Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji

Kategoria: Składniki Żywności

Plaster bekonu dziennie

Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%. Wyniki uzyskane przez badaczy wskazują równocześnie, że konsumpcja mięsa nieprzetworzonego, takiego jak wołowina, wieprzowina czy cielęcina, może wywierać działanie ochronne – spożycie na poziomie 50 g dziennie wiąże się z obniżeniem ryzyka otępienia o 19%.

Pół miliona uczestników

Zespół naukowców bazował na danych zebranych przez UK Biobank, zawierających szczegółowe informacje na temat stanu zdrowia i profilu genetycznego pół miliona Brytyjczyków w wieku od 40 do 69 lat. Badacze analizowali m.in. jak często w diecie uczestników pojawiały się poszczególne rodzaje mięsa i jaki miało to związek z rozwojem demencji. Wśród uczestników, którzy brali udział w badaniu w latach 2006-2010, w okresie następnych 8 lat otępienie stwierdzono w 2896 przypadkach. Osoby te były zazwyczaj starsze, w gorszej sytuacji ekonomicznej, mniej wykształcone, palące i nieaktywne fizycznie, a w ich rodzinach częściej występowały zawały i demencja. Czynnikiem zwiększającym ryzyko choroby była ponadto płeć – otępienie częściej dotykało mężczyzn niż kobiety. Mimo że niektórzy uczestnicy badania byli 3-6 razy bardziej narażeni na rozwój demencji ze względu na wrodzone predyspozycje genetyczne, okazało się, że ryzyko wynikające ze spożycia przetworzonego mięsa występowało zupełnie niezależnie.

„Dieta jako modyfikowalny czynnik ryzyka”

Konsumpcja mięsa już wcześniej powiązana została ze rozwojem otępienia, jednak praca brytyjskich ekspertów stanowi pierwsze tego typu badanie przeprowadzone na tak szeroką skalę. Jak podkreśla Huifeng Zhang, doktorant na Wydziale Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu w Leeds i główny autor badania, „częstość występowania demencji w skali globalnej rośnie, a dieta jako modyfikowalny czynnik ryzyka może odgrywać w tym istotną rolę. Uzyskane przez nas wyniki stanowią kolejny dowód na to, że jedzenie przetworzonego mięsa związane jest z wyższym ryzykiem rozwoju wielu chorób niezakaźnych”.

Siódma przyczyna zgonów na świecie

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) demencja zajmuje siódme miejsce na liście głównych przyczyn zgonów na świecie. Cierpi na nią około 50 milionów osób, przy czym każdego roku diagnozowanych jest 10 milionów nowych przypadków. 50-70% z nich stanowi choroba Alzheimera, a 25% otępienie naczyniowe. Z rozwojem i postępem choroby powiązane są zarówno czynniki genetyczne, jak środowiskowe, takie jak sposób żywienia i inne elementy stylu życia. Jak podsumowuje prof. Janet Cade, współautorka badania, „wszystko, co rzuca nowe światło na potencjalne czynniki ryzyka demencji, może nam pomóc w zmniejszeniu częstotliwości występowania tego wyniszczającego schorzenia. Nasze badanie stanowi pierwszy krok na drodze do zrozumienia w jaki sposób to, co jemy, wpływa na rozwój otępienia”.

Źródła:

  1. https://academic.oup.com/ajcn/advance-article/doi/10.1093/ajcn/nqab028/6178922
  2. https://neurosciencenews.com/processed-meat-alzheimers-18082/
  3. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn