Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy spożycie nabiału może wiązać się z zachorowaniem na nowotwór?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Nowotwór złośliwy jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności wśród dorosłych na świecie. Do głównych czynników wpływających na zachorowalność na raka należy palenie tytoniu, przewlekłe infekcje, spożywanie alkoholu, czynniki związane z rozrodczością kobiet a także spożycie określonych grup produktów np. owoców, warzyw, przetworzonego mięsa.

Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą. Istnieją jednak ograniczone dane pochodzące z Chin, gdzie zachorowalność na raka i poziom spożycia produktów mlecznych znacznie różnią się od tych w populacjach zachodnich. Aby lepiej poznać powiązanie spożycia produktów mlecznych z ryzykiem zachorowania na raka naukowcy z Oxford Population Health, Uniwersytetu w Pekinie, Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie opublikowali badanie w czasopiśmie BMC Medicine.

Badanie trwało od 2004 do 2008 roku, a udział w nim wzięło pół miliona dorosłych ze zróżnicowanych obszarów (wiejskich i miejskich) w całych Chinach. Nikt z badanych przed jego wykonaniem nie chorował na raka. Na podstawie odpowiednich ankiet monitorowano historię medyczną, cechy socjodemograficzne, czynniki związane ze stylem życia, a także częstotliwość spożycia różnych grup produktów, w tym nabiału.

Obserwacje

Analiza spożycia nabiału przez uczestników badania wykazała regularną konsumpcję produktów mlecznych, głównie mleka (tj. jeden dzień w tygodniu lub więcej) przez 20,4% osób. 11% uczestników badania spożywało produkty mleczne co miesiąc, a 69% nie spożywało ich nigdy. Wyniki analizy przypadków zachorowań na raka wyniki zostały skorygowane o wykształcenie, historię zachorowań na raka w rodzinie, dochody, spożycie alkoholu, palenie tytoniu, spożycie soi, aktywność fizyczną, spożycie soi i świeżych owoców oraz wskaźnik BMI.

Podczas obserwacji zarejestrowano 29 277 zachorowań na raka wśród badanych – po uwzględnieniu korekty spożycie nabiału było istotne i związane z ryzykiem zachorowania na raka przy porównaniu z osobami niekonsumującymi nabiału. Regularne jego spożycie było istotnie związane z wyższym ryzykiem raka wątroby oraz piersi u kobiet w porównaniu z kobietami, które nabiału nie spożywały. Wystąpiło tez zwiększone ryzyko zachorowania na chłoniaka, jednak nie uznano go jako statystycznie istotne.

Mechanizmy biologiczne

Kilka mechanizmów biologicznych może wyjaśniać wyniki badania. Wyższe spożycie nabiału może prowadzić do wyższych poziomów insulinopodobnego czynnika wzrostu I (IGF-1), co odgrywa kluczową rolę w proliferacji komórek i rozwoju raka.

Co więcej, istnieją dowody sugerujące, że stosunkowo wysoka zawartość aminokwasów rozgałęzionych występujących w laktozie (czyli cukrze występującym w mleku) oraz IGF-1 co może prowadzić do kancerogenezy (poprzez proces proliferacji komórek).

Nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans z produktów mlecznych powiązano z insulinoopornością i zwiększoną ilością prozapalnych cytokin, co jest możliwym czynnikiem ryzyka rozwoju raka wątroby.

Kolejnym mechanizmem są występujące w mleku krowim hormony płciowe rozpuszczalne w tłuszczach – estrogeny oraz progesteron, które wpływają na występowanie nowotworów złośliwych piersi u kobiet.

Podsumowanie

Spożycie nabiału wśród Chińczyków jest niskie, stąd większość tej populacji nie produkuje wystarczającej ilości laktazy, czyli enzymu trawiącego laktozę z mleka. Stąd produkty mleczne mogą być rozkładane na produkty, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka.

Podsumowując, w populacji dorosłych Chińczyków spożycie nabiału wiązało się z wyższym ryzykiem raka wątroby, chłoniaka i raka piersi u kobiet. Wyniki w połączeniu z przyszłymi badaniami mogą dostarczyć ważnych informacji dla opartych na dowodach zaleceń dietetycznych dotyczących profilaktyki raka w Chinach.

Należy pamiętać, że mimo sugestii istnienia związku między spożyciem regularnym nabiału a niektórymi nowotworami, produkty mleczne stanowią źródło białka, witamin oraz minerałów.

Źrodło: BMC Medicine

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł mleczarski

Autor: Joanna Markwas

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.