Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Dla zdrowia mózgu kawa czy herbata? A może jedno i drugie?

Kategoria: Składniki Żywności

Neuroprotekcyjne związki bioaktywne

Na łamach czasopisma naukowego PloS Medicine ukazała się publikacja, która sugeruje, że picie kawy i herbaty jest związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób naczyniowych mózgu i demencji. Jak komentują eksperci, obydwa te napoje są bogatym źródłem związków bioaktywnych – przede wszystkim polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i prozdrowotne. Wiele dowodów wskazuje, że mogą one działać neuroprotekcyjnie.

Udar i demencja w skali globalnej

Incydenty mózgowo-naczyniowe, w przebiegu których ma miejsce niedokrwienie mózgu, są przyczyną ok. 10% wszystkich zgonów w skali globalnej. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w ciągu roku 15 milionów osób na całym świecie doznaje udaru – pięć milionów z nich umiera, a kolejnych pięć czeka trwałe inwalidztwo. Natomiast demencja, która obejmuje stopniowy zanik zdolności umysłowych, dotyka 50 milionów osób, głównie w krajach o średnim i niskim statusie ekonomicznym. Często pojawia się też jako następstwo chorób naczyniowych mózgu.

2-3 filiżanki kawy lub 3-5 filiżanek herbaty

Badanie, o którym mowa, przeprowadzone zostało przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Tianjin w Chinach, którzy przeanalizowali dane pochodzące z UK Biobank, długoterminowego projektu naukowego prowadzonego w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod uwagę 365 682 zdrowych osób w wieku od 50 do 74 lat, których historię medyczną prześledzono od lat 2006-2010 do 2020 roku. W tym czasie u 5079 uczestników rozwinęła się demencja, a 10 053 przeszło przynajmniej jeden udar mózgu. Jak się okazało, wśród osób pijących 2-3 filiżanki kawy lub 3-5 filiżanek herbaty prawdopodobieństwo wystąpienia udaru było niższe o 32%, a ryzyko rozwoju otępienia – mniejsze o 28% w porównaniu z uczestnikami, którzy nie spożywali tych napojów. Uwzględnienie w codziennym menu kawy i herbaty (osobno lub razem) wiązało się również z mniejszym prawdopodobieństwem pojawienia się demencji jako następstwa udaru mózgu.

Zbyt wcześnie na ostateczne wnioski

Zarówno sami autorzy publikacji, jak i niezależni eksperci, podkreślają jednak, że na podstawie wyników badania nie należy wyciągać pochopnych wniosków. „Przeprowadzone analizy wykazały istnienie pewnej zależności, ale nie pozwalają stwierdzić czy herbata lub kawa rzeczywiście mają działanie ochronne. W grę mogą bowiem wchodzić też inne czynniki”, komentuje niezwiązana z projektem prof. Charlotte Mills z University of Reading w Wielkiej Brytanii. Zanim możliwe będzie sformułowanie precyzyjnych konkluzji czy rekomendacji, „konieczne są dalsze badania, które pozwolą lepiej zrozumieć związek między spożyciem tych napojów a występowaniem udarów i demencji”, podsumowuje prof. Tara Spires-Jones, ekspert w dziedzinie neurodegeneracji z Uniwersytetu w Edynburgu.

Źródła:

  1. https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003830
  2. https://www.agenciasinc.es/Noticias/Un-consumo-moderado-de-cafe-y-te-puede-reducir-el-riesgo-de-ictus-y-demencia?fbclid=IwAR2D7ktHC2LuH1t8TFMUj0XokDsJNLBhrfV9vMtPdRD0Lc7qbFHX3QGmhL0

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.