Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!
Dziękujemy za opinię!

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pracuje nad reformulacją składu produktów przetworzonych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Irlandzki Zespół ds. Reformulacji Żywności opublikował raport z działań za rok 2022. Specjalny organ powołany został w 2021 roku w celu wdrożenia Irlandzkiej Strategii Reformulacji Żywności na lata 2021-2025, która stanowi istotny element rządowej agendy dotyczącej walki z otyłością.

Rządowy plan poprawy zdrowia i dobrostanu Irlandczyków

Zespół ds. Reformulacji Żywności powstał w ramach współpracy Irlandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. Food Safety Authority of Ireland, FSAI) oraz inicjatywy Healty Ireland, która stanowi element rządowych planów w zakresie poprawy stanu zdrowia i dobrostanu mieszkańców Irlandii. Celem działań Zespołu jest ograniczenie zawartości cukru, tłuszczów nasyconych, soli oraz wartości energetycznej przetworzonych produktów spożywczych.

„Czynniki ryzyka wielu niezakaźnych schorzeń przewlekłych”

„Nadwaga i otyłość to istotne czynniki ryzyka wielu niezakaźnych schorzeń przewlekłych. Związek między nadmierną masą ciała a chorobami serca, nowotworami, cukrzycą typu 2, schorzeniami psychicznymi, a także zaburzeniami oddychania i problemami z układem mięśniowo-szkieletowym jest niepodważalny (…). Otyłość dotyka przede wszystkim osób w gorszej sytuacji socjoekonomicznej, dlatego reformulacja żywności jest w tym kontekście szczególnie istotna – to właśnie najtańsze produkty są bowiem często najbogatszym źródłem tłuszczu, cukru i soli”, mówi Frank Feighan, były irlandzki Minister Stanu ds. Zdrowia Publicznego, Dobrostanu i Narodowej Strategii Leków.

Poparcie konsumentów

Irlandzcy konsumenci powszechnie popierają plany ograniczania zawartości cukru, tłuszczów nasyconych i soli w żywności. Z badań przeprowadzonych przez brytyjsko-irlandzką organizację safefood w 2020 roku wynika, że 89% Irlandczyków opowiada się za rządowymi planami współpracy z przemysłem w celu poprawy składu przetworzonych produktów spożywczych. Z kolei rezultaty ankiety zorganizowanej w 2022 roku przez FSAI pokazały, że 92% respondentów zgadza się, iż „istnieje potrzeba zredukowania ilości soli, tłuszczów nasyconych i cukru w irlandzkiej diecie”.

Realizacja 11 celów

Jak wynika z opublikowanego świeżo raportu, na przestrzeni ostatniego roku Zespół ds. Reformulacji Żywności poczynił znaczące postępy w zakresie realizacji 11 założonych celów: zebrania wykwalifikowanej kadry; identyfikacji głównych grup produktów będących źródłem kalorii, sodu, tłuszczów nasyconych i cukru w diecie Irlandczyków; scharakteryzowania wiodących na rynku marek sprzedających te produkty; monitorowania i ustalania celów dotyczących składu żywności dla niemowląt i małych dzieci na poziomie lokalnym i europejskim; współpracy z przedsiębiorstwami; organizacji corocznych warsztatów o tematyce związanej ze zdrowiem i reformulacją żywności; wyciągania wniosków z prowadzonych badań dotyczących reformulacji; opracowywania bazy danych obejmującej piśmiennictwo związane z reformulacją produktów spożywczych; testowania rozwiązań w zakresie kontroli reformulacji na terenie Irlandii; monitorowania projektu pilotażowego polegającego na redukcji sodu, tłuszczów nasyconych i cukru w 1-2 grupach żywności przetworzonej; zakończenia prac w ramach dotyczącego zdrowego żywienia unijnego projektu Best ReMaP.

Źródła:

  1. https://www.fsai.ie/getattachment/d0bdea5b-552a-4923-8109-d0ca10457141/the-food-reformulation-task-force-progress-report-2022.pdf?lang=en-IE 
  2. https://www.safefood.net/getattachment/190a4b59-1b27-4fba-a445-8fb962d76fb5/Public-acceptability-of-policies-to-address-obesity_-Final.pdf?lang=en-IE
  3. https://www.linkedin.com/posts/food-safety-authority-of-ireland_calories-fat-salt-activity-7047507482427969537-fjL7
  4. https://www.iehg.ie/healthy-ireland
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.