Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Codex Alimentarius przyjmuje nowe normy bezpieczeństwa i jakości żywności na 46. posiedzeniu Komisji

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas 46. posiedzenia Komisji Kodeksu Żywnościowego (CAC) zostały przyjęte nowe normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności, co stanowiło szczególnie ważny krok po okresie pandemii Covid-19. To wyjątkowe spotkanie, inaugurujące obchody 60. rocznicy istnienia CAC od momentu jego pierwszego zwołania w 1963 roku, zakończyło się symbolicznym przyjęciem fizycznego raportu - pierwszego tego typu od czasu rozpoczęcia pandemii.

W trakcie sesji przyjęto kilka istotnych nowości, w tym nowe Wytyczne dotyczące kontroli bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) w surowej wołowinie, świeżych warzywach liściastych, surowym mleku i serach z surowego mleka oraz kiełkach. Ponadto, zatwierdzono Wytyczne dotyczące bezpiecznego stosowania i ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwarzaniu żywności. Wprowadzono również zmiany w normie dotyczącej preparatów do dalszego żywienia niemowląt (CXS 156-1986). Kolejnym ważnym punktem było przyjęcie nowego kodeksu postępowania w zakresie zapobiegania i ograniczania zanieczyszczenia mykotoksynami w manioku i produktach na bazie manioku. Dodatkowo, uchwalono zasady i wytyczne dotyczące stosowania zdalnych audytów i inspekcji w ramach regulacyjnych, a także wprowadzono modyfikacje w ogólnych wytycznych dotyczących pobierania próbek (CXG 50-2004).

Proces przyjęcia raportu trwał siedem godzin, a przewodniczący CAC, Steve Wearne (Wielka Brytania), wyraził uznanie dla delegatów za ich zaangażowanie i pracę w ciągu całego tygodnia. Corinna Hawkes, sekretarz Codex ad interim, podkreśliła, że to wydarzenie było rezultatem niezwykłej współpracy wszystkich uczestników, od przewodniczącego i wiceprzewodniczących CAC, po członków i obserwatorów.

Na zakończenie spotkania były przewodniczący CAC, Guilherme da Costa, wyraził wdzięczność przewodniczącemu CAC, Steve'owi Wearne'owi, oraz trzem wiceprzewodniczącym, Allanowi Azegele (Kenia), Raj Rajasekarowi (Nowa Zelandia) i Diego Vareli (Chile), za ich istotny wkład w rozwój Kodeksu Żywnościowego.

Źródło: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/news-and-events/news-details/en/c/1671479/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.