Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niespodziewane rezultaty
Wiele osób w średnim wieku jest przekonanych, że w młodości mogły jeść do woli bez obawy, że odbije się to na ich masie ciała. Jednak nowe doniesienia naukowe wskazują, że tempo metabolizmu w rzeczywistości osiąga swoją maksymalną wartość znacznie wcześniej i zaczyna zwalniać później niż zwykło się przyjmować. Badania, o których mowa, zostały przeprowadzone przez międzynarodowy zespół kilkudziesięciu naukowców i opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Science”. Badacze przyjrzeli się codziennym wydatkom energetycznym ponad 6 600 osób z 29 krajów, w wieku od kilku tygodni do 95 lat. Dokładna analiza tempa przemiany materii na różnych etapach życia przyniosła niespodziewane rezultaty.
Przemiana materii na przestrzeni życia
W obiegowej opinii okres najszybszego metabolizmu rozpoczyna się w wieku nastoletnim i trwa do około 30 roku życia. Dane płynące z badania rzucają jednak na to przekonanie nowe światło. Okazuje się bowiem, że najwyższą przemianą materii w stosunku do masy ciała cechują się niemowlęta. Ma to związek z faktem, że zapotrzebowanie energetyczne podczas pierwszych 12 miesięcy życia jest bardzo duże – roczne dziecko spala kalorie o 50% szybciej niż osoba dorosła. Co istotne, efekt ten nie jest związany tylko i wyłącznie z intensywnym rozwojem organizmu, który w tym okresie potraja swoją masę. Po odjęciu wydatku energetycznego związanego ze wzrostem, pozostała wartość przemiany materii u niemowląt jest nadal wyższa niż można by oczekiwać na podstawie samej masy ciała.
Długi okres stabilizacji
Po okresie zwiększonego zapotrzebowania kalorycznego w dzieciństwie metabolizm zaczyna zwalniać w tempie blisko 3% rocznie do osiągnięcia wieku 20 lat. Wówczas tempo przemiany materii się stabilizuje i nie ulega znaczącym zmianom aż do około 50 roku życia. Rezultaty badania pokazują, że metabolizm zaczyna ponownie zwalniać w zauważalnym stopniu dopiero po osiągnięciu wieku 60 lat. Obserwowana w tym okresie redukcja przemian metabolicznych jest jednak stosunkowo łagodna i stopniowa – kształtuje się bowiem na poziomie zaledwie 0,7% rocznie.
Źródła:
Przeczytaj także
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
Wyniki europejskiego projektu badawczego MyNewGut, koordynowanego przez Wyższą Radę Badań Naukowych (CSIC) w Hiszpanii, dowodzą, że mikrobiom jelitowy wpływa na regulację apetytu, metabolizm wielu składników odżywczychm, masę ciała i moduluje stan zapalny w organizmie.