Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej
Zwiększone ryzyko chorób
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
Trzy porcje dziennie
Wyniki międzynarodowego badania przeprowadzonego w ramach europejskiego programu Joint Programming Initiative „A Healthy Diet for a Healthy Life” wskazują, że polifenole zawarte w żywności mogą poprawiać integralność bariery jelitowej u osób starszych. Naukowcy z Hiszpanii, Włoch i Wielkiej Brytanii zaprosili do udziału ochotników w wieku 60 lat, którzy przez okres ośmiu tygodni stosowali dietę bogatą w związki fenolowe. Jak się okazuje, uwzględnienie w codziennym jadłospisie trzech porcji jabłek, kakao lub gorzkiej czekolady, zielonej herbaty, owoców jagodowych, pomarańczy bądź soku z granatów pozytywnie wpływa na mikrobiotę przewodu pokarmowego, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie bariery jelitowej.
Polifenole, mikrobiota i bariera jelitowa
Jak mówią dr Gregorio Perón i dr Tomás Meroño z Uniwersytetu w Barcelonie, „postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej zależności między metabolizmem składników diety i mikrobiotą a szczelnością bariery jelitowej. Sprawdziliśmy w jaki sposób spożycie produktów o wysokiej zawartości polifenoli wpływa na mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy i wykazaliśmy, że u uczestników naszego badania parametry związane z integralnością bariery jelitowej uległy poprawie”.
Pozytywny wpływ na bakterie
Analizy próbek krwi oraz stolca osób uczestniczących w badaniu wykazały wzrost poziomu metabolitów związanych ze spożyciem polifenoli. „Przykładowo ilość teobrominy i metyloksantyny, pochodzących z kakao oraz zielonej herbaty, była pozytywnie skorelowana z liczebnością bakterii wytwarzających maślan. Jednocześnie substancje te wykazywały negatywną korelację ze stężeniem białka zonuliny, które odgrywa istotną rolę w zmniejszaniu szczelności połączeń między komórkami nabłonka jelitowego”, wyjaśniają autorzy.
Podstawa spersonalizowanej diety?
Jak podkreśla kierowniczka zespołu, prof. Cristina Andrés-Lacueva z Uniwersytetu w Barcelonie, „analiza związku pomiędzy przepuszczalnością bariery jelitowej, składem mikrobioty i metabolizmem składników diety powinna stanowić podstawę do opracowywania spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla osób na każdym etapie życia, ze szczególnym uwzględnieniem seniorów”.
Źródła:
Przeczytaj także
-
13.10.2021
Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych
Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.
-
22.07.2021
Cukier może zaburzać rozwój mózgu
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
-
25.06.2021
Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.