Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Obiecujące wyniki badań nad zastosowaniem naturalnych substancji w leczeniu cukrzycy

Kategoria: Składniki Żywności

Pochodne kwasów fenolowych

Cukrzyca to choroba charakteryzująca się nadmiarem glukozy w krwiobiegu, który może powodować uszkodzenia wielu organów. Badania naukowców z Argentyny wskazują, że pochodne związków naturalnie występujących w wielu produktach roślinnych mogą przeciwdziałać niektórym ze skutków tego schorzenia. „Nasze eksperymenty dostarczają pierwszych dowodów, że podawanie kwasów fenolowych wyłącza opisany w naszych wcześniejszych badaniach mechanizm molekularny i zapobiega rozwojowi wtórnych konsekwencji cukrzycy na modelu szczurzym. Uzyskane przez nas rezultaty mogą stanowić punkt wyjścia do opracowania nowych strategii terapeutycznych”, mówi dr César Casale z argentyńskiej uczelni Universidad Nacional de Río Cuarto w Córdobie.

Skutki nadmiaru glukozy

Kiedy glukoza dostaje się do wnętrza komórki może zostać wykorzystana jako źródło energii bądź zmagazynowana w formie glikogenu. Co jednak dzieje się w sytuacji, gdy substancji tej jest zbyt dużo? „Wówczas zaczynają się pierwsze problemy na poziomie komórkowym. Ze względu na nadmierne ilości glukozy uruchamiany jest alternatywny szlak metaboliczny, wskutek czego zostaje ona przekształcona w sorbitol – metabolit będący jedną z przyczyn śmierci komórki”, wyjaśnia dr Casale.

Mechanizmy molekularne

Proces powstawania sorbitolu z glukozy jest u diabetyków przyspieszony niemal 12-krotnie z powodu aktywacji katalizującego tę reakcję enzymu reduktazy aldozowej. Wcześniejsze badania zespołu dra Casale wskazują, że enzym ten aktywowany jest w wyniku jego przyłączenia do mikrotubuli – wewnątrzkomórkowego „rusztowania” złożonego z cząsteczek białka tubuliny. „Podwyższony poziom glukozy powoduje zwiększenie ilości mikrotubuli w komórce, co oznacza, że wraz ze wzrostem jej stężenia rośnie aktywność enzymu. Tak właśnie dzieje się w przypadku osób chorych na cukrzycę”, mówi argentyński naukowiec.

Zahamowanie patologicznych procesów

W eksperymentach in vitro badacze wypróbowali różne kwasy fenolowe i wytypowali sześć substancji, które były w stanie przeciwdziałać łączeniu się tubuliny z reduktazą aldozową, a co za tym idzie – ograniczyć poziom sorbitolu. Na podstawie tych obiecujących rezultatów naukowcy przeprowadzili doświadczenie in vivo na szczurach, u których wywołano cukrzycę i które otrzymywały drogą doustną pochodne kwasów fenolowych. „Tak jak oczekiwaliśmy, trzy z testowanych przez nas związków były w stanie powstrzymać patologiczne procesy, które badaliśmy”, podkreśla dr Casale. Podawanie substancji pochodzących od kwasów fenolowych zapobiegło rozwojowi zaćmy, spadkowi odkształcalności erytrocytów, nefropatii i nadciśnieniu tętniczemu. Jeżeli dalsze doświadczenia przedkliniczne potwierdzą pozytywne działanie tych związków, przeprowadzone zostaną badania z udziałem ludzi, zapewnia argentyński naukowiec.

Źródła:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13105-021-00820-1
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/43735/compuestos-naturales-logran-revertir-efectos-de-la-diabetes?fbclid=IwAR1Zmx1-Cv6FTOZ8Gbfp8jCx5hbO6rTgqyNnpRwlzpKGudSBctq5x-gN9Hs

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.