Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Obiecujące wyniki badań nad zastosowaniem naturalnych substancji w leczeniu cukrzycy

Kategoria: Składniki Żywności

Pochodne kwasów fenolowych

Cukrzyca to choroba charakteryzująca się nadmiarem glukozy w krwiobiegu, który może powodować uszkodzenia wielu organów. Badania naukowców z Argentyny wskazują, że pochodne związków naturalnie występujących w wielu produktach roślinnych mogą przeciwdziałać niektórym ze skutków tego schorzenia. „Nasze eksperymenty dostarczają pierwszych dowodów, że podawanie kwasów fenolowych wyłącza opisany w naszych wcześniejszych badaniach mechanizm molekularny i zapobiega rozwojowi wtórnych konsekwencji cukrzycy na modelu szczurzym. Uzyskane przez nas rezultaty mogą stanowić punkt wyjścia do opracowania nowych strategii terapeutycznych”, mówi dr César Casale z argentyńskiej uczelni Universidad Nacional de Río Cuarto w Córdobie.

Skutki nadmiaru glukozy

Kiedy glukoza dostaje się do wnętrza komórki może zostać wykorzystana jako źródło energii bądź zmagazynowana w formie glikogenu. Co jednak dzieje się w sytuacji, gdy substancji tej jest zbyt dużo? „Wówczas zaczynają się pierwsze problemy na poziomie komórkowym. Ze względu na nadmierne ilości glukozy uruchamiany jest alternatywny szlak metaboliczny, wskutek czego zostaje ona przekształcona w sorbitol – metabolit będący jedną z przyczyn śmierci komórki”, wyjaśnia dr Casale.

Mechanizmy molekularne

Proces powstawania sorbitolu z glukozy jest u diabetyków przyspieszony niemal 12-krotnie z powodu aktywacji katalizującego tę reakcję enzymu reduktazy aldozowej. Wcześniejsze badania zespołu dra Casale wskazują, że enzym ten aktywowany jest w wyniku jego przyłączenia do mikrotubuli – wewnątrzkomórkowego „rusztowania” złożonego z cząsteczek białka tubuliny. „Podwyższony poziom glukozy powoduje zwiększenie ilości mikrotubuli w komórce, co oznacza, że wraz ze wzrostem jej stężenia rośnie aktywność enzymu. Tak właśnie dzieje się w przypadku osób chorych na cukrzycę”, mówi argentyński naukowiec.

Zahamowanie patologicznych procesów

W eksperymentach in vitro badacze wypróbowali różne kwasy fenolowe i wytypowali sześć substancji, które były w stanie przeciwdziałać łączeniu się tubuliny z reduktazą aldozową, a co za tym idzie – ograniczyć poziom sorbitolu. Na podstawie tych obiecujących rezultatów naukowcy przeprowadzili doświadczenie in vivo na szczurach, u których wywołano cukrzycę i które otrzymywały drogą doustną pochodne kwasów fenolowych. „Tak jak oczekiwaliśmy, trzy z testowanych przez nas związków były w stanie powstrzymać patologiczne procesy, które badaliśmy”, podkreśla dr Casale. Podawanie substancji pochodzących od kwasów fenolowych zapobiegło rozwojowi zaćmy, spadkowi odkształcalności erytrocytów, nefropatii i nadciśnieniu tętniczemu. Jeżeli dalsze doświadczenia przedkliniczne potwierdzą pozytywne działanie tych związków, przeprowadzone zostaną badania z udziałem ludzi, zapewnia argentyński naukowiec.

Źródła:

  1. https://link.springer.com/article/10.1007/s13105-021-00820-1
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/43735/compuestos-naturales-logran-revertir-efectos-de-la-diabetes?fbclid=IwAR1Zmx1-Cv6FTOZ8Gbfp8jCx5hbO6rTgqyNnpRwlzpKGudSBctq5x-gN9Hs

Wybierz obszar: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn