Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Składniki Żywności

Zagrożenie zdrowia i życia

Szacuje się, że 6 milionów mieszkańców Stanów Zjednoczonych ma alergię na orzeszki ziemne. Spożycie przez osoby uczulone już niewielkich ilości zawartego w orzechach arachidowych białka może skutkować niemal natychmiastowym wystąpieniem wysypki, swędzeniem, mrowieniem w obrębie jamy ustnej, problemami z oddychaniem czy mdłościami. W przypadku poważnej alergii istnieje ryzyko reakcji anafilaktycznej, która zagraża życiu – konieczny jest zastrzyk z adrenaliny i profesjonalna pomoc medyczna. Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”.

Dane z badań klinicznych

Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych, mówi dr Lynne Haber, toksykolog z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Cincinatti w USA. Nowe badanie przeprowadzone pod jej kierunkiem może przyczynić się do zmiany tej sytuacji. Na podstawie danych zebranych od pacjentów z różnych placówek badacze oszacowali „dawki progowe” protein z orzeszków ziemnych, które mogą wywołać reakcję alergiczną u danego odsetka uczulonych osób. Naukowcy przeanalizowali rezultaty podwójnie zaślepionych, kontrolowanych badań z placebo, w ramach których łącznie 481 uczestnikom podawane były coraz wyższe dawki białka orzechów arachidowych do momentu zaobserwowania u pacjenta reakcji uczuleniowej.

„Odpowiednik jednego ziarenka soli”

Na podstawie obliczeń dawkę wywołującą reakcję u 1% osób z alergią oszacowano na 0,052 miligrama białka orzeszków, czyli odpowiednik jednego ziarenka soli, opisuje dr Haber. Dawka progowa dla 5% pacjentów to natomiast 0,49 miligrama, co odpowiada w przybliżeniu pojedynczemu kryształkowi cukru stołowego, dodaje badaczka. „Ryzyko niepożądanej reakcji organizmu na czynniki żywieniowe to wypadkowa szkodliwości danej substancji oraz poziomu ekspozycji”. Arsen jest bardziej toksyczny niż chlorek sodu, czyli sól stołowa. Jeśli jednak jesteśmy narażeni na znikome jego ilości, nie stanowi zagrożenia zdrowotnego. Z kolei woda jest zdrowa, ale odpowiednio duże jej spożycie może być śmiertelne, wyjaśnia dr Haber.

Materiał do kolejnych analiz

„Poproszono nas o wykonanie analiz na podstawie danych reprezentatywnych konkretnie dla populacji amerykańskiej, ponieważ między poszczególnymi krajami mogą istnieć różnice w ilości spożywanych orzeszków ziemnych. To przekłada się na poziom ekspozycji, który ma znaczenie w kontekście wrażliwości na alergen”, podkreśla toksykolog. „Wyniki doświadczeń klinicznych, z których korzystaliśmy, a także model matematyczny zastosowany w obliczeniach są dostępne w Internecie, ponieważ zależy nam na pełnej przejrzystości prowadzonych badań. Zidentyfikowana przez nas dawka progowa jest charakterystyczna dla populacji amerykańskiej, jednak te same metody i dane mogą posłużyć również innym naukowcom do przeprowadzenia kolejnych analiz”.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691521001587?dgcid=author
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-03/uoc-hmp032621.php

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

  • 05.05.2021

    Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA

    23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam. 

    Czytaj więcej
  • 07.12.2020

    Alergeny – regulacje prawne oraz obowiązek informowania

    Ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji na dostarczaną żywność, poszczególne osoby muszą mieć możliwość weryfikacji oraz eliminacji substancji, które mogą wywołać niepożądane reakcje czy zagrażać ich zdrowiu, a nawet życiu. Konieczne było więc uregulowanie kwestii informowania o obecności substancji najczęściej uznawanych za alergeny oraz dla których działanie takie udowodnione jest naukowo. Celem podawania informacji w omawianym zakresie jest umożliwienie konsumentom dokonywania świadomych i bezpiecznych dla nich wyborów.

    Czytaj więcej
  • 30.11.2020

    Alergeny – jak nad nimi zapanować w praktyce?

    Oznaczenia alergenów warto uwzględnić w procesie recepturowania. Xprinti Kalkulator to kompleksowy program do zarządzania recepturami, który umożliwia m.in. obliczanie wartości odżywczych, analizę kosztów oraz tworzenie specyfikacji uwzględniających oznaczenia alergenów. Współpracując z programem etykietującym Xprinti ETYKIETY zapewnia 100% gwarancję prawidłowego oznaczenia alergenów w wykazie składników na etykietach produktu.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.