Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

WHO uruchomiła Portal Danych Żywieniowych

Kategoria: Składniki Żywności

WHO uruchomiła 18 października Portal Danych Żywieniowych, opracowany przez Departament Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności WHO.

Portal składa się z trzech baz danych:

- The WHO Micronutrients Database - baza danych o mikroskładnikach odżywczych została po raz pierwszy opracowana w 1991 r. jako część systemu informacji o wartościach odżywczych witamin i składników mineralnych (VMNIS), wcześniej znanego jako system informacji o niedoborach mikroskładników odżywczych. Po dokładnej ocenie bazy danych z perspektywy epidemiologicznej i informatyki zdrowia publicznego, został zaktualizowany i rozszerzony o 40 wskaźników stanu 17 mikroelementów lub stanów związanych z mikroelementami, obejmujących zarówno niedobór, jak i nadmiar.

- The WHO Global Database on Child Growth and Malnutrition - utworzona w 1986 r. baza ta jest prowadzona przez WHO, z istotnym wkładem wysiłków UNICEF-WHO-WB Joint Child Malnutrition Estimates (JME) jako międzynarodowy wysiłek w celu standaryzacji danych dotyczących wzrostu dzieci. Globalna baza danych WHO obejmuje badania populacyjne, które spełniają zestaw minimalnych kryteriów jakości danych. Narzędzie służy do wyszukiwania danych do badania statystyk dotyczących niedożywienia dzieci. Dane są sprawdzane pod kątem ważności i spójności, a surowe zestawy danych są analizowane zgodnie ze standardową procedurą w celu uzyskania porównywalnych wyników, na podstawie częstości występowania poniżej i powyżej określonych punktów odcięcia dla czterech wskaźników antropometrycznych, a mianowicie wagi do wzrostu, wzrostu do wieku, wagi do-wieku i wskaźnik masy ciała (BMI) do wieku.

- The Nutrition Landscape Information System (NLIS) - narzędzie internetowe, które dostarcza danych dotyczących żywienia i zdrowia w formie zautomatyzowanych profili krajów oraz dane do pobrania zdefiniowane przez użytkownika. Dane przedstawione w profilach krajowych są ustrukturyzowane przez ramy koncepcyjne UNICEF dotyczące przyczyn niedożywienia i mają na celu przedstawienie ogólnego obrazu stanu żywienia, zdrowia i rozwoju danego kraju na poziomie krajowym.

Dane w portalu są zdezagregowane według wieku, płci i rodzaju zamieszkania (wiejskie lub miejskie) zarówno w przypadku niedożywienia dzieci, jak i mikroelementów, a także według kwintyli zamożności i wykształcenia matki w przypadku niedożywienia dzieci.  Dane te umożliwiają kompleksowe zrozumienie tendencji w różnych grupach ludności oraz lepsze zarządzanie postępami w osiąganiu celów globalnych w kontekście sprawiedliwości. Dla mikroelementów portal zawiera wykresy i tabele dla kilku wskaźników żywieniowych, poprzez dostosowane opcje wizualizacji danych.

Źródło: WHO

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.