Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport z oceny bezpieczeństwa dwutlenku tytanu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dwutlenek tytanu stosowany w przemyśle spożywczym jako barwnik o białym kolorze jest dosyć kontrowersyjnym barwnikiem i ma niejednakowy status w różnych krajach. Np. w Europie zakazane jest jego stosowanie w tym celu od 2022 r.

Ocena wpływu na zdrowie dodatku barwiącego żywność, dwutlenku tytanu (TiO2), została opublikowana przez Wspólny Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA) Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w dniu 24 listopada 2023 r.

Po dokonaniu przeglądu dostępnej literatury naukowej JECFA zauważyła ograniczenia w dostępnych dowodach dotyczących genotoksyczności. JECFA podkreśla, że wytyczne OECD dotyczące badania genotoksyczności zostały opracowane i zatwierdzone dla substancji chemicznych i że może nie być łatwo zastosować je bez dostosowania do badania słabo rozpuszczalnych cząstek stałych, takich jak TiO2. Uznając ograniczenia i pewne niejednoznaczne ustalenia w dostępnych danych dotyczących genotoksyczności, JECFA zauważył, że dostępne dane nie dostarczyły przekonujących dowodów na genotoksyczność TiO2 (E171).

Komitet ponadto uznał, że w związku z tym należy powtórzyć ustalenia z 13. spotkania JECFA i „nie określono” wartości ADI dla dwutlenku tytanu. Swoją decyzję Komitet JECFA argumentował w oparciu o bardzo niski stopień wchłaniania dwutlenku tytanu po podaniu doustnym w dostępnych badaniach laboratoryjnych na zwierzętach i ludziach oraz brakiem jakichkolwiek możliwych do zidentyfikowania zagrożeń związanych z dwutlenkiem tytanu w diecie.

Bezpieczeństwo dwutlenku tytanu jest kontrowersyjne - na świecie są niespójne przepisy prawne

Bezpieczeństwo dwutlenku tytanu budzi kontrowersje, a kraje głównego nurtu mają niespójne przepisy dotyczące dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności. Komisja Kodeksu Żywnościowego (CAC) umieściła dwutlenek tytanu jako dodatek do żywności na liście GMP, a cała żywność z wyjątkiem tej wymienionej w załączniku do Tabeli 3 może być stosowana zgodnie z GMP. Chiny, Australia i Nowa Zelandia, Kanada, Japonia i inne kraje/regiony zatwierdziły dwutlenek tytanu jako dodatek do żywności.

Ponadto Stany Zjednoczone wymieniają dwutlenek tytanu jako barwnik zwolniony z certyfikacji i stosują jednolity limit 1% we wszystkich rodzajach żywności. Jednak w maju br., kiedy FDA poprosiła o komentarze na temat wniosku o zakazanie stosowania dwutlenku tytanu w żywności jako barwnika, ogłosiła, że złożyła petycję dotyczącą barwników złożoną między innymi przez Environmental Defense Fund, proponując uchylenie przepisów dotyczących barwników do stosowania dwutlenku tytanu w żywności. Obecnie Stany Zjednoczone nie zakazały stosowania dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności. W lipcu 2022 r. amerykańscy konsumenci pozywali producenta cukierków, twierdząc, że zawartość dwutlenku tytanu w nich jest zbyt wysoka, co może powodować zmiany w ludzkim DNA, a także może powodować uszkodzenia narządów np. mózgu.

Natomiast Komisja Europejska wydała w 2022 r. zmienione Rozporządzenie (UE) 2022/63 zakazujące stosowania dwutlenku tytanu jako dodatku do żywności na terenie całej UE oraz zakazujące wprowadzania do obrotu żywności zawierającej dwutlenek tytanu po 7 sierpnia 2022 r. Według systemu RASFF w 2023 r. wiele partii żywności eksportowanej do UE zostało zgłoszonych jako niekwalifikowane ze względu na wykrycie dwutlenku tytanu, w tym trzy partie żywności z Chin, które są partię ciastek księżycowych i dwie partie cukierków.

Chociaż większość krajów/regionów, w tym Chiny, nie wprowadziła jeszcze zakazu stosowania dwutlenku tytanu, jednak wraz ze wzrostem uwagi poświęcanej bezpieczeństwu żywności w różnych krajach, a także dogłębnym badaniom w zakresie oceny ryzyka, trudno wyrokować, czy dwutlenek tytanu może być nadal stosowany w przyszłości jako dodatek do żywności i nie jest wykluczone, że w większej liczbie krajów/regionów zostanie wprowadzony zakaz stosowania dwutlenku tytanu.

Źródło:

https://www.who.int/publications/m/item/jecfa-risk-assessment-of-titanium-dioxide-risk-released-background-information

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.