Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?

Kategoria: Składniki Żywności

Wpływ na funkcje śródbłonka

Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego. Prawidłowe działanie komórek śródbłonka, które wyściełają naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób naczyń obwodowych, zawału, chorób serca, cukrzycy, niewydolności nerek, powstawania guzów, zakrzepicy czy ciężkich infekcji wirusowych. Zespół brytyjskich naukowców z Uniwersytetu w Birmingham postanowił sprawdzić w jaki sposób zawarte w kakao związki bioaktywne wpływają na funkcje śródbłonka w warunkach obciążenia umysłowego. Wyniki doświadczenia opublikowano na łamach czasopisma naukowego „Nutrients”.

Skutki stresu psychicznego

Stres jest we współczesnym środowisku człowieka wszechobecny i ściśle wiąże się ze zdrowiem, zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Napięcie o charakterze umysłowym powoduje natychmiastowy wzrost tętna i ciśnienia tętniczego, a także tymczasowo upośledza funkcje tętnic, przy czym efekt ten utrzymuje się nawet po ustaniu stresującego bodźca. Pojedyncze epizody stresu podnoszą ryzyko wystąpienia incydentów sercowo-naczyniowych, na co najprawdopodobniej wpływa pogorszenie funkcji śródbłonka.

Związki bioaktywne z kakao

Jak wyjaśnia główna autorka badania, dr Catarina Rendeiro z Uniwersytetu w Birmingham, „wypicie kakao z wysoką zawartością flawanoli może być skuteczną strategią na złagodzenie przejściowych zaburzeń funkcjonowania śródbłonka wskutek stresu psychicznego. Taki napój poprawia również przepływ krwi”. Brytyjska badaczka podkreśla, że „flawanole są substancjami powszechnie występującymi w owocach i warzywach”, a biorąc pod uwagę ich korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, mogą stanowić wartościowy element diety osób narażonych na zwiększony stres.

Eksperymentalny napój

Randomizowane, podwójnie zaślepione badanie objęło grupę zdrowych mężczyzn, którzy spożywali napój kakaowy bogaty we flawanole na 90 minut przed wykonaniem 8-minutowego, obciążającego psychicznie zadania. Naukowcy dokonywali pomiarów przepływu krwi oraz aktywności układu sercowo-naczyniowego w spoczynku i w trakcie stresującej aktywności. Następnie przez 90 minut po zakończeniu zadania oceniali działanie naczyń krwionośnych uczestników. Okazało się, że było ono w mniejszym stopniu zaburzone po wypiciu kakao z dużą zawartością flawanoli w porównaniu z napojem o niskim udziale tych substancji. Flawanole poprawiły również przepływ krwi w warunkach stresu.

Flawanole w codziennej diecie

„Uzyskane przez nas rezultaty mają duże znaczenie w kontekście komponowania codziennej diety, ponieważ zastosowane w doświadczeniu dawki flawanoli można osiągnąć poprzez spożycie bogatych w te związki produktów żywnościowych – przede wszystkim jabłek, czerwonych winogron, jeżyn, wiśni, żurawiny, gruszek, roślin strączkowych, zielonej herbaty czy nieprzetworzonego kakao. Może to w istotny sposób przyczynić się do ochrony naczyń krwionośnych osób szczególnie wrażliwych na szkodliwe działanie stresu psychicznego”, podsumowuje dr Rendeiro.

Źródła:

  1. https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1103
  2. https://www.birmingham.ac.uk/news/latest/2021/03/cocoa-protect-heart-when-stressed.aspx

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł napojowy

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.