Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja na rynku wołowiny lepsza niż przed rokiem

Kategoria: Biznes

Od początku 2021 roku sytuacja na rynku wołowiny pozostaje lepsza niż przed rokiem. Ceny skupu żywca wołowego, według notowań MRiRW są o około 6-10% wyższe niż przed rokiem. W marcu br. przeciętnie bydło w Polsce skupowano po 6,73 PLN/kg, czyli o 10% drożej r/r.

Wzrost cen skupu żywca na rynku krajowym wynika głównie z ograniczenia podaży, zarówno bydła mięsnego, jak i brakowanych krów mlecznych. Dobra sytuacja w sektorze mleczarskim skłania producentów mleka do rzadszej zmian w stadzie. Z kolei niska opłacalność produkcji MBO w ubiegłym roku przyczyniła się do zmniejszania skali produkcji.

Mniejsza podaż żywca wołowego rekompensuje spadek popytu zagranicznego

Jak wynika z danych GUS, w styczniu 2021 r. wielkość ubojów przemysłowych bydła ogółem wyniosła blisko 131,5 tys. sztuk, czyli o 19% mniej r/r. Najsilniejszy spadek widoczny był w przypadku buhajów, byczków i wołów, których ubito 66 tys. sztuk, czyli o 23% mniej r/r. Przeciętna waga żywa ubitych zwierząt wyniosła 594 kg i była o 9 kg niższa r/r.

Ponad 80% produkowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport, co sprawia, że sytuacja producentów jest silnie uzależniona od tego kanału dystrybucji. Trudna sytuacja w ubiegłym roku, związana z COVID-19, ograniczeniem działalności HoReCa w całej Europie, przełożyło się na mniejszy popyt eksportowy, szczególnie w drugim kwartale 2020 r. W kolejnych miesiącach udało się jednak niemal nadrobić te straty. Finalnie w 2020 r. wyeksportowano z Polski 374 tys. t świeżej, schłodzonej i mrożonej wołowiny, o wartości 1,37 mld EUR, czyli odpowiednio o 2,2 i 2,4% mniej r/r.

Eksport najczęściej do Włoch

Głównym odbiorcą wołowiny z Polski są Włochy, które w 2020 r. odpowiadały za 21% wolumenu eksportu. W 2020 r. trafiło tam 78,6 tys. t mięsa wołowego, czyli o 10% mniej r/r. W znacznym stopniu wynikało to z bardzo trudnej sytuacji epidemiologicznej we Włoszech w trakcie tzw. pierwszej fali COVID-19, kiedy to, na kilkanaście tygodni, wiele kanałów sprzedaży polskiej wołowiny zostało zamkniętych.

Przeciętne wyniki w 2021 roku

W styczniu 2021 r. wyniki handlu zagranicznego nie napawały optymizmem. Jak wynika z danych MRiRW, eksport mięsa wołowego wyniósł 23,6 tys. t, co oznacza spadek o 18% r/r. Jednocześnie w ujęciu wartościowym spadek ten był jeszcze silniejszy, gdyż wartość sprzedanej za granicą wołowiny wyniosła 90,2 mln EUR, czyli o 19% mniej r/r.

Oczekujemy jednak, że przy ograniczonej podaży żywca, spodziewane luzowanie obostrzeń związanych z COVID-19 powinno zwiększyć popyt na polską wołowinę zarówno na rynku krajowym jak i w eksporcie. To z kolei pozytywnie wpłynie na kształtowanie się cen bydła w skupie.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.