Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ogólnoustrojowe działanie
Wyniki europejskiego projektu badawczego MyNewGut, koordynowanego przez Wyższą Radę Badań Naukowych (CSIC) w Hiszpanii, dowodzą, że mikrobiom jelitowy wpływa na regulację apetytu, metabolizm wielu składników odżywczychm, masę ciała i moduluje stan zapalny w organizmie. Zidentyfikowane przez naukowców szczepy bakterii mogą posłużyć do opracowania nowych probiotyków przeznaczonych dla pacjentów cierpiących na otyłość i syndrom metaboliczny, a także przewlekły stres czy depresję.
Prozapalne proteobakterie
„W jednym z prowadzonych przez nas badań zauważyliśmy, że u dzieci, u których na przestrzeni czterech lat obserwacji rozwinęła się nadwaga, niewłaściwie zbilansowana dieta zmniejsza różnorodność mikrobioty jelitowej, a jednocześnie sprzyja namnażaniu się potencjalnie prozapalnych proteobakterii. Natomiast wśród dzieci, których masa ciała pozostała w normie, stwierdziliśmy zmniejszoną populację tych szczepów bakteryjnych”, mówi dr Yolanda Sanz, koordynatorka projektu.
Przeszczep bakterii
W innym badaniu prowadzonym w ramach MyNewGut analizowano wpływ przeszczepu mikroorganizmów pobranych od zdrowych osób na stan zdrowia pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny. Okazało się, że „zdrowa” mikroflora zwiększa ekspresję receptora dopaminy w mózgu, co sprzyja kontroli apetytu i ogranicza pobór pokarmu. „Po raz pierwszy udało się dowieść, że bakterie jelitowe wywierają pozytywny wpływ na kontrolę bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji działają prozdrowotnie, regulując oś jelito-mózg”, wyjaśnia dr Sanz.
Im więcej białka, tym lepiej?
Naukowcy zbadali również wpływ ilości i rodzaju spożywanego białka (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego) na stan mikroflory osób z nadwagą. „Mimo że diety wysokobiałkowe często przyczyniają się do utraty nadmiernej masy ciała, duża podaż tego makroskładnika zwiększa ilość produktów trawienia białek, które przedostają się do jelita grubego, gdzie metabolizowane są przez bakterie do związków o działaniu toksycznym”, wyjaśnia hiszpańska badaczka. „Procesy te należy wziąć pod uwagę zalecając diety wysokobiałkowe, szczególnie w dłuższym okresie czasu”.
Bank bakterii jelitowych
„Na podstawie badań prowadzonych w ramach MyNewGut nasz zespół przygotował biobank ludzkich bakterii jelitowych. Ten cenny materiał biologiczny może w przyszłości posłużyć do walki z otyłością i innymi zaburzeniami metabolicznymi, a także psychicznymi, zarówno w kontekście żywieniowym, jak i w praktyce klinicznej”, podsumowuje dr Sanz. Niektóre z tych szczepów mogą regulować kluczowe osie hormonalne, szlaki nerwowe oraz procesy immunologiczne.
Źródła:
Przeczytaj także
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozwala stwierdzić, by bezkaloryczne substancje słodzące zwiększały apetyt, przyczyniały się na krótką metę do wzrostu spożycia pokarmu, podnosiły ryzyko cukrzycy czy nowotworów. Takie wnioski płyną z opublikowanej niedawno pracy przeglądowej hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie
Naukowcy z Uniwersytetu A&M w Teksasie odkryli, że ekspozycja na bisfenol A (BPA) w diecie może pogarszać symptomy zespołu jelita drażliwego (IBS). „Jest to pierwsze badanie, które wskazuje, że BPA ma negatywny wpływ na metabolizm mikroflory jelitowej, co może przyczyniać się do nasilenia objawów IBS...
Naukowcy z Centrum Badań Biomedycznych Fizjopatologii Otyłości i Żywienia (CIBEROBN) w Hiszpanii odkryli, że u dzieci z cukrzycą typu 1 mikroflora jelitowa wykazuje znaczące różnice w porównaniu z dziećmi zdrowymi. Wyniki badań stanowią ważny krok na drodze do rozwoju nowych terapii, które mogą...