Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

BPA zagrożeniem dla zdrowia jelit?

Kategoria: Składniki Żywności

Ryzyko zdrowotne

Naukowcy z Uniwersytetu A&M w Teksasie odkryli, że ekspozycja na bisfenol A (BPA) w diecie może pogarszać symptomy zespołu jelita drażliwego (IBS). „Jest to pierwsze badanie, które wskazuje, że BPA ma negatywny wpływ na metabolizm mikroflory jelitowej, co może przyczyniać się do nasilenia objawów IBS”, mówi Jennifer DeLuca, główna autorka publikacji. BPA to szeroko stosowany w przemyśle związek chemiczny, który wykorzystywany jest do produkcji niektórych rodzajów plastiku i żywic. Znaleźć go można m.in. w pojemnikach do żywności, takich jak plastikowe butelki na wodę. BPA jest również składnikiem żywic epoksydowych używanych do powlekania wewnętrznych powierzchni metalowych opakowań, np. konserw czy kapsli do butelek. Wcześniejsze badania wykazały, że BPA może przenikać z opakowań do żywności oraz że może on mieć niekorzystny wpływ na zachowanie, stan zdrowia mózgu, a także gruczoł prostaty w życiu płodowym, u niemowląt i dzieci.

Wpływ na IBS

Badanie teksańskiego zespołu miało na celu ustalenie związku pomiędzy BPA a zespołem jelita drażliwego. Naukowcy zbadali wpływ bisfenolu A na stan zapalny w jelicie oraz metabolizm mikroflory. „Analizowaliśmy zmiany w masie ciała, konsystencję stolca, markery stanu zapalnego, a także stopień uszkodzenia jelit”, wyjaśnia prof. Clint Allred, współautor pracy. „Sprawdziliśmy również jak zmieniał się poziom metabolitów przemian aminokwasów aromatycznych, co odzwierciedla stan mikroflory jelitowej”. Okazało się, że ekspozycja na BPA zwiększa stężenie związków odpowiedzialnych za wywoływanie stanu zapalnego jelita grubego.

Ponowne badania EFSA

Bisfenol A przypomina budową żeński hormon estrogen, a jego wysokie dawki są powiązane z zaburzeniami płodności, w tym z impotencją. Mimo że niektóre raporty wskazują na brak wpływu BPA na zdrowie, gdy występuje on w małych ilościach, od pewnego czasu substancja ta wzbudza nieufność konsumentów i naukowców. Jak mówi przedstawiciel Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), „w chwili obecnej jesteśmy w trakcie ponownej oceny badań naukowych dotyczących bezpieczeństwa BPA, w celu ustanowienia tolerowanego dziennego spożycia (TDI) tej substancji przez człowieka oraz wyjaśnienia wszelkich wątpliwości dotyczących jej wpływu na zdrowie w niewielkich dawkach, na które narażeni mogą być konsumenci”.

Pomimo sprzecznych opinii dotyczących roli BPA w procesach patofizjologicznych, zalecenia dotyczące jego stosowania w opakowaniach pozostają niezmienione. Wielu producentów decyduje się jednak na dobrowolną rezygnację ze stosowania bisfenolu A, ze względu na nieprzychylne nastawienie konsumentów.

Źródła:

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.