Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Lecytyna sojowa z Indii skażona śladami niezadeklarowanych orzechów ziemnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS) poinformowały, że niektóre partie lecytyny sojowej importowane do Wielkiej Brytanii zawierają niezadeklarowane białko z orzechów ziemnych. Agencje otrzymały kilka ostrzeżeń systemu RASFF, dotyczących produktów dostarczanych do Wielkiej Brytanii przez producentów z Indii. Zagrożenie może być poważne, ponieważ alergia na orzechy ziemne jest jedną z najczęstszych form IgE-zależnych alergii pokarmowych w Wielkiej Brytanii.

Zgłoszenie w RASFF

Krajem, który zgłosił opisywany problem w systemie RASFF były Niemcy i na dzień dzisiejszy ze zgłoszeniem powiązano kilkadziesiąt krajów, do których skażony produkt został dystrybuowany - w tym Polskę.

Komunikat FSA i FSS w sprawie skażenia lecytyny sojowej

Lecytyna sojowa jest szeroko stosowana w produkcji żywności, m.in. w czekoladzie, margarynie, pieczywie, lodach i produktach mlecznych, daniach gotowych, preparatach dla niemowląt. FSA i FSS prowadzą dochodzenie w celu określenia skali tego zdarzenia i określenia jego wpływu na konsumentów i łańcuch dostaw żywności w Wielkiej Brytanii. W momencie publikacji oświadczenia (13 maja 2022 r.) wiadome było, że lecytyna sojowa została użyta w wielu produktach w Wielkiej Brytanii. Poziomy zawartości białka arachidowego w produktach zawierających zanieczyszczoną lecytynę sojową różnią się w zależności od początkowego poziomu zanieczyszczenia i dalszego przetwarzania w łańcuchu dostaw. Na przykład zanieczyszczenie wystąpiło w czekoladzie, która jest używana jako składnik innych produktów.

Przedsiębiorstwa sektora spożywczego są odpowiedzialne za ustalenie, czy którykolwiek z ich produktów spożywczych został dotknięty skażeniem. Jeśli tak, to należy podjąć kroki, mające na celu zapewnienie ochrony konsumentów i bezpieczeństwa sprzedawanej żywności. Przedsiębiorstwa powinny wykorzystać identyfikowalność w celu wykrycia produktów (lub składników produktów) zawierających lecytynę sojową, które pochodzą z zanieczyszczonych partii od producentów z Indii.

Komunikat Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Lecytyny

Europejskie Stowarzyszenie Producentów Lecytyny (ELMA) stwierdziło, że jest bardzo zaniepokojone opisywanym problemem, a członkowie przeprowadzali dodatkowe analizy i kontrole, aby zapobiec obecności orzechów ziemnych i białka z orzechów ziemnych w lecytynie sojowej. Jak dotąd wiadomo, że dotyczy to tylko dodatku z Indii. Środki przyjęte przez członków obejmują zwracanie się do indyjskich dostawców o przeprowadzenie testów przed wysyłką oraz przeprowadzenie własnych analiz na obecność białka z orzechów ziemnych przed wprowadzeniem do obrotu i przy użyciu zwalidowanych metod.

ELMA zdecydowanie zaleca (w obecnych okolicznościach) użytkownikom lecytyny sojowej z Indii przeprowadzenie analizy ryzyka oraz ewaluację sposobu komunikowania potencjalnego ryzyka dla alergików.

Przedsiębiorstwa powinny również upewnić się, że wszelkie przyszłe dostawy lecytyny sojowej nie zawierają niezadeklarowanego białka z orzechów ziemnych przed dalszym przetwarzaniem lub produkcją.

Aktualizacja FSA i FSS z 23 maja 2022 r.

FSA i FSS informują w odpowiedzi na niewielką liczbę obaw związanych ze skażoną lecytyną sojową, zgłaszanych przez osoby z alergią, że obecnie nie ma dowodów na wprowadzenie niebezpiecznej żywność na rynek.

FSA i FSS współpracowały z firmami i władzami lokalnymi w celu zbadania problemu i zostały uspokojone dowodami dostarczonymi do tej pory przez branżę, które sugerują, że incydent był kontrolowany.

Źródła:

  1. RASFF
  2. FSS - komunikat
  3. FSS – aktualizacja z 23.05.2022 r.
  4. ELMA
 
Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe RASFF Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.