Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nie tylko tłuszcze
Nowe badania na modelu zwierzęcym przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii pokazują, że duża zawartość tłuszczów w diecie nie jest wystarczająca do wywołania stłuszczenia wątroby w krótkim okresie czasu. Chyba że uwzględni się dodatek słodkich napojów z fruktozą – takie połączenie nie tylko przyspiesza akumulację tłuszczu w wątrobie, ale powoduje też hipertriglicerydemię, która sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.
Wzrost lipogenezy de novo
Fruktoza stanowi jedną z najczęściej stosowanych w przemyśle spożywczym substancji słodzących. Jest ona słodsza od sacharozy, a jednocześnie charakteryzuje się niskim kosztem produkcji, co czyni z niej idealny składnik napojów, sosów i żywności przetworzonej. Dane naukowe dowodzą, że wysokie spożycie tego cukru wiąże się z występowaniem chorób metabolicznych, a najnowsza publikacja zespołu badaczy z Barcelony pokazuje w jaki sposób przyczynia się on do stłuszczenia wątroby. „W przypadku diet zasobnych w tłuszcze dodatek fruktozy w formie płynnej powoduje wzrost lipogenezy de novo, tzn. syntezy tłuszczów z cukrów, a jednocześnie hamuje procesy utleniania lipidów w wątrobie”, wyjaśnia prof. Juan Carlos Laguna z Uniwersytetu w Barcelonie.
„Przedawkowanie fruktozy”
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Warto przy tym zaznaczyć, że zaobserwowane przez badaczy z Barcelony negatywne efekty w postaci nasilonej syntezy tłuszczów w wątrobie dotyczyły fruktozy w postaci płynnej. „W przypadku słodzonych napojów cukier ten jest natychmiastowo wchłaniany i dociera do wątroby w ogromnych ilościach, wywołując opisane przez nas skutki metaboliczne. Można powiedzieć, że spożywanie słodkich napojów powoduje przedawkowanie fruktozy”, podkreślają naukowcy.
A co z owocami?
Trzeba jednak zaznaczyć, że szkodliwy wpływ fruktozy nie dotyczy jednakowo wszystkich zawierających ją rodzajów żywności. „Kiedy jemy owoce, ilość spożytej fruktozy jest znacznie mniejsza w porównaniu z piciem słodzonych napojów. Dodatkowo proces żucia, a także obecność innych składników, takich jak błonnik pokarmowy, znacznie spowalniają wchłanianie fruktozy i tempo jej docierania do wątroby”, podsumowują autorzy badań.
Źródła: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202101115
Przeczytaj także
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.