Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bakterie jelitowe w walce z otyłością i zaburzeniami metabolizmu

Kategoria: Składniki Żywności

Ogólnoustrojowe działanie

Wyniki europejskiego projektu badawczego MyNewGut, koordynowanego przez Wyższą Radę Badań Naukowych (CSIC) w Hiszpanii, dowodzą, że mikrobiom jelitowy wpływa na regulację apetytu, metabolizm wielu składników odżywczychm, masę ciała i moduluje stan zapalny w organizmie. Zidentyfikowane przez naukowców szczepy bakterii mogą posłużyć do opracowania nowych probiotyków przeznaczonych dla pacjentów cierpiących na otyłość i syndrom metaboliczny, a także przewlekły stres czy depresję.

Prozapalne proteobakterie

„W jednym z prowadzonych przez nas badań zauważyliśmy, że u dzieci, u których na przestrzeni czterech lat obserwacji rozwinęła się nadwaga, niewłaściwie zbilansowana dieta zmniejsza różnorodność mikrobioty jelitowej, a jednocześnie sprzyja namnażaniu się potencjalnie prozapalnych proteobakterii. Natomiast wśród dzieci, których masa ciała pozostała w normie, stwierdziliśmy zmniejszoną populację tych szczepów bakteryjnych”, mówi dr Yolanda Sanz, koordynatorka projektu.

Przeszczep bakterii

W innym badaniu prowadzonym w ramach MyNewGut analizowano wpływ przeszczepu mikroorganizmów pobranych od zdrowych osób na stan zdrowia pacjentów cierpiących na zespół metaboliczny. Okazało się, że „zdrowa” mikroflora zwiększa ekspresję receptora dopaminy w mózgu, co sprzyja kontroli apetytu i ogranicza pobór pokarmu. „Po raz pierwszy udało się dowieść, że bakterie jelitowe wywierają pozytywny wpływ na kontrolę bilansu energetycznego organizmu, a w konsekwencji działają prozdrowotnie, regulując oś jelito-mózg”, wyjaśnia dr Sanz.

Im więcej białka, tym lepiej?

Naukowcy zbadali również wpływ ilości i rodzaju spożywanego białka (zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego) na stan mikroflory osób z nadwagą. „Mimo że diety wysokobiałkowe często przyczyniają się do utraty nadmiernej masy ciała, duża podaż tego makroskładnika zwiększa ilość produktów trawienia białek, które przedostają się do jelita grubego, gdzie metabolizowane są przez bakterie do związków o działaniu toksycznym”, wyjaśnia hiszpańska badaczka. „Procesy te należy wziąć pod uwagę zalecając diety wysokobiałkowe, szczególnie w dłuższym okresie czasu”.

Bank bakterii jelitowych

„Na podstawie badań prowadzonych w ramach MyNewGut nasz zespół przygotował biobank ludzkich bakterii jelitowych. Ten cenny materiał biologiczny może w przyszłości posłużyć do walki z otyłością i innymi zaburzeniami metabolicznymi, a także psychicznymi, zarówno w kontekście żywieniowym, jak i w praktyce klinicznej”, podsumowuje dr Sanz. Niektóre z tych szczepów mogą regulować kluczowe osie hormonalne, szlaki nerwowe oraz procesy immunologiczne.

Źródła:

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.