Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy tempo metabolizmu zwalnia wraz z wiekiem?

Kategoria: Składniki Żywności

Niespodziewane rezultaty

Wiele osób w średnim wieku jest przekonanych, że w młodości mogły jeść do woli bez obawy, że odbije się to na ich masie ciała. Jednak nowe doniesienia naukowe wskazują, że tempo metabolizmu w rzeczywistości osiąga swoją maksymalną wartość znacznie wcześniej i zaczyna zwalniać później niż zwykło się przyjmować. Badania, o których mowa, zostały przeprowadzone przez międzynarodowy zespół kilkudziesięciu naukowców i opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Science”. Badacze przyjrzeli się codziennym wydatkom energetycznym ponad 6 600 osób z 29 krajów, w wieku od kilku tygodni do 95 lat. Dokładna analiza tempa przemiany materii na różnych etapach życia przyniosła niespodziewane rezultaty.

Przemiana materii na przestrzeni życia

W obiegowej opinii okres najszybszego metabolizmu rozpoczyna się w wieku nastoletnim i trwa do około 30 roku życia. Dane płynące z badania rzucają jednak na to przekonanie nowe światło. Okazuje się bowiem, że najwyższą przemianą materii w stosunku do masy ciała cechują się niemowlęta. Ma to związek z faktem, że zapotrzebowanie energetyczne podczas pierwszych 12 miesięcy życia jest bardzo duże – roczne dziecko spala kalorie o 50% szybciej niż osoba dorosła. Co istotne, efekt ten nie jest związany tylko i wyłącznie z intensywnym rozwojem organizmu, który w tym okresie potraja swoją masę. Po odjęciu wydatku energetycznego związanego ze wzrostem, pozostała wartość przemiany materii u niemowląt jest nadal wyższa niż można by oczekiwać na podstawie samej masy ciała.

Długi okres stabilizacji

Po okresie zwiększonego zapotrzebowania kalorycznego w dzieciństwie metabolizm zaczyna zwalniać w tempie blisko 3% rocznie do osiągnięcia wieku 20 lat. Wówczas tempo przemiany materii się stabilizuje i nie ulega znaczącym zmianom aż do około 50 roku życia. Rezultaty badania pokazują, że metabolizm zaczyna ponownie zwalniać w zauważalnym stopniu dopiero po osiągnięciu wieku 60 lat. Obserwowana w tym okresie redukcja przemian metabolicznych jest jednak stosunkowo łagodna i stopniowa – kształtuje się bowiem na poziomie zaledwie 0,7% rocznie.

Źródła:

  1. https://www.science.org/doi/10.1126/science.abe5017
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/42626/como-cambia-nuestro-ritmo-metabolico-con-la-edad?fbclid=IwAR0OrP-w4oj03zShv_h-On11YlzoOVqFqhi0JgN8FqqOAoIcf30S8Gh0JeM

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.