Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Żywność na bazie komórek odnosi się do produktów powstałych w drodze hodowli komórek wyizolowanych od zwierząt, natomiast fermentacja precyzyjna to proces wykorzystujący mikroorganizmy do wytworzenia określonych składników i składników żywności.
W dniu 6 listopada 2023 r. w Szanghaju w Chinach odbyło się spotkanie okrągłego stołu zainteresowanych stron w celu omówienia najnowszych osiągnięć w zakresie żywności opartej na komórkach i fermentacji precyzyjnej, zebrania spostrzeżeń i doświadczeń od twórców i producentów, aby można było zaktualizować istotne względy bezpieczeństwa żywności, przyczyniające się do skutecznej oceny ryzyka dla właściwych organów.
Przebieg spotkania i poruszane tematy
W spotkaniu zorganizowanym przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Chińskie Krajowe Centrum Oceny Ryzyka dla Bezpieczeństwa Żywności (CFSA) 15 prelegentów dzieliło się spostrzeżeniami na temat żywności na bazie komórek lub produktów precyzyjnej fermentacji, procesów produkcyjnych i strategii wdrożeniowych, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności. W spotkaniu wzięło udział łącznie 46 osób, w tym różni urzędnicy i badacze chińskiego rządu, a także prezenterzy i organizatorzy z sektora prywatnego z różnych części świata.
Podczas jednodniowego spotkania odbyła się specjalna sesja poświęcona tematowi opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi. Prelegenci, którzy mają konkretne doświadczenie w opracowywaniu takich dokumentacji, dzielili się swoją wiedzą na temat tego, jakie elementy zawierały dokumenty, jakie oceny bezpieczeństwa żywności przeprowadzono i w jaki sposób odpowiednie dane zostały przedstawione w dokumentacji. Omówili także poziom informacji zawartych w dokumentach i przedstawili praktyczne sugestie innym producentom planującym opracowanie dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności. Chociaż procesy i wymagania regulacyjne w różnych krajach i jurysdykcjach mogą się znacznie różnić, podstawowe względy bezpieczeństwa żywności mogą być wspólne dla właściwych organów. Niektóre agencje regulacyjne oferują przedsiębiorstwom nieformalne konsultacje przed złożeniem wniosków w przypadku konkretnych pytań, a według uczestników spotkania takie sesje konsultacyjne okazały się przydatne zarówno dla organów regulacyjnych, jak i branży, ponieważ pozwoliły im osiągnąć pozytywny ogólny wynik w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Trendy w żywności opartej na komórkach
Na spotkaniu podkreślono kluczowe trendy w żywności opartej na komórkach od 2023 r., w tym wykorzystanie zaawansowanych bioreaktorów w celu ułatwienia zwiększania skali, rozwój tanich pożywek dopuszczonych do kontaktu z żywnością oraz dostępność gotowych, zatwierdzonych surowców, takich jak linie komórkowe, rusztowania, czynniki wzrostu i inne. W zakresie fermentacji precyzyjnej zaobserwowano, że dziedzina ta przeżywa znaczny rozwój. W szczególności precyzyjna fermentacja jest obecnie szeroko stosowana w przypadku różnych dodatków do żywności i substancji pomocniczych w przetwarzaniu. Podczas wydarzenia omówiono nowe osiągnięcia w zakresie precyzyjnej fermentacji w produkcji enzymów stosowanych do uszlachetniania ciasta w piekarniach, a także produkcji mioglobiny i żelatyny w celu poprawy tekstury i innych cech różnorodnych produktów spożywczych.
Wymiana wiedzy i doświadczeń
Ponieważ 15 prezenterów pochodzi w sumie z dziewięciu różnych krajów, spotkanie dało zainteresowanym stronom okazję do wymiany wiedzy i doświadczeń w skali globalnej. Uczestnicy, w tym prezenterzy i organy regulacyjne, uznali, że istniejące podejścia do zapewniania bezpieczeństwa żywności mogą obejmować większość kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności, zarówno w przypadku żywności na bazie komórek, jak i fermentacji precyzyjnej. Ponadto uznano, że przejrzysta komunikacja ze społeczeństwem na temat mechanizmów pewności jest ważnym zadaniem zarówno w sektorze publicznym, jak i prywatnym.
Więcej informacji:
Źródło: https://www.fao.org/food-safety/news/news-details/en/c/1661438/
Przeczytaj także
Odkryj rewolucyjną technologię hodowli komórkowej mięsa, która zmienia przyszłość żywności, eksplorując jej potencjał, wyzwania i znaczenie.
To nie jest częsta formuła u nas na portalu, ale że spotkanie z Alexem Mayers, Dyrektorem Zarządzającym The Good Food Institute Europe w kontekście zbliżającego się wydarzenia Strategie Plant Based FoodFakty było wyjątkową okazją do pogłębienia wiedzy o segmencie, to zaryzykuję i przedstawię Państwu relację z naszej rozmowy.
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.