oraz w transakcjach wolnorynkowych i importowych prawdopodobnie znacznie wzrosną.

Jednocześnie w Polsce zapotrzebowanie na ziemniaki przeznaczone do przetwórstwa spożywczego (głównie na frytki i chipsy) systematycznie rośnie, stymulowane wysoką dynamiką produkcji i eksportu. W 2018 r. przedsiębiorstwa przemysłu ziemniaczanego wyprodukowały ponad 227 tys. t frytek, tj. o prawie 2% mniej niż przed rokiem z powodu spadku ilości surowca do przetworzenia, ale o 4,3% więcej niż dwa lata temu. Za to chipsów w 2018 r. wyprodukowano ponad 168 tys. t, tj. o 14% więcej niż w roku poprzednim.

Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.