Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby
Nie tylko tłuszcze
Nowe badania na modelu zwierzęcym przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii pokazują, że duża zawartość tłuszczów w diecie nie jest wystarczająca do wywołania stłuszczenia wątroby w krótkim okresie czasu. Chyba że uwzględni się dodatek słodkich napojów z fruktozą – takie połączenie nie tylko przyspiesza akumulację tłuszczu w wątrobie, ale powoduje też hipertriglicerydemię, która sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.
Wzrost lipogenezy de novo
Fruktoza stanowi jedną z najczęściej stosowanych w przemyśle spożywczym substancji słodzących. Jest ona słodsza od sacharozy, a jednocześnie charakteryzuje się niskim kosztem produkcji, co czyni z niej idealny składnik napojów, sosów i żywności przetworzonej. Dane naukowe dowodzą, że wysokie spożycie tego cukru wiąże się z występowaniem chorób metabolicznych, a najnowsza publikacja zespołu badaczy z Barcelony pokazuje w jaki sposób przyczynia się on do stłuszczenia wątroby. „W przypadku diet zasobnych w tłuszcze dodatek fruktozy w formie płynnej powoduje wzrost lipogenezy de novo, tzn. syntezy tłuszczów z cukrów, a jednocześnie hamuje procesy utleniania lipidów w wątrobie”, wyjaśnia prof. Juan Carlos Laguna z Uniwersytetu w Barcelonie.
„Przedawkowanie fruktozy”
Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Warto przy tym zaznaczyć, że zaobserwowane przez badaczy z Barcelony negatywne efekty w postaci nasilonej syntezy tłuszczów w wątrobie dotyczyły fruktozy w postaci płynnej. „W przypadku słodzonych napojów cukier ten jest natychmiastowo wchłaniany i dociera do wątroby w ogromnych ilościach, wywołując opisane przez nas skutki metaboliczne. Można powiedzieć, że spożywanie słodkich napojów powoduje przedawkowanie fruktozy”, podkreślają naukowcy.
A co z owocami?
Trzeba jednak zaznaczyć, że szkodliwy wpływ fruktozy nie dotyczy jednakowo wszystkich zawierających ją rodzajów żywności. „Kiedy jemy owoce, ilość spożytej fruktozy jest znacznie mniejsza w porównaniu z piciem słodzonych napojów. Dodatkowo proces żucia, a także obecność innych składników, takich jak błonnik pokarmowy, znacznie spowalniają wchłanianie fruktozy i tempo jej docierania do wątroby”, podsumowują autorzy badań.
Źródła: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202101115
Przeczytaj także
-
18.04.2022
Badania wskazują na zaskakujące właściwości suszonych śliwek
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.
-
15.04.2022
Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
-
04.04.2022
Niezawodna technologia pomiaru poziomu dla perfekcyjnej mieszanki kawy
Każdy kto wymaga perfekcji od produktu końcowego, wymaga tego samego od zastosowanej technologii. Sonda VEGAPULS do pomiaru poziomu umożliwia stałe rejestrowanie stanu napełnienia i dostarcza informacje o rzeczywistych zasobach w silosach. Nie tylko usprawnia to procesy, ale także ułatwia planowanie zmian mieszanek.