Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Irlandzki Zespół ds. Reformulacji Żywności opublikował raport z działań za rok 2022. Specjalny organ powołany został w 2021 roku w celu wdrożenia Irlandzkiej Strategii Reformulacji Żywności na lata 2021-2025, która stanowi istotny element rządowej agendy dotyczącej walki z otyłością.
Rządowy plan poprawy zdrowia i dobrostanu Irlandczyków
Zespół ds. Reformulacji Żywności powstał w ramach współpracy Irlandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. Food Safety Authority of Ireland, FSAI) oraz inicjatywy Healty Ireland, która stanowi element rządowych planów w zakresie poprawy stanu zdrowia i dobrostanu mieszkańców Irlandii. Celem działań Zespołu jest ograniczenie zawartości cukru, tłuszczów nasyconych, soli oraz wartości energetycznej przetworzonych produktów spożywczych.
„Czynniki ryzyka wielu niezakaźnych schorzeń przewlekłych”
„Nadwaga i otyłość to istotne czynniki ryzyka wielu niezakaźnych schorzeń przewlekłych. Związek między nadmierną masą ciała a chorobami serca, nowotworami, cukrzycą typu 2, schorzeniami psychicznymi, a także zaburzeniami oddychania i problemami z układem mięśniowo-szkieletowym jest niepodważalny (…). Otyłość dotyka przede wszystkim osób w gorszej sytuacji socjoekonomicznej, dlatego reformulacja żywności jest w tym kontekście szczególnie istotna – to właśnie najtańsze produkty są bowiem często najbogatszym źródłem tłuszczu, cukru i soli”, mówi Frank Feighan, były irlandzki Minister Stanu ds. Zdrowia Publicznego, Dobrostanu i Narodowej Strategii Leków.
Poparcie konsumentów
Irlandzcy konsumenci powszechnie popierają plany ograniczania zawartości cukru, tłuszczów nasyconych i soli w żywności. Z badań przeprowadzonych przez brytyjsko-irlandzką organizację safefood w 2020 roku wynika, że 89% Irlandczyków opowiada się za rządowymi planami współpracy z przemysłem w celu poprawy składu przetworzonych produktów spożywczych. Z kolei rezultaty ankiety zorganizowanej w 2022 roku przez FSAI pokazały, że 92% respondentów zgadza się, iż „istnieje potrzeba zredukowania ilości soli, tłuszczów nasyconych i cukru w irlandzkiej diecie”.
Realizacja 11 celów
Jak wynika z opublikowanego świeżo raportu, na przestrzeni ostatniego roku Zespół ds. Reformulacji Żywności poczynił znaczące postępy w zakresie realizacji 11 założonych celów: zebrania wykwalifikowanej kadry; identyfikacji głównych grup produktów będących źródłem kalorii, sodu, tłuszczów nasyconych i cukru w diecie Irlandczyków; scharakteryzowania wiodących na rynku marek sprzedających te produkty; monitorowania i ustalania celów dotyczących składu żywności dla niemowląt i małych dzieci na poziomie lokalnym i europejskim; współpracy z przedsiębiorstwami; organizacji corocznych warsztatów o tematyce związanej ze zdrowiem i reformulacją żywności; wyciągania wniosków z prowadzonych badań dotyczących reformulacji; opracowywania bazy danych obejmującej piśmiennictwo związane z reformulacją produktów spożywczych; testowania rozwiązań w zakresie kontroli reformulacji na terenie Irlandii; monitorowania projektu pilotażowego polegającego na redukcji sodu, tłuszczów nasyconych i cukru w 1-2 grupach żywności przetworzonej; zakończenia prac w ramach dotyczącego zdrowego żywienia unijnego projektu Best ReMaP.
Źródła:
Przeczytaj także
Komisja zaproponowała zmianę obowiązujących norm handlowych mających zastosowanie do szeregu produktów rolno-spożywczych, takich jak owoce i warzywa, soki i dżemy owocowe, miód, drób lub jaja.
Narażenie na bisfenol A (BPA) w diecie stanowi problem zdrowotny dla konsumentów we wszystkich grupach wiekowych, stwierdzili eksperci naukowi EFSA w nowej ponownej ocenie. W porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. panel znacznie obniżył tolerowane dzienne pobranie (TDI) BPA - jest ok. 20 tys. razy niższe.
WHO zaprasza wszystkie zainteresowane strony do zgłaszania uwag na temat projektu wytycznych w ramach internetowych konsultacji społecznych, które odbędą się 31 maja 2023 r.