Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Pomidory głównym warzywem importowanym z Hiszpanii
W 2019 r., wg danych EUROSTAT, wartość importu świeżych warzyw (kod CN 07) przez Polskę wyniosła 1,011 mld EUR, tj. była o 25% wyższa niż rok wcześniej. Najważniejszym dostawcą warzyw była Hiszpania, z której sprowadziliśmy 28% wszystkich zaimportowanych warzyw, za 285,8 mln EUR (o 8% więcej r/r). Głównym warzywem importowanym z Hiszpanii były pomidory. W całym 2019 r. sprowadzono ich do Polski 71,3 tys. t, za 79,6 mln EUR (wzrost wolumenu o 1% r/r), po średniej cenie importowej 1,40 EUR/kg. Oznacza to, że 36% całego polskiego importu pomidorów pochodziło z Hiszpanii, a jednocześnie, że import ten stanowił 28% wartości importu wszystkich warzyw z Hiszpanii.
Na drugim miejscu - papryka, trzecim - sałata
Z Hiszpanii importujemy również znaczne ilości papryki. W 2019 r. było to 45,6 tys. t za 66 mln EUR, po średniej cenie importowej 1,46 EUR/kg. Stanowi to ponad 58% wolumenu całego polskiego importu papryki, ale tylko ok. 5% eksportu tego warzywa z Hiszpanii. Na trzecim miejscu plasują się sałaty, których sprowadzono z Hiszpanii 34,7 tys. t, za 29,1 mln EUR, po średniej cenie importowej 0,84 EUR/kg. W 2019 r. import sałat z Hiszpanii był wyższy o prawie 6% r/r. Stanowiły one 55% całego wolumenu importu do Polski warzyw z tej kategorii i 10% wartości importu wszystkich warzyw z Hiszpanii.
Spadek importu ogórków i warzyw kapustnych
Czwarte miejsce zajmują ogórki, których w 2019 r. sprowadzono z Hiszpanii 28,9 tys. t, za 26,5 mln EUR (średnia cena importowa to 0,92 EUR/kg). Jednocześnie zaobserwowano 5-proc. spadek wolumenu importu i aż 20-proc. spadek w ujęciu wartościowym. Hiszpańskie ogórki stanowiły 46% wszystkich ogórków sprowadzonych do Polski. Kapusty, kalafiory, kalarepy, jarmuż oraz inne jadalne kapusty stanowiły w 2019 r. 6,5% importu warzyw z Hiszpanii i sprowadzono ich do Polski o prawie 9% mniej r/r, przy o ponad 9% wyższej wartości r/r, tj. 16,8 tys. t za 18,4 mln EUR. Ta wielkość to 25% wolumenu całego polskiego importu kapustnych. Daje on Hiszpanii pozycję czołowego dostawcy na polski rynek ww. warzyw.
Wzrost importu cebuli oraz ziemniaków
Ze względu na znaczne niedobory cebuli na rynku polskim w 2019 r., znacząco, bo o 98%, wzrósł jej import z Hiszpanii, do poziomu 13 tys. t za 13,3 mln EUR, po średniej cenie importowej 1,03 EUR/kg. Hiszpańska cebula stanowiła 15,6% całego wolumenu importu do Polski warzyw tej kategorii i 4,7% wartości importu wszystkich warzyw z Hiszpanii. Z podobnych powodów obserwowano znaczną dynamikę wzrostu importu ziemniaków z Hiszpanii (82% wzrostu wartości importu r/r). Sprowadzono ich do Polski 17,3 tys. t za 10,6 mln EUR, po średniej cenie importowej 0,62 EUR/kg.
W tym samym czasie z Polski do Hiszpanii wyeksportowano warzyw za 10 mln EUR, co stanowi 0,82% eksportu warzyw z naszego kraju i plasuje Hiszpanię dopiero na 22 pozycji odbiorcy warzyw z Polski.
Powyższe dane wskazują, że bieżące problemy ze zbiorem warzyw w Hiszpanii oraz problemy z logistyką i transportem w Europie, wpłyną na dostępność ww. warzyw na rynku krajowym, szczególnie w okresie braku podaży warzyw krajowych.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Według danych USDA światowa produkcja koncentratu soku pomarańczowego w sezonie 2019/20 spadnie o 17% do poziomu 1,7 mln t (65 BRIX), a głównym powodem obniżki będzie mniejsza produkcja w Brazylii.
W wyniku epidemii COVID-19 nastąpiło zmniejszenie wymiany handlowej owocami i warzywami z krajami azjatyckimi, a spadek popytu importowego doprowadził do prób przekierowania przesyłek znacznych ilości owoców i warzyw do innych części świata.
Drastyczny spadek podaży malin spowodował istotne ograniczenie produkcji mrożonych malin w Polsce do poziomu 30-35 tys. t. Jednocześnie istotnie zwiększył się import tych mrożonych owoców i Polska zajmuje trzecie miejsce na świecie zaraz po Niemczech i Francji.