Sytuacja na rynku wołowiny lepsza niż przed rokiem
Od początku 2021 roku sytuacja na rynku wołowiny pozostaje lepsza niż przed rokiem. Ceny skupu żywca wołowego, według notowań MRiRW są o około 6-10% wyższe niż przed rokiem. W marcu br. przeciętnie bydło w Polsce skupowano po 6,73 PLN/kg, czyli o 10% drożej r/r.
Wzrost cen skupu żywca na rynku krajowym wynika głównie z ograniczenia podaży, zarówno bydła mięsnego, jak i brakowanych krów mlecznych. Dobra sytuacja w sektorze mleczarskim skłania producentów mleka do rzadszej zmian w stadzie. Z kolei niska opłacalność produkcji MBO w ubiegłym roku przyczyniła się do zmniejszania skali produkcji.
Mniejsza podaż żywca wołowego rekompensuje spadek popytu zagranicznego
Jak wynika z danych GUS, w styczniu 2021 r. wielkość ubojów przemysłowych bydła ogółem wyniosła blisko 131,5 tys. sztuk, czyli o 19% mniej r/r. Najsilniejszy spadek widoczny był w przypadku buhajów, byczków i wołów, których ubito 66 tys. sztuk, czyli o 23% mniej r/r. Przeciętna waga żywa ubitych zwierząt wyniosła 594 kg i była o 9 kg niższa r/r.
Ponad 80% produkowanej w Polsce wołowiny trafia na eksport, co sprawia, że sytuacja producentów jest silnie uzależniona od tego kanału dystrybucji. Trudna sytuacja w ubiegłym roku, związana z COVID-19, ograniczeniem działalności HoReCa w całej Europie, przełożyło się na mniejszy popyt eksportowy, szczególnie w drugim kwartale 2020 r. W kolejnych miesiącach udało się jednak niemal nadrobić te straty. Finalnie w 2020 r. wyeksportowano z Polski 374 tys. t świeżej, schłodzonej i mrożonej wołowiny, o wartości 1,37 mld EUR, czyli odpowiednio o 2,2 i 2,4% mniej r/r.
Eksport najczęściej do Włoch
Głównym odbiorcą wołowiny z Polski są Włochy, które w 2020 r. odpowiadały za 21% wolumenu eksportu. W 2020 r. trafiło tam 78,6 tys. t mięsa wołowego, czyli o 10% mniej r/r. W znacznym stopniu wynikało to z bardzo trudnej sytuacji epidemiologicznej we Włoszech w trakcie tzw. pierwszej fali COVID-19, kiedy to, na kilkanaście tygodni, wiele kanałów sprzedaży polskiej wołowiny zostało zamkniętych.
Przeciętne wyniki w 2021 roku
W styczniu 2021 r. wyniki handlu zagranicznego nie napawały optymizmem. Jak wynika z danych MRiRW, eksport mięsa wołowego wyniósł 23,6 tys. t, co oznacza spadek o 18% r/r. Jednocześnie w ujęciu wartościowym spadek ten był jeszcze silniejszy, gdyż wartość sprzedanej za granicą wołowiny wyniosła 90,2 mln EUR, czyli o 19% mniej r/r.
Oczekujemy jednak, że przy ograniczonej podaży żywca, spodziewane luzowanie obostrzeń związanych z COVID-19 powinno zwiększyć popyt na polską wołowinę zarówno na rynku krajowym jak i w eksporcie. To z kolei pozytywnie wpłynie na kształtowanie się cen bydła w skupie.
Źródło: www.agronomist.pl

Przeczytaj także
- 
        
          
          14.04.2021
        
        Przestrzegajmy zasad bioasekuracji! Grypa ptaków wciąż groźna!
Czytaj więcejGrypa ptaków wciąż jest groźna. Zakażenie drobiu wirusem HPAI, to nie tylko strata dla hodowcy, producenta, lecz także dla całego sektora drobiarskiego.
 - 
        
          
          09.04.2021
        
        Rynek jaj odczuwa skutki COVID-19
Czytaj więcejPolska jest znaczącym producentem jaj konsumpcyjnych w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, w 2020 r. w Polsce wyprodukowano 553 tys. ton jaj konsumpcyjnych, co daje nam 7 pozycję w UE.
 - 
        
          
          08.04.2021
        
        Przedłużenie okresu obowiązywania świadectwa na MOM na Ukrainę
Czytaj więcejWzór świadectwa dla drobiowego mięsa mielonego i/lub mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM) z UE na Ukrainę jest negocjowany od początku 2020 r. pomiędzy Komisją Europejską i władzą weterynaryjną Ukrainy.
 
  
  
  
      


        
