Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zwiększone ryzyko chorób
Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.
Trzy porcje dziennie
Wyniki międzynarodowego badania przeprowadzonego w ramach europejskiego programu Joint Programming Initiative „A Healthy Diet for a Healthy Life” wskazują, że polifenole zawarte w żywności mogą poprawiać integralność bariery jelitowej u osób starszych. Naukowcy z Hiszpanii, Włoch i Wielkiej Brytanii zaprosili do udziału ochotników w wieku 60 lat, którzy przez okres ośmiu tygodni stosowali dietę bogatą w związki fenolowe. Jak się okazuje, uwzględnienie w codziennym jadłospisie trzech porcji jabłek, kakao lub gorzkiej czekolady, zielonej herbaty, owoców jagodowych, pomarańczy bądź soku z granatów pozytywnie wpływa na mikrobiotę przewodu pokarmowego, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie bariery jelitowej.
Polifenole, mikrobiota i bariera jelitowa
Jak mówią dr Gregorio Perón i dr Tomás Meroño z Uniwersytetu w Barcelonie, „postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej zależności między metabolizmem składników diety i mikrobiotą a szczelnością bariery jelitowej. Sprawdziliśmy w jaki sposób spożycie produktów o wysokiej zawartości polifenoli wpływa na mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy i wykazaliśmy, że u uczestników naszego badania parametry związane z integralnością bariery jelitowej uległy poprawie”.
Pozytywny wpływ na bakterie
Analizy próbek krwi oraz stolca osób uczestniczących w badaniu wykazały wzrost poziomu metabolitów związanych ze spożyciem polifenoli. „Przykładowo ilość teobrominy i metyloksantyny, pochodzących z kakao oraz zielonej herbaty, była pozytywnie skorelowana z liczebnością bakterii wytwarzających maślan. Jednocześnie substancje te wykazywały negatywną korelację ze stężeniem białka zonuliny, które odgrywa istotną rolę w zmniejszaniu szczelności połączeń między komórkami nabłonka jelitowego”, wyjaśniają autorzy.
Podstawa spersonalizowanej diety?
Jak podkreśla kierowniczka zespołu, prof. Cristina Andrés-Lacueva z Uniwersytetu w Barcelonie, „analiza związku pomiędzy przepuszczalnością bariery jelitowej, składem mikrobioty i metabolizmem składników diety powinna stanowić podstawę do opracowywania spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla osób na każdym etapie życia, ze szczególnym uwzględnieniem seniorów”.
Źródła:
Przeczytaj także
Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.