Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Żywność na bazie komórek odnosi się do produktów powstałych w drodze hodowli komórek wyizolowanych od zwierząt, natomiast fermentacja precyzyjna to proces wykorzystujący mikroorganizmy do wytworzenia określonych składników i składników żywności.

W dniu 6 listopada 2023 r. w Szanghaju w Chinach odbyło się spotkanie okrągłego stołu zainteresowanych stron w celu omówienia najnowszych osiągnięć w zakresie żywności opartej na komórkach i fermentacji precyzyjnej, zebrania spostrzeżeń i doświadczeń od twórców i producentów, aby można było zaktualizować istotne względy bezpieczeństwa żywności, przyczyniające się do skutecznej oceny ryzyka dla właściwych organów.

Przebieg spotkania i poruszane tematy

W spotkaniu zorganizowanym przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Chińskie Krajowe Centrum Oceny Ryzyka dla Bezpieczeństwa Żywności (CFSA) 15 prelegentów dzieliło się spostrzeżeniami na temat żywności na bazie komórek lub produktów precyzyjnej fermentacji, procesów produkcyjnych i strategii wdrożeniowych, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. W spotkaniu wzięło udział łącznie 46 osób, w tym różni urzędnicy i badacze chińskiego rządu, a także prezenterzy i organizatorzy z sektora prywatnego z różnych części świata.

Podczas jednodniowego spotkania odbyła się specjalna sesja poświęcona tematowi opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi. Prelegenci, którzy mają konkretne doświadczenie w opracowywaniu takich dokumentacji, dzielili się swoją wiedzą na temat tego, jakie elementy zawierały dokumenty, jakie oceny bezpieczeństwa żywności przeprowadzono i w jaki sposób odpowiednie dane zostały przedstawione w dokumentacji. Omówili także poziom informacji zawartych w dokumentach i przedstawili praktyczne sugestie innym producentom planującym opracowanie dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Chociaż procesy i wymagania regulacyjne w różnych krajach i jurysdykcjach mogą się znacznie różnić, podstawowe względy bezpieczeństwa żywności mogą być wspólne dla właściwych organów. Niektóre agencje regulacyjne oferują przedsiębiorstwom nieformalne konsultacje przed złożeniem wniosków w przypadku konkretnych pytań, a według uczestników spotkania takie sesje konsultacyjne okazały się przydatne zarówno dla organów regulacyjnych, jak i branży, ponieważ pozwoliły im osiągnąć pozytywny ogólny wynik w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Trendy w żywności opartej na komórkach

Na spotkaniu podkreślono kluczowe trendy w żywności opartej na komórkach od 2023 r., w tym wykorzystanie zaawansowanych bioreaktorów w celu ułatwienia zwiększania skali, rozwój tanich pożywek dopuszczonych do kontaktu z żywnością oraz dostępność gotowych, zatwierdzonych surowców, takich jak linie komórkowe, rusztowania, czynniki wzrostu i inne. W zakresie fermentacji precyzyjnej zaobserwowano, że dziedzina ta przeżywa znaczny rozwój. W szczególności precyzyjna fermentacja jest obecnie szeroko stosowana w przypadku różnych dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwarzaniu. Podczas wydarzenia omówiono nowe osiągnięcia w zakresie precyzyjnej fermentacji w produkcji enzymów stosowanych do uszlachetniania ciasta w piekarniach, a także produkcji mioglobiny i żelatyny w celu poprawy tekstury i innych cech różnorodnych produktów spożywczych.

Wymiana wiedzy i doświadczeń

Ponieważ 15 prezenterów pochodzi w sumie z dziewięciu różnych krajów, spotkanie dało zainteresowanym stronom okazję do wymiany wiedzy i doświadczeń w skali globalnej. Uczestnicy, w tym prezenterzy i organy regulacyjne, uznali, że istniejące podejścia do zapewniania bezpieczeństwa żywności mogą obejmować większość kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności, zarówno w przypadku żywności na bazie komórek, jak i fermentacji precyzyjnej. Ponadto uznano, że przejrzysta komunikacja ze społeczeństwem na temat mechanizmów pewności jest ważnym zadaniem zarówno w sektorze publicznym, jak i prywatnym.

Więcej informacji:

 

Źródło: https://www.fao.org/food-safety/news/news-details/en/c/1661438/

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.