Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Hiszpania dużym rynkiem zaopatrzenia w warzywa dla polskiego rynku

Kategoria: Biznes

Pomidory głównym warzywem importowanym z Hiszpanii

W 2019 r., wg danych EUROSTAT, wartość importu świeżych warzyw (kod CN 07) przez Polskę wyniosła 1,011 mld EUR, tj. była o 25% wyższa niż rok wcześniej. Najważniejszym dostawcą warzyw była Hiszpania, z której sprowadziliśmy 28% wszystkich zaimportowanych warzyw, za 285,8 mln EUR (o 8% więcej r/r). Głównym warzywem importowanym z Hiszpanii były pomidory. W całym 2019 r. sprowadzono ich do Polski 71,3 tys. t, za 79,6 mln EUR (wzrost wolumenu o 1% r/r), po średniej cenie importowej 1,40 EUR/kg. Oznacza to, że 36% całego polskiego importu pomidorów pochodziło z Hiszpanii, a jednocześnie, że import ten stanowił 28% wartości importu wszystkich warzyw z Hiszpanii.

Na drugim miejscu - papryka, trzecim - sałata

Z Hiszpanii importujemy również znaczne ilości papryki. W 2019 r. było to 45,6 tys. t za 66 mln EUR, po średniej cenie importowej 1,46 EUR/kg. Stanowi to ponad 58% wolumenu całego polskiego importu papryki, ale tylko ok. 5% eksportu tego warzywa z Hiszpanii. Na trzecim miejscu plasują się sałaty, których sprowadzono z Hiszpanii 34,7 tys. t, za 29,1 mln EUR, po średniej cenie importowej 0,84 EUR/kg. W 2019 r. import sałat z Hiszpanii był wyższy o prawie 6% r/r. Stanowiły one 55% całego wolumenu importu do Polski warzyw z tej kategorii i 10% wartości importu wszystkich warzyw z Hiszpanii.

Spadek importu ogórków i warzyw kapustnych

Czwarte miejsce zajmują ogórki, których w 2019 r. sprowadzono z Hiszpanii 28,9 tys. t, za 26,5 mln EUR (średnia cena importowa to 0,92 EUR/kg). Jednocześnie zaobserwowano 5-proc. spadek wolumenu importu i aż 20-proc. spadek w ujęciu wartościowym. Hiszpańskie ogórki stanowiły 46% wszystkich ogórków sprowadzonych do Polski. Kapusty, kalafiory, kalarepy, jarmuż oraz inne jadalne kapusty stanowiły w 2019 r. 6,5% importu warzyw z Hiszpanii i sprowadzono ich do Polski o prawie 9% mniej r/r, przy o ponad 9% wyższej wartości r/r, tj. 16,8 tys. t za 18,4 mln EUR. Ta wielkość to 25% wolumenu całego polskiego importu kapustnych. Daje on Hiszpanii pozycję czołowego dostawcy na polski rynek ww. warzyw.

Wzrost importu cebuli oraz ziemniaków

Ze względu na znaczne niedobory cebuli na rynku polskim w 2019 r., znacząco, bo o 98%, wzrósł jej import z Hiszpanii, do poziomu 13 tys. t za 13,3 mln EUR, po średniej cenie importowej 1,03 EUR/kg. Hiszpańska cebula stanowiła 15,6% całego wolumenu importu do Polski warzyw tej kategorii i 4,7% wartości importu wszystkich warzyw z Hiszpanii. Z podobnych powodów obserwowano znaczną dynamikę wzrostu importu ziemniaków z Hiszpanii (82% wzrostu wartości importu r/r). Sprowadzono ich do Polski 17,3 tys. t za 10,6 mln EUR, po średniej cenie importowej 0,62 EUR/kg.

W tym samym czasie z Polski do Hiszpanii wyeksportowano warzyw za 10 mln EUR, co stanowi 0,82% eksportu warzyw z naszego kraju i plasuje Hiszpanię dopiero na 22 pozycji odbiorcy warzyw z Polski.

Powyższe dane wskazują, że bieżące problemy ze zbiorem warzyw w Hiszpanii oraz problemy z logistyką i transportem w Europie, wpłyną na dostępność ww. warzyw na rynku krajowym, szczególnie w okresie braku podaży warzyw krajowych.

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.