Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu i chorób serca

Kategoria: Składniki Żywności

Ogólnoświatowe badanie

Ogólnoświatowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców, w tym ekspertów z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, wykazało istnienie związku między spożyciem przetworzonego mięsa a podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia. Zależności takiej nie zaobserwowano jednak w przypadku nieprzetworzonego mięsa oraz drobiu. Badacze przez niemal 10 lat monitorowali 134 297 osób z 21 krajów i 5 kontynentów. Analiza uzyskanych w ten sposób danych pozwoliła stwierdzić, że spożywanie 150 lub więcej gramów przetworzonego mięsa tygodniowo jest powiązane z 46% wzrostem ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego i 51% wzrostem ryzyka zgonu w porównaniu z osobami unikającymi takich produktów. Jak się jednak okazuje, umiarkowana konsumpcja nieprzetworzonego mięsa ma neutralny wpływ na zdrowie.

Spożycie mięsa a skutki zdrowotne

„Dowody na związek między obecnością w diecie mięsa a chorobami układu krążenia nie są jednoznaczne. Z tego powodu chcieliśmy lepiej zrozumieć zależności między spożyciem nieprzetworzonego mięsa czerwonego, drobiu oraz mięsa przetworzonego a występowaniem schorzeń sercowo-naczyniowych oraz ogólną śmiertelnością”, wyjaśnia Romaina Iqbal, główny autor badania, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Aga Khana w Karaczi w Pakistanie. „Dostępne aktualnie dane wskazują, że niewielkie ilości nieprzetworzonego mięsa mogą stanowić element zdrowej diety i najprawdopodobniej nie są szkodliwe”, dodaje Mahshid Dehghan, naukowiec z Instytutu Badań Zdrowia Ludności (PHRI) Uniwersytetu McMaster w Kanadzie oraz grupy szpitali Hamilton Health Sciences. Szeroko zakrojone badanie prospektywne zatytułowane „Prospective Urban Rural Epidemiology” (PURE) rozpoczęto w roku 2003 i stanowi ono pierwszą tego typu pracę dostarczającą informacji na temat związku między spożyciem mięsa a zdrowiem mieszkańców krajów o niskim, średnim i wysokim statusie ekonomicznym.

Śmiertelność i problemy kardiologiczne

„W badaniu PURE uwzględniliśmy zróżnicowane grupy populacyjne i różne sposoby żywienia, dzięki czemu udało nam się zgromadzić dane, które pozwalają na określenie jakie efekty zdrowotne powiązane są z ilością spożywanego mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego”, zwraca uwagę Salim Yusuf, dyrektor zarządzający PHRI. Zwyczajowa konsumpcja poszczególnych produktów przez uczestników badana była przy pomocy kwestionariuszy częstotliwości spożycia, zbierano również dane dotyczące występowania chorób układu krążenia oraz zgonów. Dało to naukowcom podstawy do przeanalizowania zależności między obecnością w diecie mięsa a śmiertelnością i ryzykiem problemów kardiologicznych.

Luki w aktualnym stanie wiedzy

Autorzy pracy są przekonani, że dalsze badania pozwolą jeszcze lepiej zrozumieć związek między konsumpcją mięsa a zdrowiem. Wiele zagadnień pozostaje bowiem niejasnych. Nie wiadomo, na przykład, co w miejsce produktów mięsnych jedli uczestnicy o niższym deklaratywnym poziomie spożycia mięsa, a także jakie były różnice w jakości wybieranych przez nich produktów w zależności od kraju zamieszkania. Substytuty mięsa mogą mieć bowiem niebagatelne znaczenie w interpretacji związków między konsumpcją mięsa konwencjonalnego a skutkami zdrowotnymi. Podsumowując otrzymane wyniki, autorzy badania PURE podkreślają, że „spożycie przetworzonego mięsa powinno być ograniczane”.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33787869/
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210331103529.htm

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 22.04.2021

    Sytuacja na rynku wołowiny lepsza niż przed rokiem

    Od początku 2021 roku sytuacja na rynku wołowiny pozostaje lepsza niż przed rokiem. Ceny skupu żywca wołowego, według notowań MRiRW są o około 6-10% wyższe niż przed rokiem. W marcu br. przeciętnie bydło w Polsce skupowano po 6,73 PLN/kg, czyli o 10% drożej r/r.

    Czytaj więcej
  • 08.03.2021

    Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"

    Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowaniaDobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.

    Czytaj więcej
  • 08.03.2021

    Jakość handlowa mięsa

    Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.