Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Z powodu spadku produkcji pomarańczy, w UE prawdopodobnie wzrosną ceny

Kategoria: Biznes

Czołowi producenci pomarańczy kształtują europejską produkcję

Globalna produkcja pomarańczy w sezonie 2018/19, wg danych USDA, wzrosła o 6,3 mln t do 54,3 mln t. Produkcja w Unii Europejskiej w tym samym czasie wyniosła 6,5 mln t, tj. o 4% więcej r/r i o 3,5% więcej od średniej pięcioletniej, głównie ze względu na znaczny wzrost produkcji w Hiszpanii i Portugalii. Kraje z największą produkcją w UE to Hiszpania (3,5 mln t w 2018 r.), Włochy (1,6 mln t) i Grecja (0,9 mln t), które łącznie produkują ok 92% całkowitej produkcji cytrusów w UE.

Spożycie nieprzetworzonych cytrusów

Konsumpcja świeżych pomarańczy w UE wzrosła w sezonie 2018/19 o 1,8% r/r i aż o 28% w stosunku do średniej pięcioletniej, co daje ok 11 kg świeżych pomarańczy na Europejczyka. Oznacza to, że udział rynku świeżego w całkowitej produkcji pomarańczy w UE spadł o ponad 2%, ale i tak utrzymał znaczną dominację nad przetwórstwem, gdyż rynek świeży zagospodarowuje 90% całej produkcji w UE.

Eksport pomarańczy do UE nadal spoza krajów członkowskich

Hiszpania jest największym eksporterem pomarańczy na świecie i w UE (3,5 mln t za 3,1 mld EUR w 2018 r.), realizując ponad 24% globalnego eksportu. Pomimo tego, Unia Europejska pozostaje importerem netto cytrusów. Głównymi dostawcami cytrusów spoza UE są Republika Południowej Afryki oraz Egipt i Maroko.

Główni importerzy

Kraje o najwyższym poziomie importu pomarańczy w Europie to Holandia (523 tys. t za 333,2 mln EUR w 2018 r.), Francja (489 tys. t za 388,9 mln EUR) i Niemcy (469 tys. t za 365,7 mln EUR), które sprowadziły 51% całkowitego unijnego importu pomarańczy. Polska w 2018 r. sprowadziła 153 tys. T pomarańczy za 103 mln EUR, o 12% więcej w ujęciu wartościowym niż rok wcześniej i reprezentowała 2% całkowitego światowego importu i 5% unijnego importu.

Ceny w Europie

Według najnowszych dostępnych notowań Komisji Europejskiej, średnia cena skupu pomarańczy w UE za listopad br. wyniosła 690 EUR/t, czyli była co prawda o 5,5% niższa od ceny z analogicznego okresu poprzedniego roku ale o 13% wyższa od średniej 5 letniej. Ceny pomarańczy w Hiszpanii w listopadzie wyniosły 580 EUR/t wobec 700 EUR/t w analogicznym okresie roku poprzedniego, ale były o 7,5% wyższe od średniej 5 letniej. W tym czasie najwyższe ceny skupu odnotowano we Włoszech - 980 EUR/t, o 20% więcej od średniej 5 letniej, a najniższe w Portugali i Grecji tj. po 550 EUR/t, odpowiednio -10% i +15% w stosunku do średniej wieloletniej.

Ceny w Polsce

Z kolei ceny oferowane za pomarańcze na polskich rynkach hurtowych spadają od lipca br. i w październiku 2019 r., wg danych MRiRW, w porównaniu z październikiem 2018 r., obniżyły się o 4% do 4,82 PLN/kg, a w 50 tygodniu br. w hurcie wahały średnio się od 3,89 do 5,56 PLN/kg i były od 2 do 5% niższe od cen z poprzedniego tygodnia.

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.