Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Neuroprotekcyjne związki bioaktywne
Na łamach czasopisma naukowego PloS Medicine ukazała się publikacja, która sugeruje, że picie kawy i herbaty jest związane z niższym ryzykiem rozwoju chorób naczyniowych mózgu i demencji. Jak komentują eksperci, obydwa te napoje są bogatym źródłem związków bioaktywnych – przede wszystkim polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne i prozdrowotne. Wiele dowodów wskazuje, że mogą one działać neuroprotekcyjnie.
Udar i demencja w skali globalnej
Incydenty mózgowo-naczyniowe, w przebiegu których ma miejsce niedokrwienie mózgu, są przyczyną ok. 10% wszystkich zgonów w skali globalnej. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia w ciągu roku 15 milionów osób na całym świecie doznaje udaru – pięć milionów z nich umiera, a kolejnych pięć czeka trwałe inwalidztwo. Natomiast demencja, która obejmuje stopniowy zanik zdolności umysłowych, dotyka 50 milionów osób, głównie w krajach o średnim i niskim statusie ekonomicznym. Często pojawia się też jako następstwo chorób naczyniowych mózgu.
2-3 filiżanki kawy lub 3-5 filiżanek herbaty
Badanie, o którym mowa, przeprowadzone zostało przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego Tianjin w Chinach, którzy przeanalizowali dane pochodzące z UK Biobank, długoterminowego projektu naukowego prowadzonego w Wielkiej Brytanii. Wzięli oni pod uwagę 365 682 zdrowych osób w wieku od 50 do 74 lat, których historię medyczną prześledzono od lat 2006-2010 do 2020 roku. W tym czasie u 5079 uczestników rozwinęła się demencja, a 10 053 przeszło przynajmniej jeden udar mózgu. Jak się okazało, wśród osób pijących 2-3 filiżanki kawy lub 3-5 filiżanek herbaty prawdopodobieństwo wystąpienia udaru było niższe o 32%, a ryzyko rozwoju otępienia – mniejsze o 28% w porównaniu z uczestnikami, którzy nie spożywali tych napojów. Uwzględnienie w codziennym menu kawy i herbaty (osobno lub razem) wiązało się również z mniejszym prawdopodobieństwem pojawienia się demencji jako następstwa udaru mózgu.
Zbyt wcześnie na ostateczne wnioski
Zarówno sami autorzy publikacji, jak i niezależni eksperci, podkreślają jednak, że na podstawie wyników badania nie należy wyciągać pochopnych wniosków. „Przeprowadzone analizy wykazały istnienie pewnej zależności, ale nie pozwalają stwierdzić czy herbata lub kawa rzeczywiście mają działanie ochronne. W grę mogą bowiem wchodzić też inne czynniki”, komentuje niezwiązana z projektem prof. Charlotte Mills z University of Reading w Wielkiej Brytanii. Zanim możliwe będzie sformułowanie precyzyjnych konkluzji czy rekomendacji, „konieczne są dalsze badania, które pozwolą lepiej zrozumieć związek między spożyciem tych napojów a występowaniem udarów i demencji”, podsumowuje prof. Tara Spires-Jones, ekspert w dziedzinie neurodegeneracji z Uniwersytetu w Edynburgu.
Źródła:
Przeczytaj także
Nie po raz pierwszy dowody naukowe sugerują, że istnieje związek między zdrowym sposobem żywienia a dłuższym życiem. Jednak nowa publikacja norweskich badaczy, oparta na dostępnym publicznie symulatorze online, pokazuje jak konkretne zmiany w diecie mogą przełożyć się na dodatkowe lata życia w długofalowej perspektywie.
Post przerywany (ang. intermittent fasting), czyli praktyka żywieniowa polegająca na przeplataniu okresów spożywania pokarmów z cyklami celowego powstrzymywania się od jedzenia, stał się w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych strategii redukcji masy ciała.
W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów.