Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Branżowe porozumienie do spraw walki z ASF

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Kolejne spotkanie organizacji „Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF” z Głównym Lekarzem Weterynarii miało miejsce 5 marca br. GLW tym razem reprezentował dr Krzysztof Jażdżewski. „Branżowe Porozumienie ds. Walki z ASF” reprezentuje zarówno hodowców świń w postaci organizacji „Polpig” i „Polsus”, jak i producentów mięsa jako Związek „Polskie Mięso”, UPEMI i Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Wirtualne spotkanie otwarto krótkim raportem i podsumowaniem sytuacji w Polsce. W 2020 roku stwierdzono 103 ogniska ASF u świń, z czego 61 ognisk wykryto w województwie lubelskim oraz 4 156 przypadków u dzików, które na całą Polskę obejmowały 5 864 dodatnich wyników. Największa liczba próbek dodatnich pochodziła od dzików padłych i wynosiła 5 322 sztuki.

Kolejny poruszony na spotkaniu problem to bioasekuracja i pytanie poprzez jakie zasady bioasekuracji możliwe będzie uwolnienie kraju od ASF u świń - plan działań krótko i długoterminowych. Dr Jażdżewski stwierdził, że najważniejsze jest odseparowanie świń domowych od środowiska zewnętrznego, w którym stwierdza się cyrkulację wirusa, w tym zwierząt dzikich lub domowych. Osiągnięcie tego warunku możliwe jest poprzez posiadanie barier fizycznych, ogrodzenia, zabezpieczenie wejść, okien do pomieszczeń, w których przebywają świnie, jak i działań o charakterze higieniczno - proceduralnym dotyczących ograniczonego dostępu do świń dla osób postronnych, zmiany odzieży i obuwia przy wejściu do budynków inwentarskich, właściwe stosowanie zabiegów mycia i dezynfekcji. Ważnym elementem w ustalaniu przyczyn wybuchu ogniska ASF u świń jest ścisła współpraca posiadaczy świń i Inspekcji Weterynaryjnej w czasie prowadzenia dochodzenia epizootycznego. Najczęstszą przyczyną ognisk były uchybienia w codziennym stosowaniu bioasekuracji.

W dalszej części spotkania zostały poruszone kwestie związane z zasadami znoszenia obszarów zagrożenia (strefy niebieskie), co odbywa się na podstawie dokumentu roboczego KE  SANTE/7112/2015 rewizja 3. Zasadniczo uchyla się je po 12 miesiącach od zwalczenia ostatniego ogniska w „strefie niebieskiej”. W ostatnim czasie, po przeprowadzeniu negocjacji Głównego Lekarza Weterynarii z Komisją Europejską zniesiono część obszarów zagrożenia w województwach: lubuskim, wielkopolskim, warmińsko - mazurskim i lubelskim. Działania te będą kontynuowane. Doktor Jażdżewski zaznaczył, że niezwykle istotną sprawą jest kontrola wirusa w środowisku zewnętrznym (poza gospodarstwami). Budowanie sztucznych barier opiera się na zamykaniu przejść dla zwierząt na drogach ekspresowych i autostradach, budowie specjalnych ogrodzeń wokół terenów występowania ASF u dzików oraz stosowaniu repelentów chemicznych. Grodzenia pod postacią stałych konstrukcji powinno się budować po ustaleniu zasięgu terytorialnego cyrkulacji wirusa ASF u dzików, a następnie wdrożyć intensywne poszukiwania padłych dzików wewnątrz ogrodzeń oraz intensywnego zmniejszania populacji poza nimi. Na dzień dzisiejszy nie ma ugruntowanej wiedzy mogącej uznać za właściwą tezę, że siewstwo wirusa ASF poprzez żywe dziki jest długotrwałe i że mamy w warunkach naturalnych tzw. ozdrowieńców, czyli osobniki które zachorowały i wyzdrowiały.

Główny Lekarz Weterynarii jest orędownikiem intensywnego pozyskiwania dzików w całej  Polsce poza nielicznymi wyjątkami miejsc świeżych zakażeń. Zorganizowane poszukiwania padłych dzików są dodatkowo wspomagane finansowo przez Inspekcję Weterynaryjną.

W związku z nieustającym pytaniem o szczepionkę na wirusa ASF, dr Jażdżewski odpowiedział, że w Polsce dziania w tym zakresie prowadzone są w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach. Nie jest na razie znana data zakończenia tych prac.

 

Źródło: GIW

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.