Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Polska jest znaczącym producentem jaj konsumpcyjnych w Unii Europejskiej. Według danych Komisji Europejskiej, w 2020 r. w Polsce wyprodukowano 553 tys. ton jaj konsumpcyjnych, co daje nam 7 pozycję w UE.
Około 1/3 produkowanych w Polsce jaj jest eksportowana, głównie na rynek UE
W 2020 r., wg danych MRiRW z Polski wyeksportowano 199 tys. t jaj o wartości 235 tys. EUR, czyli odpowiednio o 10 i 11% mniej w relacji rocznej. Mniejszy popyt zagraniczny spowodowany był między innymi ograniczonym zapotrzebowaniem na jaja do HoReCa, a także ograniczoną działalnością cukierni, kawiarni i lodziarni w całej UE. W 2020 r. 27% jaj sprzedanych za granicę trafiło do Holandii (54 tys. t), 20% do Niemiec (40 tys. t), 9% na Węgry (19 tys. t), a 6% do Włoch.
W Polsce nadal dominującą część produkcji stanowią jaja klatkowe
Jak wynika z danych KE w Polsce dominującą metodą rejestrowanej produkcji jaj jest system klatkowy. Około 82% produkowanych w Polsce jaj to jaja klatkowe. W tym zakresie jesteśmy w czołówce państw UE. Wyprzedzają nas jedynie Malta, Litwa, Portugalia i Słowacja. Jaja ściółkowe stanowią około 13% krajowej produkcji, jaja wolnowybiegowe około 4%, a jaja ekologiczne niespełna 1%. Struktura produkcji jaj konsumpcyjnych w Polsce istotnie odbiega od unijnej. W całej Unii około 50% jaj pochodzi z chowu klatkowego, 32% ze ściółkowego, a 12% z wolnego wybiegu, zaś 6% to jaja ekologiczne.
W trakcie tegorocznych Świąt Wielkanocnych za jaja zapłacimy mniej
Jak wynika z danych MRiRW, tegoroczne ceny skupu jaj w zakładach pakujących są niższe w porównaniu z odpowiednim okresem przed rokiem. W styczniu br. średnia cena jaj kategorii L/M wyniosła 33,2 PLN/100 szt., czyli o 12% mniej r/r, zaś w lutym 35,07 PLN/100 szt., czyli o 5% mniej r/r. Niższe ceny jaj wynikają głównie z ograniczonej sprzedaży zagranicznej, a także zwiększenia wylęgów kur niosek w trzecim kwartale 2020 roku.
Ceny detaliczne jaj, według danych GUS, w styczniu 2021 r. przeciętnie wyniosły 63 gr/szt., a w lutym br. 64 gr/szt., co oznacza odpowiednio 3 i 1,5% spadku w porównaniu z odpowiednimi miesiącami przed rokiem. Szacujemy, że w marcu br. jaja sprzedawane były w detalu po o około 2% taniej r/r.
Ceny jaj, zarówno w detalu, jak i w zakładach pakujących różnią się w zależności od wielkości i sposobu produkcji. Mamy 4 główne klasy jaj pod względem rozmiaru: S, M, L i XL, a także cztery główne kategorie określające sposób ich produkcji: klasa 0 –jaja ekologiczne, 1- jaja od kur z wolnego wybiegu, 2- jaja ściółkowe oraz 3 – jaja klatkowe.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Polska jest dużym producentem jaj kurzych w UE. Z produkcją ponad 10 mld jaj rocznie zajmujemy wśród krajów unijnych 6 miejsce.
W związku z wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej i zakończeniem okresu przejściowego, od 1 stycznia 2021 r. Wielka Brytania przestała uczestniczyć w jednolitym rynku i unii celnej i jest traktowana jak państwo trzecie.
W 2020 roku stwierdzono 103 ogniska ASF u świń, z czego 61 ognisk wykryto w województwie lubelskim oraz 4 156 przypadków u dzików, które na całą Polskę obejmowały 5 864 dodatnich wyników. Największa liczba próbek dodatnich pochodziła od dzików padłych i wynosiła 5 322 sztuki.