Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ogólnoświatowe badanie
Ogólnoświatowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców, w tym ekspertów z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, wykazało istnienie związku między spożyciem przetworzonego mięsa a podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia. Zależności takiej nie zaobserwowano jednak w przypadku nieprzetworzonego mięsa oraz drobiu. Badacze przez niemal 10 lat monitorowali 134 297 osób z 21 krajów i 5 kontynentów. Analiza uzyskanych w ten sposób danych pozwoliła stwierdzić, że spożywanie 150 lub więcej gramów przetworzonego mięsa tygodniowo jest powiązane z 46% wzrostem ryzyka schorzeń układu sercowo-naczyniowego i 51% wzrostem ryzyka zgonu w porównaniu z osobami unikającymi takich produktów. Jak się jednak okazuje, umiarkowana konsumpcja nieprzetworzonego mięsa ma neutralny wpływ na zdrowie.
Spożycie mięsa a skutki zdrowotne
„Dowody na związek między obecnością w diecie mięsa a chorobami układu krążenia nie są jednoznaczne. Z tego powodu chcieliśmy lepiej zrozumieć zależności między spożyciem nieprzetworzonego mięsa czerwonego, drobiu oraz mięsa przetworzonego a występowaniem schorzeń sercowo-naczyniowych oraz ogólną śmiertelnością”, wyjaśnia Romaina Iqbal, główny autor badania, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Aga Khana w Karaczi w Pakistanie. „Dostępne aktualnie dane wskazują, że niewielkie ilości nieprzetworzonego mięsa mogą stanowić element zdrowej diety i najprawdopodobniej nie są szkodliwe”, dodaje Mahshid Dehghan, naukowiec z Instytutu Badań Zdrowia Ludności (PHRI) Uniwersytetu McMaster w Kanadzie oraz grupy szpitali Hamilton Health Sciences. Szeroko zakrojone badanie prospektywne zatytułowane „Prospective Urban Rural Epidemiology” (PURE) rozpoczęto w roku 2003 i stanowi ono pierwszą tego typu pracę dostarczającą informacji na temat związku między spożyciem mięsa a zdrowiem mieszkańców krajów o niskim, średnim i wysokim statusie ekonomicznym.
Śmiertelność i problemy kardiologiczne
„W badaniu PURE uwzględniliśmy zróżnicowane grupy populacyjne i różne sposoby żywienia, dzięki czemu udało nam się zgromadzić dane, które pozwalają na określenie jakie efekty zdrowotne powiązane są z ilością spożywanego mięsa przetworzonego i nieprzetworzonego”, zwraca uwagę Salim Yusuf, dyrektor zarządzający PHRI. Zwyczajowa konsumpcja poszczególnych produktów przez uczestników badana była przy pomocy kwestionariuszy częstotliwości spożycia, zbierano również dane dotyczące występowania chorób układu krążenia oraz zgonów. Dało to naukowcom podstawy do przeanalizowania zależności między obecnością w diecie mięsa a śmiertelnością i ryzykiem problemów kardiologicznych.
Luki w aktualnym stanie wiedzy
Autorzy pracy są przekonani, że dalsze badania pozwolą jeszcze lepiej zrozumieć związek między konsumpcją mięsa a zdrowiem. Wiele zagadnień pozostaje bowiem niejasnych. Nie wiadomo, na przykład, co w miejsce produktów mięsnych jedli uczestnicy o niższym deklaratywnym poziomie spożycia mięsa, a także jakie były różnice w jakości wybieranych przez nich produktów w zależności od kraju zamieszkania. Substytuty mięsa mogą mieć bowiem niebagatelne znaczenie w interpretacji związków między konsumpcją mięsa konwencjonalnego a skutkami zdrowotnymi. Podsumowując otrzymane wyniki, autorzy badania PURE podkreślają, że „spożycie przetworzonego mięsa powinno być ograniczane”.
Źródła:
Przeczytaj także
Od początku 2021 roku sytuacja na rynku wołowiny pozostaje lepsza niż przed rokiem. Ceny skupu żywca wołowego, według notowań MRiRW są o około 6-10% wyższe niż przed rokiem. W marcu br. przeciętnie bydło w Polsce skupowano po 6,73 PLN/kg, czyli o 10% drożej r/r.
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa. Objęto nią łącznie 169 podmiotów, w tym 99 sklepów i 70 producentów.