Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
WHO uruchomiła 18 października Portal Danych Żywieniowych, opracowany przez Departament Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności WHO.
Portal składa się z trzech baz danych:
- The WHO Micronutrients Database - baza danych o mikroskładnikach odżywczych została po raz pierwszy opracowana w 1991 r. jako część systemu informacji o wartościach odżywczych witamin i składników mineralnych (VMNIS), wcześniej znanego jako system informacji o niedoborach mikroskładników odżywczych. Po dokładnej ocenie bazy danych z perspektywy epidemiologicznej i informatyki zdrowia publicznego, został zaktualizowany i rozszerzony o 40 wskaźników stanu 17 mikroelementów lub stanów związanych z mikroelementami, obejmujących zarówno niedobór, jak i nadmiar.
- The WHO Global Database on Child Growth and Malnutrition - utworzona w 1986 r. baza ta jest prowadzona przez WHO, z istotnym wkładem wysiłków UNICEF-WHO-WB Joint Child Malnutrition Estimates (JME) jako międzynarodowy wysiłek w celu standaryzacji danych dotyczących wzrostu dzieci. Globalna baza danych WHO obejmuje badania populacyjne, które spełniają zestaw minimalnych kryteriów jakości danych. Narzędzie służy do wyszukiwania danych do badania statystyk dotyczących niedożywienia dzieci. Dane są sprawdzane pod kątem ważności i spójności, a surowe zestawy danych są analizowane zgodnie ze standardową procedurą w celu uzyskania porównywalnych wyników, na podstawie częstości występowania poniżej i powyżej określonych punktów odcięcia dla czterech wskaźników antropometrycznych, a mianowicie wagi do wzrostu, wzrostu do wieku, wagi do-wieku i wskaźnik masy ciała (BMI) do wieku.
- The Nutrition Landscape Information System (NLIS) - narzędzie internetowe, które dostarcza danych dotyczących żywienia i zdrowia w formie zautomatyzowanych profili krajów oraz dane do pobrania zdefiniowane przez użytkownika. Dane przedstawione w profilach krajowych są ustrukturyzowane przez ramy koncepcyjne UNICEF dotyczące przyczyn niedożywienia i mają na celu przedstawienie ogólnego obrazu stanu żywienia, zdrowia i rozwoju danego kraju na poziomie krajowym.
Dane w portalu są zdezagregowane według wieku, płci i rodzaju zamieszkania (wiejskie lub miejskie) zarówno w przypadku niedożywienia dzieci, jak i mikroelementów, a także według kwintyli zamożności i wykształcenia matki w przypadku niedożywienia dzieci. Dane te umożliwiają kompleksowe zrozumienie tendencji w różnych grupach ludności oraz lepsze zarządzanie postępami w osiąganiu celów globalnych w kontekście sprawiedliwości. Dla mikroelementów portal zawiera wykresy i tabele dla kilku wskaźników żywieniowych, poprzez dostosowane opcje wizualizacji danych.
Źródło: WHO
Przeczytaj także
Po 20 latach WHO zaktualizowała swoją Globalną Strategię Bezpieczeństwa Żywności jako krok w kierunku bezpieczniejszego i zdrowszego świata oraz wzmocnienia wielosektorowej współpracy i innowacyjnych podejść do zdrowia publicznego.
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
Opublikowano raport pt. Ocena ryzyka alergenów pokarmowych. Część 1 – Przegląd i walidacja listy priorytetowych alergenów Codex Alimentarius poprzez ocenę ryzyka. Jest on podsumowaniem serii spotkań ekspertów Komisji Kodeksu Żywnościowego.