Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sezam kolejnym głównym alergenem pokarmowym w USA

Kategoria: Prawo Żywnościowe

23 kwietnia Prezydent Joe Biden podpisał ustawę o bezpieczeństwie alergii pokarmowych, leczeniu, edukacji i badaniach z 2021 r. (Ustawa Food Allergy Safety Treatment Education and Research (FASTER) Act), która rozszerza listę głównych alergenów pokarmowych o sezam. Zmiana dotyczy każdej żywności, która jest wprowadzana lub dostarczana w celu wprowadzenia do handlu międzystanowego.

Przyjęcie nowych regulacji jest sukcesem organizacji FARE (Food Allergy Research & Education) wiodącej na świecie organizacji pozarządowej zajmującej się alergiami pokarmowymi i największego prywatnego fundatora badań w tym zakresie.

JAK DEKLARUJE SIĘ ALERGENY W OZNAKOWANIU ŻYWNOŚCI NA RYNEK USA

W 2004 r. przyjęto ustawę FALCPA (Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act) na podstawie, której zidentyfikowano osiem środków spożywczych jako główne alergeny pokarmowe: mleko, jajka, ryby, skorupiaki, orzechy, orzeszki ziemne, pszenicę i soję.

FALCPA wymaga, aby żywność lub składniki zawierające „główny alergen pokarmowy” były oznakowane nazwą źródła alergenu. FDA egzekwuje przepisy tego prawa w większości pakowanych produktów spożywczych. Obejmuje to suplementy diety, ale nie obejmuje produktów mięsnych, drobiowych i jajecznych (które są regulowane przez przepisy USDA).

W oznakowaniu należy podać źródło wszystkich głównych alergenów pokarmowych użytych do jej wytworzenia. Wymóg ten jest spełniony, jeśli nazwa składnika już identyfikuje nazwę źródła pokarmu tego alergenu (np. buttermilk). W przeciwnym razie alergen należy zadeklarować przynajmniej raz. Można to zrobić na dwa sposoby: 

W nawiasach po nazwie składnika.

Przykłady: “lecithin (soy),” “flour (wheat),” and “whey (milk)”

- LUB -

Bezpośrednio po lub obok listy składników, po określeniu „Contains”.

Przykład: “Contains wheat, milk, and soy.”

Dopuszczalne jest również stosowanie informacji: “may contain [allergen] lub “produced in a facility that also uses [allergen]”.

ZNACZENIE DLA FIRM

Nowe przepisy zaczną być stosowane od 1 stycznia 2023 r. Od tego dnia wszystkie opakowania powinny uwzględniać wymagania dotyczące deklaracji alergenów również w odniesieniu do sezamu.

 

Źródło:

 FASTER link do ustawy https://www.congress.gov/bill/116th-congress/house-bill/2117/text 

 https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition/food-allergies#:~:text=The%20name%20of%20the%20food,the%20name%20of%20the%20ingredient.&text=Immediately%20after%20or%20next%20to,%2C%20milk%2C%20and%20soy.%E2%80%9D 

 

Autor:Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.