Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Suszone śliwki a układ kostny
Nowe badania naukowców z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii w Stanach Zjednoczonych pokazują, że codzienne jedzenie suszonych śliwek może pozytywnie wpływać na gęstość mineralną kości i chronić przed wzrostem ryzyka złamań. To pierwsze doniesienia naukowe, które wskazują na związek między spożyciem tych owoców a zdrowiem układu kostnego.
Wystarczy już 5-6 sztuk dziennie
Naukowcy przeprowadzili randomizowane kontrolowane badanie kliniczne z udziałem 235 kobiet w wieku postmenopauzalnym, które losowo przydzielono do grup spożywających 100 g lub 50 g suszonych śliwek dziennie bądź też do grupy nie spożywającej ich wcale. Wyniki interwencji pokazały, że kobiety, które przez okres roku jadły codziennie 50 g suszonych śliwek (5-6 sztuk), utrzymały gęstość mineralną kości w okolicy biodra w przeciwieństwie do uczestniczek które nie spożywały tych owoców. Jak mówią autorzy badań, w grupie kontrolnej odnotowano ponadto wzrost ryzyka złamania biodra, podczas gdy w grupach eksperymentalnych interwencja żywieniowa wykazała w tym kontekście działanie ochronne.
Uniwersalne owoce
„Garść suszonych śliwek można bez trudu wprowadzić do diety właściwie każdej osoby”, mówi Andrea N. Giancoli z amerykańskiej organizacji zrzeszającej producentów śliwek kalifornijskich California Prune Board, która współfinansowała badania. „Suszone śliwki świetnie komponują się z produktami o wielu różnych smakach i teksturach, łatwo uwzględnić je również w zindywidualizowanych planach żywieniowych. Można dodawać je do sałatek, mieszanek studenckich, smoothie czy dań na słono – do czegokolwiek chcemy. Naturalna słodycz czyni z nich uniwersalny składnik i wygodną przekąskę dla każdego”.
Witaminy, składniki mineralne i związki bioaktywne
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii dodają, że suszone śliwki są owocami o dużej gęstości odżywczej, które zawierają witaminy, składniki mineralne i substancje bioaktywne o znanym korzystnym wpływie na zdrowie kości. Wymienić wśród nich można m.in. nich bor, potas, miedź oraz witaminę K, a także związki fenolowe o działaniu antyoksydacyjnym.
Źródła:
Przeczytaj także
Choć zarówno cukier, jak i słodziki, charakteryzują się intensywnie słodkim smakiem, organizmy ssaków, w tym ludzi i szczurów, zostały w toku ewolucji wyposażone w zaskakująco skuteczny mechanizm rozróżniania tych substancji. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, w którym opisano wyspecjalizowane komórki odpowiedzialne za identyfikację źródła słodkiego smaku.
Rosnąca świadomość konsumentów i poszukiwanie nowych, bioaktywnych produktów sprawiają, że konieczne jest szukanie nowych rozwiązań i technologii. W recepturze tych makaronów znalazły się takie dodatki jak np. jarmuż, pokrzywa, pietruszka czy też miąższ dyni. Odpowiednio dopracowana receptura i technologia przygotowania makaronów umożliwiła uzyskanie produktu zasadotwórczego, który może być rekomendowany w diecie każdego człowieka dbającego o stan swojego zdrowia.
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.