Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy podatek cukrowy jest korzystny dla mniej zamożnych gospodarstw domowych?

Kategoria: Biznes

Źródło problemów zdrowotnych

Słodzone cukrem napoje przyczyniają się do rozwoju wielu problemów zdrowotnych, w tym nadwagi oraz cukrzycy. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że nakładanie na tego typu produkty specjalnego opodatkowania znacząco ogranicza ich nabywanie przez konsumentów. Do tej pory nie było jednak wiadomo czy tego typu praktyki fiskalne nie odbijają się negatywnie na gorzej usytuowanych gospodarstwach domowych. Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego postanowili więc przeanalizować skutki ekonomiczne tzw. podatku cukrowego w trzech amerykańskich miastach: Seattle, San Francisco oraz Filadelfii.

1141 gospodarstw domowych w 3 miastach

Badacze przyjrzeli się danym dotyczącym liczby słodzonych napojów kupowanych w sklepach przez członków 1141 gospodarstw domowych w wymienionych miastach, co pozwoliło ustalić wysokość zapłaconych podatków w okresie pierwszych pięciu lata obowiązywania nowych przepisów. Następnie wykorzystali informacje o liczbie ludności poszczególnych miast w celu obliczenia wielkości opłaconego podatku cukrowego per capita w zależności od dochodów danego gospodarstwa domowego. Naukowcy przeanalizowali również publiczne dokumenty, na podstawie których oszacowali roczne wpływy z podatku oraz ilość pieniędzy przeznaczoną na programy socjalne skierowane do osób o niższym statusie ekonomicznym.

Redystrybucja funduszy

Rezultaty analiz pokazały, że podatek cukrowy stanowił większy odsetek całkowitych dochodów uboższych gospodarstw domowych w porównaniu z gospodarstwami zamożniejszymi, choć wartość ta była stosunkowo niewielka i mieściła się w przedziale 0,01-0,05%. Roczna suma przeznaczana na podatek wynosiła od 5,5$ do 31$ per capita i nie była zależna od sytuacji finansowej mieszkańców. Naukowcy zaobserwowali również, że podatek cukrowy spowodował redystrybucję pieniędzy z zamożniejszych do mniej zamożnych gospodarstw domowych. W programy społeczne skierowane do uboższych obywateli zainwestowano stosunkowo większe fundusze niż płacili oni w podatkach.

„Element progresywnej polityki ekonomicznej”

W trzech amerykańskich miastach zysk netto z podatku cukrowego dla mniej zamożnych gospodarstw domowych oszacowano na 5,3$ do 19,1$ w skali roku. Badanie to wskazuje więc, że tego typu rozwiązania fiskalne „mogą stanowić element progresywnej polityki ekonomicznej”, mówi prof. James Krieger z Uniwersytetu Waszyngtońskiego. „Przynoszą one korzyści osobom w gorszej sytuacji finansowej w proporcjonalnie większym stopniu niż zamożniejszym mieszkańcom, ponieważ wpływy z podatku cukrowego przeznaczane są na programy socjalne skierowane do uboższych społeczności”, podsumowuje naukowiec.

Źródła:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0306919222000574#
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/166434/are-sugary-drink-taxes-economically-beneficial-for-lower-income-communities/?fbclid=IwAR0IUXr3o4nEug7jwd9yRR2-5EWXh7wSAs-IEApUwSL1QTLpFUSvt3qJeYM

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł napojowy

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.