Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Czołowi producenci pomarańczy kształtują europejską produkcję
Globalna produkcja pomarańczy w sezonie 2018/19, wg danych USDA, wzrosła o 6,3 mln t do 54,3 mln t. Produkcja w Unii Europejskiej w tym samym czasie wyniosła 6,5 mln t, tj. o 4% więcej r/r i o 3,5% więcej od średniej pięcioletniej, głównie ze względu na znaczny wzrost produkcji w Hiszpanii i Portugalii. Kraje z największą produkcją w UE to Hiszpania (3,5 mln t w 2018 r.), Włochy (1,6 mln t) i Grecja (0,9 mln t), które łącznie produkują ok 92% całkowitej produkcji cytrusów w UE.
Spożycie nieprzetworzonych cytrusów
Konsumpcja świeżych pomarańczy w UE wzrosła w sezonie 2018/19 o 1,8% r/r i aż o 28% w stosunku do średniej pięcioletniej, co daje ok 11 kg świeżych pomarańczy na Europejczyka. Oznacza to, że udział rynku świeżego w całkowitej produkcji pomarańczy w UE spadł o ponad 2%, ale i tak utrzymał znaczną dominację nad przetwórstwem, gdyż rynek świeży zagospodarowuje 90% całej produkcji w UE.
Eksport pomarańczy do UE nadal spoza krajów członkowskich
Hiszpania jest największym eksporterem pomarańczy na świecie i w UE (3,5 mln t za 3,1 mld EUR w 2018 r.), realizując ponad 24% globalnego eksportu. Pomimo tego, Unia Europejska pozostaje importerem netto cytrusów. Głównymi dostawcami cytrusów spoza UE są Republika Południowej Afryki oraz Egipt i Maroko.
Główni importerzy
Kraje o najwyższym poziomie importu pomarańczy w Europie to Holandia (523 tys. t za 333,2 mln EUR w 2018 r.), Francja (489 tys. t za 388,9 mln EUR) i Niemcy (469 tys. t za 365,7 mln EUR), które sprowadziły 51% całkowitego unijnego importu pomarańczy. Polska w 2018 r. sprowadziła 153 tys. T pomarańczy za 103 mln EUR, o 12% więcej w ujęciu wartościowym niż rok wcześniej i reprezentowała 2% całkowitego światowego importu i 5% unijnego importu.
Ceny w Europie
Według najnowszych dostępnych notowań Komisji Europejskiej, średnia cena skupu pomarańczy w UE za listopad br. wyniosła 690 EUR/t, czyli była co prawda o 5,5% niższa od ceny z analogicznego okresu poprzedniego roku ale o 13% wyższa od średniej 5 letniej. Ceny pomarańczy w Hiszpanii w listopadzie wyniosły 580 EUR/t wobec 700 EUR/t w analogicznym okresie roku poprzedniego, ale były o 7,5% wyższe od średniej 5 letniej. W tym czasie najwyższe ceny skupu odnotowano we Włoszech - 980 EUR/t, o 20% więcej od średniej 5 letniej, a najniższe w Portugali i Grecji tj. po 550 EUR/t, odpowiednio -10% i +15% w stosunku do średniej wieloletniej.
Ceny w Polsce
Z kolei ceny oferowane za pomarańcze na polskich rynkach hurtowych spadają od lipca br. i w październiku 2019 r., wg danych MRiRW, w porównaniu z październikiem 2018 r., obniżyły się o 4% do 4,82 PLN/kg, a w 50 tygodniu br. w hurcie wahały średnio się od 3,89 do 5,56 PLN/kg i były od 2 do 5% niższe od cen z poprzedniego tygodnia.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Owoce i warzywa to bogate źródło witamin i substancji mineralnych, dlatego należy spożywać je do każdego posiłku i pamiętać o nich bez względu na porę roku.
Oznakowanie świeżych warzyw i owoców krajem pochodzenia jest obowiązkowe. Do UOKiK docierały liczne sygnały o niewłaściwym oznakowaniu warzyw i owoców, dlatego sprawdza to Inspekcja Handlowa.
Według najnowszych prognoz USDA, globalna produkcja soku pomarańczowego w sezonie 2018/19 będzie o 22,5% wyższa niż w poprzednim sezonie i wyniesie 2 mln t (65 Brix). Wzrost produkcji spowodowany będzie korzystnym przebiegiem warunków pogodowych.