Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Plan działania FAO dot. systemów żywnościowych mający na celu walkę z głodem w obliczu kryzysu klimatycznego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2022 roku 738,9 mln ludzi doświadczało głodu, 2,4 mld było umiarkowanie lub poważnie zagrożonych niedożywieniem, a ponad 3,1 mld nie miało dostępu do zdrowej diety. Pandemia zwiększyła liczbę chronicznie niedożywionych o 120 mln. Do 2030 roku szacuje się, że 590,3 mln ludzi będzie cierpieć z powodu głodu. Postępy w realizacji globalnych celów żywieniowych nie są jednakowe.

Planeta stoi przed kryzysami, przekraczając bezpieczne granice w sześciu z dziewięciu obszarów planetarnych, głównie związanych z systemami rolno-spożywczymi. Te systemy odpowiadają za 30% antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych, co utrudnia osiągnięcie celów klimatycznych. Mimo celów Porozumienia Paryskiego, tempo ocieplenia się klimatu sugeruje luki w osiągnięciu celów. Systemy rolno-spożywcze stoją przed dylematem: zwiększać produkcję teraz, aby zaspokoić bieżące potrzeby, narażając jednocześnie przyszłe bezpieczeństwo żywności i odżywianie, czy ograniczać produkcję, aby zmniejszyć emisje? Tak postrzegane rozwiązanie kompromisowe prowadzi do bezczynności i zachęca klimatycznych sceptyków do działania.

Jednak rosnąca potrzeba pilności wymaga działań i zmiany narracji. Dostarczanie zdrowej żywności dla wszystkich, dzisiaj i jutro, jest kluczowe, podobnie jak dostosowanie transformacji systemów rolno spożywczych do działań klimatycznych. Systemy te powinny uwzględniać potrzeby bezpieczeństwa żywnościowego i odżywiania, ale jednocześnie wspierać działania związane z celami łagodzenia, adaptacji i odporności. Jednocześnie agenda klimatyczna może mobilizować finanse klimatyczne, aby odblokować potencjał tych systemów i napędzać ich transformację.

FAO określiła plan działania w 10 obszarach

Aby zrozumieć i zorganizować wiele działań wymaganych do transformacji globalnego systemu rolno-spożywczego, używane są różne metody klasyfikacji. Żadna z nich nie jest doskonała, wszystkie mogą odpowiadać na różne potrzeby. Niniejszy raport przyjmuje podejście sektorowe, gromadząc działania wokół konkretnych działań gospodarczych związanych z interesariuszami i instytucjami. Te dziesięć obszarów m.in. żywy inwentarz, rybołówstwo, uprawy, zdrowe diety jest dostosowane do warunków gospodarczych i decydentów politycznych. Skoncentrowanie się na sektorach sprzyja pragmatycznemu podejściu, łącząc działania z decydentami gospodarczymi. To pozwala na zaproponowanie holistycznego, systemowego i strategicznego podejścia, a jednocześnie przypisuje podobnym warunkom gospodarczym konkretną rolę i zestaw działań do wykonania na swoją skalę. Zróżnicowane podejście zapewnia inkluzywność, umożliwiając dostosowanie rozwiązań do lokalnych kontekstów.

W szerokim zakresie transformacji globalnego systemu rolno-spożywczego nakreślonego przez FAO w raporcie lista 120 działań w 10 obszarach może być przytłaczająca. Jednakże zbytnie uproszczenie tego procesu byłoby ryzykowne, ponieważ jednakowe rozwiązania mogą okazać się nieskuteczne. Te kamienie milowe reprezentują zarówno konkretne rezultaty, jak i istotne kroki, aby utrzymać nas na właściwej drodze.

Zapoznaj się z pełną treścią raportu: https://www.fao.org/interactive/sdg2-roadmap/assets/3d-models/inbrief-roadmap.pdf

Źródło: FAO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.