Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Napoje słodzone fruktozą mogą przyczyniać się do stłuszczenia wątroby

Kategoria: Składniki Żywności

Nie tylko tłuszcze

Nowe badania na modelu zwierzęcym przeprowadzone przez naukowców z Hiszpanii pokazują, że duża zawartość tłuszczów w diecie nie jest wystarczająca do wywołania stłuszczenia wątroby w krótkim okresie czasu. Chyba że uwzględni się dodatek słodkich napojów z fruktozą – takie połączenie nie tylko przyspiesza akumulację tłuszczu w wątrobie, ale powoduje też hipertriglicerydemię, która sprzyja rozwojowi chorób układu krążenia.

Wzrost lipogenezy de novo

Fruktoza stanowi jedną z najczęściej stosowanych w przemyśle spożywczym substancji słodzących. Jest ona słodsza od sacharozy, a jednocześnie charakteryzuje się niskim kosztem produkcji, co czyni z niej idealny składnik napojów, sosów i żywności przetworzonej. Dane naukowe dowodzą, że wysokie spożycie tego cukru wiąże się z występowaniem chorób metabolicznych, a najnowsza publikacja zespołu badaczy z Barcelony pokazuje w jaki sposób przyczynia się on do stłuszczenia wątroby. „W przypadku diet zasobnych w tłuszcze dodatek fruktozy w formie płynnej powoduje wzrost lipogenezy de novo, tzn. syntezy tłuszczów z cukrów, a jednocześnie hamuje procesy utleniania lipidów w wątrobie”, wyjaśnia prof. Juan Carlos Laguna z Uniwersytetu w Barcelonie.

„Przedawkowanie fruktozy”

Część badań epidemiologicznych wskazuje na związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych fruktozą a niealkoholowym stłuszczeniem wątroby. Warto przy tym zaznaczyć, że zaobserwowane przez badaczy z Barcelony negatywne efekty w postaci nasilonej syntezy tłuszczów w wątrobie dotyczyły fruktozy w postaci płynnej. „W przypadku słodzonych napojów cukier ten jest natychmiastowo wchłaniany i dociera do wątroby w ogromnych ilościach, wywołując opisane przez nas skutki metaboliczne. Można powiedzieć, że spożywanie słodkich napojów powoduje przedawkowanie fruktozy”, podkreślają naukowcy.

A co z owocami?

Trzeba jednak zaznaczyć, że szkodliwy wpływ fruktozy nie dotyczy jednakowo wszystkich zawierających ją rodzajów żywności. „Kiedy jemy owoce, ilość spożytej fruktozy jest znacznie mniejsza w porównaniu z piciem słodzonych napojów. Dodatkowo proces żucia, a także obecność innych składników, takich jak błonnik pokarmowy, znacznie spowalniają wchłanianie fruktozy i tempo jej docierania do wątroby”, podsumowują autorzy badań.

Źródła: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mnfr.202101115

https://noticiasdelaciencia.com/art/43818/fructosa-liquida-y-enfermedad-del-higado-graso?fbclid=IwAR0DtmKfx2qMsSt-e9rVCvm5LDZAJilC2u4EfpoLQdLx6D961OzJQSKZ7xM

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł napojowy

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.