Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych

Kategoria: Składniki Żywności

20 lat obserwacji

Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.

Silne właściwości przeciwutleniające

Uważa się, że utracie zdolności poznawczych, które towarzyszy postępującym procesom starzenia się organizmu, sprzyjać może niewielkie spożycie antyoksydantów. Flawonoidy mogą działać w tym zakresie ochronnie, ponieważ posiadają silne właściwości przeciwutleniające. Związki te występują naturalnie i można znaleźć je w produktach pochodzenia roślinnego, przede wszystkim owocach i warzywach.

Owoce i warzywa

Wyniki badania wskazują, że wśród osób zwyczajowo spożywających każdego dnia przynajmniej ½ sztuki lub ½ porcji produktów bogatych we flawonoidy, takich jak truskawki, pomarańcze, papryka czy jabłka, prawdopodobieństwo pogorszenia funkcji poznawczych może być znacząco obniżone. W grupie uczestników, których codzienny jadłospis dostarczał największych ilości tych substancji, ryzyko spadku sprawności umysłowej było mniejsze o 20% w porównaniu z osobami spożywającymi najmniej flawonoidów.

Wystarczą proste zmiany w diecie

W badaniu uwzględniono kilka różnych rodzajów flawonoidów, w tym flawony i antocyjany, w przypadku których działanie ochronne okazało się najsilniejsze. Jak podkreśla współautor publikacji, dr Walter Willet, uzyskane przez jego zespół rezultaty pokazują jak duże znaczenie mają proste zmiany w codziennym sposobie żywienia. Włączenie do diety większej ilości zasobnych we flawonoidy produktów w istotnym stopniu może przyczynić się do zapobiegania utracie funkcji kognitywnych.

Źródła:

  1. https://n.neurology.org/content/early/2021/07/28/WNL.0000000000012454
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/42495/las-frutas-que-mejor-parecen-protegernos-contra-el-declive-cognitivo-de-la-vejez

Wybierz obszar: Badania żywności Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 01.10.2021

    Czy tempo metabolizmu zwalnia wraz z wiekiem?

    Wiele osób w średnim wieku jest przekonanych, że w młodości mogły jeść do woli bez obawy, że odbije się to na ich masie ciała. Jednak nowe doniesienia naukowe wskazują, że tempo metabolizmu w rzeczywistości osiąga swoją maksymalną wartość znacznie wcześniej i zaczyna zwalniać później niż zwykło się przyjmować. 

    Czytaj więcej
  • 14.09.2021

    Mąki z owadów jadalnych – perspektywa naukowa

    Otrzymane przez badaczy wyniki wskazują, że mąki z chrząszczy, gąsienic, mrówek, szarańczy czy świerszczy stanowią wartościowe źródło białka, pozytywnie wpływają na właściwości funkcjonalne oraz sensoryczne żywności, a także mogą potencjalnie przyczyniać się do prewencji schorzeń związanych z gospodarką węglowodanową i lipidową.

    Czytaj więcej
  • 31.08.2021

    Nowa odmiana cykorii usprawni produkcję inuliny

    Uczestniczący w europejskim projekcie CHIC naukowcy z holenderskiego Uniwersytetu w Wageningen uzyskali nową odmianę cykorii pozbawioną związków odpowiadających za jej gorzki posmak. Korzeń cykorii to cenne źródło inuliny, naturalnego polisacharydu, który wykorzystywany jest m.in. przy produkcji pieczywa i przetworów mlecznych jako substancja słodząca i źródło błonnika.

     

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.