Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polifenole z diety a szczelność bariery jelitowej

Kategoria: Składniki Żywności

Zwiększone ryzyko chorób

Nieprawidłowościom w funkcjonowaniu układu pokarmowego może sprzyjać szereg różnych czynników, w tym podeszły wiek, alergie i nietolerancje pokarmowe, a także nieodpowiedni sposób żywienia. Powoduje to zwiększenie przepuszczalności bariery jelitowej, co może skutkować przedostawaniem się do krwiobiegu potencjalnie toksycznych substancji, a w konsekwencji zwiększać ryzyko rozwoju licznych schorzeń, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia czy otępienie typu Alzheimera.

Trzy porcje dziennie

Wyniki międzynarodowego badania przeprowadzonego w ramach europejskiego programu Joint Programming Initiative „A Healthy Diet for a Healthy Life” wskazują, że polifenole zawarte w żywności mogą poprawiać integralność bariery jelitowej u osób starszych. Naukowcy z Hiszpanii, Włoch i Wielkiej Brytanii zaprosili do udziału ochotników w wieku 60 lat, którzy przez okres ośmiu tygodni stosowali dietę bogatą w związki fenolowe. Jak się okazuje, uwzględnienie w codziennym jadłospisie trzech porcji jabłek, kakao lub gorzkiej czekolady, zielonej herbaty, owoców jagodowych, pomarańczy bądź soku z granatów pozytywnie wpływa na mikrobiotę przewodu pokarmowego, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie bariery jelitowej.

Polifenole, mikrobiota i bariera jelitowa

Jak mówią dr Gregorio Perón i dr Tomás Meroño z Uniwersytetu w Barcelonie, „postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej zależności między metabolizmem składników diety i mikrobiotą a szczelnością bariery jelitowej. Sprawdziliśmy w jaki sposób spożycie produktów o wysokiej zawartości polifenoli wpływa na mikroorganizmy zasiedlające przewód pokarmowy i wykazaliśmy, że u uczestników naszego badania parametry związane z integralnością bariery jelitowej uległy poprawie”.

Pozytywny wpływ na bakterie

Analizy próbek krwi oraz stolca osób uczestniczących w badaniu wykazały wzrost poziomu metabolitów związanych ze spożyciem polifenoli. „Przykładowo ilość teobrominy i metyloksantyny, pochodzących z kakao oraz zielonej herbaty, była pozytywnie skorelowana z liczebnością bakterii wytwarzających maślan. Jednocześnie substancje te wykazywały negatywną korelację ze stężeniem białka zonuliny, które odgrywa istotną rolę w zmniejszaniu szczelności połączeń między komórkami nabłonka jelitowego”, wyjaśniają autorzy.

Podstawa spersonalizowanej diety?

Jak podkreśla kierowniczka zespołu, prof. Cristina Andrés-Lacueva z Uniwersytetu w Barcelonie, „analiza związku pomiędzy przepuszczalnością bariery jelitowej, składem mikrobioty i metabolizmem składników diety powinna stanowić podstawę do opracowywania spersonalizowanych zaleceń żywieniowych dla osób na każdym etapie życia, ze szczególnym uwzględnieniem seniorów”.

Źródła:

  1. https://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(21)00416-7/fulltext
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/42983/dieta-rica-en-polifenoles-y-sindrome-del-intestino-permeable?fbclid=IwAR1-Hg810KW68OjbA_JaZ714YF1luKHfevdOCqNxGES8A6LV98r573MFihw

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 13.10.2021

    Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych

    Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.

     

    Czytaj więcej
  • 22.07.2021

    Cukier może zaburzać rozwój mózgu

    Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią

    Czytaj więcej
  • 25.06.2021

    Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji

    Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.