Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po 20 latach WHO zaktualizowała swoją Globalną Strategię Bezpieczeństwa Żywności jako krok w kierunku bezpieczniejszego i zdrowszego świata oraz wzmocnienia wielosektorowej współpracy i innowacyjnych podejść do zdrowia publicznego.
Wizja strategii zakłada, że wszyscy ludzie na całym świecie, spożywać będą bezpieczną i zdrową żywność, aby zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi przez żywność.
Dołącz do przedstawicielu Departamentu Żywienia i Bezpieczeństwa Żywności WHO podczas webinarium inauguracyjnego w dniu 17 października 2022 r., w godzinach 12:00 - 13:00 CET, aby dowiedzieć się z pierwszej ręki, jak WHO, partnerzy i członkowie Technicznej Grupy Doradczej ds. Bezpieczeństwa Żywności pracują nad wsparciem państw członkowskich w realizacji strategii.
Link do webinarium: https://who.zoom.us/webinar/register/WN_fJl9E3MDTAiG8dALx9bTkQ
Przeczytaj także
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
Opublikowano raport pt. Ocena ryzyka alergenów pokarmowych. Część 1 – Przegląd i walidacja listy priorytetowych alergenów Codex Alimentarius poprzez ocenę ryzyka. Jest on podsumowaniem serii spotkań ekspertów Komisji Kodeksu Żywnościowego.
WHO uruchamia nowe forum internetowe dla specjalistów z całego świata zajmujących się kwestiami bezpieczeństwa żywności, którzy pragną pogłębiać swoją wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie, wymieniać się informacjami oraz dyskutować o pomysłach poprzez bieżącą interakcję. Nową wirtualną społeczność nazwano Food Safety Community of Practice (COP).