Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Polityka badań naukowych i innowacji jako siła napędowa zrównoważonych systemów żywnościowych – „Food 2023” raport KE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska opublikowała nowy raport „Food 2030”, który określa 11 ścieżek, w których badania i innowacje w zakresie systemów żywnościowych mogą zapewnić dodatkowe korzyści dla żywienia, klimatu, obiegu zamkniętego i społeczności.

Opracowanie ma służyć jako wskazówka dla przyszłych refleksji dotyczących polityki w zakresie badań naukowych i innowacji związanych z programem „Horyzont Europa”, strategią „od pola do stołu”, Europejskim Zielonym Ładem i nie tylko.

W raporcie określono 11 ścieżek działania, w ramach których badania naukowe i innowacje mogą konkretnie przynieść dodatkowe korzyści związane z żywieniem, klimatem, obiegiem zamkniętym i społecznościami na wielu poziomach: od lokalnego po międzynarodowy. Raport podkreśla również, że systemowe interdyscyplinarne i transdyscyplinarne podejście do badań naukowych i innowacji ma kluczowe znaczenie dla powodzenia i poprawy tych działań. Transformacje mają charakter nie tylko techniczny i akademicki; obejmują one także wymiar społeczny, prawny, gospodarczy, finansowy, etyczny i filozoficzny, które należy w pełni uwzględnić w przyszłej polityce i programach w zakresie badań naukowych i innowacji.

Pełna treść raportu - https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/abbb2634-9001-11ee-8aa6-01aa75ed71a1/language-en

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.