Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Badania wskazują na zaskakujące właściwości suszonych śliwek

Kategoria: Składniki Żywności

Suszone śliwki a układ kostny

Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.

Wystarczy już 5-6 sztuk dziennie

Naukowcy przeprowadzili randomizowane kontrolowane badanie kliniczne z udziałem 235 kobiet w wieku postmenopauzalnym, które losowo przydzielono do grup spożywających 100 g lub 50 g suszonych śliwek dziennie bądź też do grupy nie spożywającej ich wcale. Wyniki interwencji pokazały, że kobiety, które przez okres roku jadły codziennie 50 g suszonych śliwek (5-6 sztuk), utrzymały gęstość mineralną kości w okolicy biodra w przeciwieństwie do uczestniczek które nie spożywały tych owoców. Jak mówią autorzy badań, w grupie kontrolnej odnotowano ponadto wzrost ryzyka złamania biodra, podczas gdy w grupach eksperymentalnych interwencja żywieniowa wykazała w tym kontekście działanie ochronne.

Uniwersalne owoce

„Garść suszonych śliwek można bez trudu wprowadzić do diety właściwie każdej osoby”, mówi Andrea N. Giancoli z amerykańskiej organizacji zrzeszającej producentów śliwek kalifornijskich California Prune Board, która współfinansowała badania. „Suszone śliwki świetnie komponują się z produktami o wielu różnych smakach i teksturach, łatwo uwzględnić je również w zindywidualizowanych planach żywieniowych. Można dodawać je do sałatek, mieszanek studenckich, smoothie czy dań na słono – do czegokolwiek chcemy. Naturalna słodycz czyni z nich uniwersalny składnik i wygodną przekąskę dla każdego”.

Witaminy, składniki mineralne i związki bioaktywne

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii dodają, że suszone śliwki są owocami o dużej gęstości odżywczej, które zawierają witaminy, składniki mineralne i substancje bioaktywne  o znanym korzystnym wpływie na zdrowie kości. Wymienić wśród nich można m.in. nich bor, potas, miedź oraz witaminę K, a także związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym.

Źródła:

  1. https://virtual.wco-iof-esceo.org/sites/wco_22/pdf/WCO22-AbstractBook.pdf
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/163326/the-surprising-fruit-that-helps-bone-mineral-density/?fbclid=IwAR2PwQ1W2Cq9Efs2Pj0s46bG91U2B7xMtqiYfuPfJEIdL04nwMwfnhn9HvY

Wybierz temat: Dodatki i składniki Owoce i warzywa

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 22.02.2022

    Organizm odróżnia cukier od słodzików dzięki komórkom w jelitach

    Choć zarówno cukier, jak i słodziki, charakteryzują się intensywnie słodkim smakiem, organizmy ssaków, w tym ludzi i szczurów, zostały w toku ewolucji wyposażone w zaskakująco skuteczny mechanizm rozróżniania tych substancji. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, w którym opisano wyspecjalizowane komórki odpowiedzialne za identyfikację źródła słodkiego smaku.

    Czytaj więcej
  • 14.12.2021

    Czy makaron może poprawić funkcjonowanie naszego organizmu? Nowa odsłona makaronu – wariant zasadotwórczy

    Rosnąca świadomość konsumentów i poszukiwanie nowych, bioaktywnych produktów sprawiają, że konieczne jest szukanie nowych rozwiązań i technologii. W recepturze tych makaronów znalazły się takie dodatki jak np. jarmuż, pokrzywa, pietruszka czy też miąższ dyni. Odpowiednio dopracowana  receptura i technologia przygotowania makaronów umożliwiła uzyskanie produktu zasadotwórczego, który może być rekomendowany w diecie każdego człowieka dbającego o stan swojego zdrowia.

    Czytaj więcej
  • 12.11.2021

    Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej

    Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.