Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności pracuje nad reformulacją składu produktów przetworzonych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Irlandzki Zespół ds. Reformulacji Żywności opublikował raport z działań za rok 2022. Specjalny organ powołany został w 2021 roku w celu wdrożenia Irlandzkiej Strategii Reformulacji Żywności na lata 2021-2025, która stanowi istotny element rządowej agendy dotyczącej walki z otyłością.

Rządowy plan poprawy zdrowia i dobrostanu Irlandczyków

Zespół ds. Reformulacji Żywności powstał w ramach współpracy Irlandzkiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ang. Food Safety Authority of Ireland, FSAI) oraz inicjatywy Healty Ireland, która stanowi element rządowych planów w zakresie poprawy stanu zdrowia i dobrostanu mieszkańców Irlandii. Celem działań Zespołu jest ograniczenie zawartości cukru, tłuszczów nasyconych, soli oraz wartości energetycznej przetworzonych produktów spożywczych.

„Czynniki ryzyka wielu niezakaźnych schorzeń przewlekłych”

„Nadwaga i otyłość to istotne czynniki ryzyka wielu niezakaźnych schorzeń przewlekłych. Związek między nadmierną masą ciała a chorobami serca, nowotworami, cukrzycą typu 2, schorzeniami psychicznymi, a także zaburzeniami oddychania i problemami z układem mięśniowo-szkieletowym jest niepodważalny (…). Otyłość dotyka przede wszystkim osób w gorszej sytuacji socjoekonomicznej, dlatego reformulacja żywności jest w tym kontekście szczególnie istotna – to właśnie najtańsze produkty są bowiem często najbogatszym źródłem tłuszczu, cukru i soli”, mówi Frank Feighan, były irlandzki Minister Stanu ds. Zdrowia Publicznego, Dobrostanu i Narodowej Strategii Leków.

Poparcie konsumentów

Irlandzcy konsumenci powszechnie popierają plany ograniczania zawartości cukru, tłuszczów nasyconych i soli w żywności. Z badań przeprowadzonych przez brytyjsko-irlandzką organizację safefood w 2020 roku wynika, że 89% Irlandczyków opowiada się za rządowymi planami współpracy z przemysłem w celu poprawy składu przetworzonych produktów spożywczych. Z kolei rezultaty ankiety zorganizowanej w 2022 roku przez FSAI pokazały, że 92% respondentów zgadza się, iż „istnieje potrzeba zredukowania ilości soli, tłuszczów nasyconych i cukru w irlandzkiej diecie”.

Realizacja 11 celów

Jak wynika z opublikowanego świeżo raportu, na przestrzeni ostatniego roku Zespół ds. Reformulacji Żywności poczynił znaczące postępy w zakresie realizacji 11 założonych celów: zebrania wykwalifikowanej kadry; identyfikacji głównych grup produktów będących źródłem kalorii, sodu, tłuszczów nasyconych i cukru w diecie Irlandczyków; scharakteryzowania wiodących na rynku marek sprzedających te produkty; monitorowania i ustalania celów dotyczących składu żywności dla niemowląt i małych dzieci na poziomie lokalnym i europejskim; współpracy z przedsiębiorstwami; organizacji corocznych warsztatów o tematyce związanej ze zdrowiem i reformulacją żywności; wyciągania wniosków z prowadzonych badań dotyczących reformulacji; opracowywania bazy danych obejmującej piśmiennictwo związane z reformulacją produktów spożywczych; testowania rozwiązań w zakresie kontroli reformulacji na terenie Irlandii; monitorowania projektu pilotażowego polegającego na redukcji sodu, tłuszczów nasyconych i cukru w 1-2 grupach żywności przetworzonej; zakończenia prac w ramach dotyczącego zdrowego żywienia unijnego projektu Best ReMaP.

Źródła:

  1. https://www.fsai.ie/getattachment/d0bdea5b-552a-4923-8109-d0ca10457141/the-food-reformulation-task-force-progress-report-2022.pdf?lang=en-IE 
  2. https://www.safefood.net/getattachment/190a4b59-1b27-4fba-a445-8fb962d76fb5/Public-acceptability-of-policies-to-address-obesity_-Final.pdf?lang=en-IE
  3. https://www.linkedin.com/posts/food-safety-authority-of-ireland_calories-fat-salt-activity-7047507482427969537-fjL7
  4. https://www.iehg.ie/healthy-ireland

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.