Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam. Zmiana dotyczy każdej żywności, która jest wprowadzana lub dostarczana w celu wprowadzenia do handlu międzystanowego.

Przyjęcie nowych regulacji jest sukcesem organizacji FARE (Food Allergy Research & Education) wiodącej na świecie organizacji pozarządowej zajmującej się alergiami pokarmowymi i największego prywatnego fundatora badań w tym zakresie.

JAK DEKLARUJE SIĘ ALERGENY W OZNAKOWANIU ŻYWNOŚCI NA RYNEK USA

W 2004 r. przyjęto ustawę FALCPA (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act) na podstawie, której zidentyfikowano osiem środków spożywczych jako główne alergeny pokarmowe: mleko, jajka, ryby, skorupiaki, orzechy, orzeszki ziemne, pszenicę i soję.

FALCPA wymaga, aby żywność lub składniki zawierające „główny alergen pokarmowy” były oznakowane nazwą źródła alergenu. FDA egzekwuje przepisy tego prawa w większości pakowanych produktów spożywczych. Obejmuje to suplementy diety, ale nie obejmuje produktów mięsnych, drobiowych i jajecznych (które są regulowane przez przepisy USDA).

W oznakowaniu należy podać źródło wszystkich głównych alergenów pokarmowych użytych do jej wytworzenia. Wymóg ten jest spełniony, jeśli nazwa składnika już identyfikuje nazwę źródła pokarmu tego alergenu (np. buttermilk). W przeciwnym razie alergen należy zadeklarować przynajmniej raz. Można to zrobić na dwa sposoby: 

W nawiasach po nazwie składnika.

Przykłady: “lecithin (soy),” “flour (wheat),” and “whey (milk)”

- LUB -

Bezpośrednio po lub obok listy składników, po określeniu „Contains”.

Przykład: “Contains wheat, milk, and soy.”

Dopuszczalne jest również stosowanie informacji: “may contain [allergen] lub “produced in a facility that also uses [allergen]”.

ZNACZENIE DLA FIRM

Nowe przepisy zaczną być stosowane od 1 stycznia 2023 r. Od tego dnia wszystkie opakowania powinny uwzględniać wymagania dotyczące deklaracji alergenów również w odniesieniu do sezamu.

 

Źródło:

 FASTER link do ustawy https://www.congress.gov/bill/116th-congress/house-bill/2117/text 

 https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/food-allergies#:~:text=The%20name%20of%20the%20food,the%20name%20of%20the%20ingredient.&text=Immediately%20after%20or%20next%20to,%2C%20milk%2C%20and%20soy.%E2%80%9D 

 

Wybierz obszar: Alergeny Prawo żywnościowe

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn