Rejestracja do katalogu firm

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

BPA zagrożeniem dla zdrowia jelit?

Kategoria: Składniki Żywności

Ryzyko zdrowotne

Naukowcy z Uniwersytetu A&M w Teksasie odkryli, że ekspozycja na bisfenol A (BPA) w diecie może pogarszać symptomy zespołu jelita drażliwego (IBS). „Jest to pierwsze badanie, które wskazuje, że BPA ma negatywny wpływ na metabolizm mikroflory jelitowej, co może przyczyniać się do nasilenia objawów IBS”, mówi Jennifer DeLuca, główna autorka publikacji. BPA to szeroko stosowany w przemyśle związek chemiczny, który wykorzystywany jest do produkcji niektórych rodzajów plastiku i żywic. Znaleźć go można m.in. w pojemnikach do żywności, takich jak plastikowe butelki na wodę. BPA jest również składnikiem żywic epoksydowych używanych do powlekania wewnętrznych powierzchni metalowych opakowań, np. konserw czy kapsli do butelek. Wcześniejsze badania wykazały, że BPA może przenikać z opakowań do żywności oraz że może on mieć niekorzystny wpływ na zachowanie, stan zdrowia mózgu, a także gruczoł prostaty w życiu płodowym, u niemowląt i dzieci.

Wpływ na IBS

Badanie teksańskiego zespołu miało na celu ustalenie związku pomiędzy BPA a zespołem jelita drażliwego. Naukowcy zbadali wpływ bisfenolu A na stan zapalny w jelicie oraz metabolizm mikroflory. „Analizowaliśmy zmiany w masie ciała, konsystencję stolca, markery stanu zapalnego, a także stopień uszkodzenia jelit”, wyjaśnia prof. Clint Allred, współautor pracy. „Sprawdziliśmy również jak zmieniał się poziom metabolitów przemian aminokwasów aromatycznych, co odzwierciedla stan mikroflory jelitowej”. Okazało się, że ekspozycja na BPA zwiększa stężenie związków odpowiedzialnych za wywoływanie stanu zapalnego jelita grubego.

Ponowne badania EFSA

Bisfenol A przypomina budową żeński hormon estrogen, a jego wysokie dawki są powiązane z zaburzeniami płodności, w tym z impotencją. Mimo że niektóre raporty wskazują na brak wpływu BPA na zdrowie, gdy występuje on w małych ilościach, od pewnego czasu substancja ta wzbudza nieufność konsumentów i naukowców. Jak mówi przedstawiciel Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), „w chwili obecnej jesteśmy w trakcie ponownej oceny badań naukowych dotyczących bezpieczeństwa BPA, w celu ustanowienia tolerowanego dziennego spożycia (TDI) tej substancji przez człowieka oraz wyjaśnienia wszelkich wątpliwości dotyczących jej wpływu na zdrowie w niewielkich dawkach, na które narażeni mogą być konsumenci”.

Pomimo sprzecznych opinii dotyczących roli BPA w procesach patofizjologicznych, zalecenia dotyczące jego stosowania w opakowaniach pozostają niezmienione. Wielu producentów decyduje się jednak na dobrowolną rezygnację ze stosowania bisfenolu A, ze względu na nieprzychylne nastawienie konsumentów.

Źródła:

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn